Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

LA EST DE IAŞI

Unionistul de carton

GALERIE
Radu Popescu
  • Radu Popescu
- +

„Să îl rugăm pe Dodon să îi ia cetăţenia?”

Imediat după anunţarea rezultatelor preliminare ale alegerilor din România, Liviu Dragnea a fost felicitat călduros doar de doi politicieni de peste Prut: oligarhul Plahotniuc şi noul preşedinte ales, Igor Dodon, cel care s-a pozat cu Vladimir Putin, precum Ion Iliescu cu Michael Jackson. Nu cred că mai are rost să discutăm aici despre ce se va alege din foaia de parcurs solicitată de către Guvernul Cioloş, în schimbul căreia Republica Moldova ar fi putut primi o generoasă finanţare din partea României (chiar ar fi amuzant de văzut cum vor colabora Plahotniuc şi Dragnea pentru transparentizarea procesului juridic şi continuarea luptei cu corupţia, de exemplu). Din păcate, şi nu este pentru prima oară, este foarte posibil ca banii contribuabilului român de bună-credinţă să fie gestionaţi de aici încolo în Republica Moldova de personaje obscure, aflate la limita legalităţii şi pe care - în orice stat european civilizat - le-ar căuta mai degrabă Interpolul decât ziariştii.

Alegerile din România au provocat la Chişinău un mic seism prin scorul mai mult decât spectaculos obţinut acolo la urne de către PMP - partidul fostului Preşedinte, domnul Traian Băsescu. Iar cutremurul nu a fost resimţit - aşa cum poate v-aţi fi aşteptat - în iurta socialiştilor de la Chişinău, ci taman în sediul Partidului Liberal, autodeclarat cel mai unionist partid din Republica Moldova, condus de către domnul Mihai Ghimpu, un personaj care mai avea puţin şi îşi asuma filiaţia directă pe linia lui Burebista şi Ştefan cel Mare.

Pentru cine a uitat (sau nu a acordat prea mare importanţă), domnul Ghimpu este acel politician care şi-a făcut lansarea în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale de la Chişinău la noi în Iaşi, la picioarele statuii lui Alexandru Ioan Cuza, alături de o mână de entuziaşti. Răuvoitorii şi cârcotaşii au spus atunci că domnul Ghimpu nu şi-a organizat acel eveniment de lansare la Chişinău, ci la Iaşi pentru că ar fi strâns probabil doar câţiva gură-cască, ceea ce ar fi fost un mare eşec de imagine. Domnul Ghimpu şi apostolii săi au susţinut contrariul, subliniind simbolistica locului ales pentru transmiterea mesajului lor: Mihai Ghimpu, preşedintele care ne uneşte (parcă la dr. Victor Viorel Ponta am mai văzut acest slogan perdant, nu-i aşa?). Una peste alta, atât de credibil a fost „unionismul” asumat de domnul Ghimpu şi ai săi liberali încât au obţinut un răsunător 1,8% la alegerile prezidenţiale de peste Prut.

Domnul Ghimpu, acest veritabil unionist de carton, a fost până nu demult un mare apărător al valorilor româneşti (e drept, un pic a fost supărat după ce un agent de circulaţie i-a suspendat permisul de conducere la Târgu Frumos pentru depăşirea limitei legale de viteză) şi al fostului Preşedinte Traian Băsescu - în mod special - pe care chiar l-a şi decorat cu „Ordinul Republicii” (suprema distincţie în Stat) în perioada în care a fost Preşedinte interimar al Republicii Moldova. Sunt binecunoscute crizele de gelozie pe care le avea domnul Ghimpu atunci când orice alt demnitar din Republica Moldova avea vreo întrevedere cu Preşedintele Băsescu sau cu vreun reprezentant oficial al statului român înaintea sa. Legenda spune că în perioada cumplitelor inundaţii din 2010 de la Nemţeni, pe malul Prutului (în raionul Hânceşti), domnul Ghimpu a folosit chiar un elicopter al armatei pentru a ajunge la locul dezastrului la întâlnirea cu salvatorii trimişi de către statul român înaintea Premierului Filat, plecat din Chişinău cu maşina de serviciu. Mulţimea de gură-cască strânsă atunci la locul dezastrului povesteşte cum sosirea domnului Ghimpu nu a fost nici pe departe atât de glorioasă, la aterizare - din cauza palelor elicopterului - toaletele ecologice amplasate pe câmp luându-şi zborul şi provocând un mic dezastru printre localnicii din preajmă.

Însă cum de la dragoste la ură e doar un singur pas - cum frumos ar putea să o transpună pe note Fuego şi Ion Suruceanu - într-o seară friguroasă de mijloc de decembrie la Chişinău, la sediul unioniştilor de la Partidul Liberal, s-a convocat o şedinţă care să analizeze ce e de făcut cu gradul crescut de simpatie pe care Preşedintele Băsescu (posesor al cetăţeniei moldoveneşti) şi PMP, partidul său, îl au la Chişinău, în detrimentul „unioniştilor” domnului Ghimpu. Conform presei de la Chişinău, şedinţa internă a liberalilor unionişti a fost desprinsă, parcă, din ultimele stenograme dinaintea părăsirii CC-ului de către Ceauşescu în decembrie 1989. Rând pe rând, Curticeanu, Mănescu, Dincă şi Bobu s-au regăsit în liberalii moldoveni înfierbântaţi care au găsit vinovatul pentru declinul „unionismului” de conjunctură promovat de Ghimpu în persoana lui Traian Băsescu, unionist declarat (şi, după cum s-a dovedit la urne, mult mai credibil astăzi la Chişinău decât Ghimpu): Dacă un unionist luptă împotriva altui unionist, care suntem noi, ăla nu mai este unionist, acela-i pederast…”, tună o voce din sală. „Noi îi lăsăm pe ai noştri să îi ajute,ei îi folosesc, le spală creierii, apropo, şi, mâine, poimâine, te trezeşti că se ridică împotriva ta deja”, răcni un alt unionist liberal. „Linişteeeee!”, tună Ghimpu, „linişteeeeeeeeeee!”. Niciun tânăr de-al nostru nu mai are ce căuta în mişcările astea unioniste. Ori cu noi, ori cu dânşii!”, decretă unionistul Ghimpu, fostul prieten al Preşedintelui Băsescu. Trebuie să-l rugăm pe Dodon să-i… să-i ia cetăţenia?” mai întrebă, în râsetele generale ale sălii, un alt unionist de încredere.

Când veţi mai auzi lamentări că ideea unionistă nu mai este ceea ce a fost în Republica Moldova, aduceţi-vă aminte de o declaraţie a aceluiaşi „unionist” Ghimpu, fost mare prieten al României atât timp cât i se sufla în pânze de la Bucureşti: „Pentru mine, ori Băsescu, ori Voronin, îi tot acolo”. Câtă vreme tot felul de impostori se vor căţăra pe această temă -  asemenea domnului Ghimpu - doar în goana după voturi, unionismul nu va mai fi o temă actuală de discuţie la Chişinău.

„Să-ţi fie ruşine, Mihai Ghimpu!”, cum zicea mai demult cineva evocat în acest articol. Şi care, şi de această dată, are dreptate.

Radu Popescu a fost consultant politic în Republica Moldova

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri