Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un român de 24 de ani, în spatele unui site de propagandă pro Trump

GALERIE
donald-trump
  • donald-trump
- +

Românul Ovidiu Dobrotă, în vârstă de 24 de ani, este fondatorul site-ului Ending the Fed, care a publicat o serie de ştiri false pe parcursul campaniei electorale din Statele Unite ale Americii şi care a avut ca scop susţinerea lui Donald Trump, informează Inc.com.

Potrivit unei analize Buzz Feed, site-ul Ending the Fed a fost responsabil pentru patru dintre 10 cele mai populare poveşti false din timpul campaniei electorale din SUA, în decurs de trei luni. 

 
Împreună cele patru poveşti au generat aproximativ 2.953.000 de urmăriri. Pagina de Facebook a site-ului Ending the Fed, intitulată End the Fed are peste 350.000 de fani. Papa Francisc îl creditează pe Donald Trump, Hillary Clinton a vândut arme organizaţiei Stat Islamic, directorul FBI a primit milioane de dolari de la Fundaţia Clinton - sunt câteva dintre titlurile vehiculate pe site-ul Ending the Fed. 
 
Contactat de Inc.com, Ovidiu Dobrotă „s-a arătat mândru de rolul pe care l-a avut în susţinerea lui Donald Trump”. Potrivit Inc.com, Dobrotă a spus că regretă publicarea unor poveşti fictive şi că a scos tot ce a fost infirmat definitiv de pe site, precum povestea cu Papa Francisc. Tot potrivit celor de la Inc.com Dobrotă nu şi-a dezvăluit numele întreg, care apare pe mai multe conturi ce au legătură. Aceste conturi includ şase profiluri de Facebook, contul său de Twitter, unul pe platforma Stack Exchange şi alte profiluri. 
 
Românul a mai declarat că a fost „hărţuit” în mai multe mesaje private primite pe Facebook de la persoane care „m-au ameninţat şi m-au blestemat. Unul dintre ei mi-au urat să mă îmbolnăvesc de cancer”. 
 
Dobrotă a descris Ending the Fed ca „un site de ştiri conservator”. El a avut 3,3 milioane de vizitatori unici pe lună în Statele Unite, potrivit Quantcast. Mulţi dintre urmăritori au venit de pe Facebook, a spus Drobotă. Conform Quantcast, prin comparaţie, USA Today are 1,9 milioane de unici pe lună, L.A. Times are 3,6 milioane şi site-ul Snopes.com are 30,2 milioane de unici. 
 
Drobotă spune că Ending the Fed este „unul dintre cele mai mari site-uri din lume”. El a adăugat: „Nu am vreo legătură cu campania lui Trump. Sunt doar un susţinător al lui. Nu-mi place să fiu în public pentru că mulţi liberali mă numesc rasist, ceea ce nu sunt. Am multe mesaje pe Facebook. Mă hărţuiesc. În plus, nu am nicio relaţie cu Rusia sau WikiLeaks. Ca să fiu clar”. 
 
În afară de site-ul Ending the Fed, Drobotă a confirmat că administrează şi o pagină de Facebook românească numită Chestionare Auto DRPCIV, legată de educaţie. Drobotă se declară CEO, fondator şi proprietar al acestei pagini pe cele şase conturi ale sale de Facebook, identificate de Inc.com. 
 
Drobotă a declarat că are multe profiluri „pentru că a folosit multe grupuri de Facebook pentru a publica ştiri”. Două dintre profiluri, inclusiv cel pe care l-a folosit pentru a publica pe pagina End the Fed, anunţă că trăieşte la Chicago. „Chicago ar fi un loc minunat să trăieşti”, a spus el. Alte profiluri îl plasează în Oradea. El a spus că nu a trăit în Statele Unite, „dar poate voi veni în Statele Unite pentru a vizita locuri precum NASA şi să fac o fotografie cu Donald Trump”.  
 
„End the Fed este o mişcare. Nu sunt la mâna nimănui. Sunt doar eu. Şi am depăşit mass-media principale”, a spus Drobotă.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri