Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Unde poate fi lovită România de furtuna din Grecia

GALERIE
grecia
  • grecia
- +

Primele efecte ale crizei din Grecia se fac simțite în România. Leul s-a depreciat în raport cu principalele valute, iar statul se împrumută la costuri din ce în ce mai mari. Însă panica ce se poate răspândi pe piețe poate crea probleme mult mai mari. Între timp, românii care au ales o vacanță de neuitat în insulele grecești trebuie să plece cu portofelul plin de bani, deoarece cardul este un obiect nefolositor, comercianții preferând cash-ul. De asemenea, se așteaptă greve și posibile proteste publice.

Grecii golesc bancomatele, își fac provizii de alimente și de carburanți. Referendumul ce va fi organizat pe 5 iulie, în urma eșecului negocierilor cu creditorii externi, a creat panică, fenomenul propagându-se pe piețele internaționale. Acțiunile europene sunt în scădere, la fel și prețul petrolului. Leul românesc şi eurobondurile Bulgariei au înregistrat luni cele mai mari scăderi dintre monedele şi obligaţiunile statelor din estul Europei. Costurile de împrumut ale Italiei, Spaniei şi Portugaliei au crescut puternic, iar cele ale României s-au majorat și ele. “Piețele vor fi atente și la celelalte economii vulnerabile, iar România va fi afectată prin costuri mai mari ale dobânzilor. De aceea nu trebuie să te grăbești să aderi la moneda unică. Important este să avem politici fiscale care să nu fragilizeze echilibrul nostru bugetar. În acest context nu trebuie să ne creștem deficitele peste măsură. Depindem foarte mult de ameliorarea procesului de colectare. Este bine să continuăm înțelegerea cu FMI și Comisia Europeană. Cât privește schimburile noastre intracomunitare, care reprezintă 70% din volumul total al exporturilor, acestea nu vor fi afectate de criza din Grecia”, a precizat, pentru „România liberă“, economistul Daniel Dăianu.

Și europarlamentarul Theodor Stolojan este de părere că, în ceea ce ne privește, efectele crizei grecești vor fi limitate. “BNR a luat o serie de măsuri pentru a preveni ieșirea de capital, iar pentru cei care au depozite la băncile grecești din România acestea sunt garantate de stat până la 100.000 de euro pe depozit. Pe termen scurt, vor fi oscilații ale cursului de schimb”, ne-a spus Stolojan. Însă panica se poate răspândi. “Macedonia, care nu este stat membru, a luat măsuri ca să prevină ieșirile de bani din băncile cu capital grecesc. Și statul român poate restricționa circulația capitalurilor, limitând retragerile din bănci”, arată europarlamentarul.

Cu toate acestea, agenția de evaluare financiară Standard&Poor’s a avertizat recent că ar putea retrograda ratingurile mai multor țări din regiune, printre care și România, pe fondul crizei din Grecia. Acest lucru ar scumpi costurile de împrumut ale României. Iar un studiu Capital Economics arată că o retragere dezordonată a Greciei din uniunea monetară ar putea pune în pericol statele răsăritene foste comuniste, inclusiv România. Mecanismul de transmitere ar fi o reducere a exporturilor către Grecia în condiţiile în care economiile est-europene sunt foarte dependente de bunăstarea economiilor vestice. “Având în vedere amploarea schimburilor comerciale, nu este surprinzător că exporturile est-europene au urmat îndeaproape creșterea economică din zona euro”, se arată în raport.

Ce se întâmplă cu depozitele

În România există patru bănci cu capital elen (Alpha Bank, Banca Românească, Banc Post şi Piraeus), care deţin 19,5% din capitalul social aferent sectorului bancar românesc (capitalul austriac deţinând 23% din total, iar cel românesc 20%).  Practic, riscul ar fi ca, intrând în pană de bani, băncile din Grecia să retragă împrumuturile acordate subsidiarelor lor din România.

Potrivit bancherul.ro, datoriile celor patru banci româneşti cu capital grecesc faţă de băncile-mamă din Grecia se ridică la 15 miliarde de lei, adică o treime din totalul activelor deţinute în România, în valoare de 44 miliarde lei,  şi la 65% din volumul depozitelor atrase de la clienţi, de 24 miliarde lei.

Textul integral, pe romanialibera.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri