Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Una din cele mai cunoscute firme de pază îşi cere insolvenţa

GALERIE
foto - DAN LUCA -psd adascalitei - 2925
  • foto - DAN LUCA -psd adascalitei - 2925
- +

Administratorul firmei Independent Guard Security Company (IGS) a depus recent la Tribunal cerere de intrare în stare de insolvenţă. Unul dintre acţionarii firmei, respectiv Constantin Adăscăliţei susţine că administratorul a luat această decizie fără să îl consulte. Intre acţionarii IGS este deschis un conflict cunoscut opiniei publice.

 

Una din cele mai vechi şi cunoscute firme de pază din Iaşi şi chiar din zona Moldovei, Independent Guard Security Company (IGS), şi-a cerut insolvenţa după doi ani de conflict deschis între acţionari. Cererea a fost depusă la Tribunalul Iaşi de administratorul firmei pe 5 august, însă până acum nu a fost stabilit primul termen al procesului. Societatea a fost înfiinţată de fostul deputat social democrat Constantin Adăscăliţei, care ulterior s-a asociat cu omul de afaceri Emilian (Elan) Scwartzenberg, acesta ajungând la un moment dat să controleze singur firma, datorită funcţiilor publice deţinute de Adăscăliţei. Ulterior, Elan Schwartzenberg i-a cesionat acţiunile unei persoane de încredere, Ioana Nadolu, care de la începutul anului 2014 deţine IGS Co în cotă egală cu Adăscăliţei. În afară de firma de pază, fostul deputat deţine alături de Nadolu şi o altă societate comercială, cu activitate în sectorul imobiliar, din acest parteneriat izbucnind între cei doi un adevărat scandal, presărat cu nenumărate procese civile şi plângeri penale.

 
Procese cu angajaţii
 
În urmă cu doi ani, Nadolu a solicitat dizolvarea firmei RLC Trident, prin care este închiriată clădirea unde funcţionează sediul Oficiului Judeţean pentru Registrul Comerţului, şi excluderea lui Adăscăliţei din firmă, pe motiv că fostul deputat ar fi luat bani din casierie, punând în pericol plata salariilor. Deşi deschis în 2014, procesul privind dizolvarea RLC Trident încă se judecă, pe 20 septembrie fiind stabilit termen pentru pregătirea dezbaterilor de fond.  Totodată, Nadolu a mai deschis procese prin care solicită sistarea actelor de administrare de către Constantin Adăscăliţei şi unul din fiii săi până la finalizarea procesului de dizolvare, pe calea unei ordonanţe preşedinţiale. De partea cealaltă, situaţia cunoscutei firme de pază IGS Co, unde Adăscăliţei şi Nadolu deţin părţi egale din acţiuni, este tot mai grea, pe rolul instanţelor de judecată existând zeci de procese în care salariaţii îşi cer lefurile, majoritatea fiind câştigate de angajaţi.
 
Ce spune Adăscăliţei
 
Referitor la activitatea economică, aceasta nu este publică deoarece pe site-ul Ministerului de Finanţe nu apar cele mai recente bilanţuri contabile. Ultimul bilanţ contabil datează din 2013, anul anterior declanşării conflictului între cei doi asociaţi, şi potrivit acestuia firma IGS Co a avut o cifră de afaceri de 6,26 milioane lei şi un profit de 152.000 lei, valoarea totală a datoriilor la acea vreme fiind de 830.000 lei. Legat de datoriile publice, IGS Co avea de restituit la bugetul general consolidat al statului circa 55.000 lei la nivelul lunii martie, potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Contactat telefonic, Constantin Adăscăliţei a spus că el nu a înaintat nicio cerere de intrarea în insolvenţă şi nici nu ştie despre acest demers, acuzându-i de intenţia de a lichida firma pe Ioana Nadolu şi administratorul Constantin Isloi. „Este paradoxal ce se întâmplă, administratorul firmei, Constantin Isloi, vrea să se îmbogăţească din lichidarea firmei. Vrea să falimenteze firma, când asociaţii nu vor asta. Eu sunt legat de mâini şi de picioare, statutul spune că administratorul poate fi schimbat doar în unanimitate, iar el e mână în mână cu Nadolu, omul lui Schartzenberg. Firma nu mai are activitate, dar el îşi dă salariu de bancher, cred că are 100 de milioane lei vechi (n.r. – 10.000 lei). În patrimoniu este sediul care valorează circa 150.000 euro şi speră că din vânzarea îşi va lua banii, fiind vorba despre creanţe salariale. Trăim şi momente de astea”, a spus Constantin Adăscăliţei.
 
Afaceri cu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu
 

Reporterii „Ziarul de Iaşi” au încercat să îl contacteze pe Constantin Isloi, administratorul IGS Co, însă niciunul din numerele societăţii nu mai funcţionează. Ieşeanul de origine israeliană Elan Schwartzenberg este un controversat om de afaceri, fost patron al Realitatea TV, trimis în judecată de DNA pentru afaceri cu petrol în portul Constanţa. Schwartzenberg şi Adăscăliţei, prieteni buni la un moment dat, intenţionau să ridice prin intermediul RLC Trident o clădire de birouri printr-o investiţie de 5 milioane de euro, care nu s-a mai concretizat însă. După ce a început să aibă probleme cu legea, Schwartzenberg a numit-o pe Nadolu în locul lui în cele două companii pe care le controla cu Adăscăliţei. De asemenea, Nadolu  a mai fost parteneră de afaceri şi cu Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, fostul primar al Constanţei şi fostul preşedinte al CJ Constanţa, ambii având serioase probleme penale. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri