Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Universitatea Tehnică a dat lovitura la o competiţie naţională de proiecte

GALERIE
tuiasi
  • tuiasi
- +

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIAŞI) va primi o finanţare de 1,3 milioane de lei pentru şapte dintre cele opt proiecte depuse în competiţia naţională Fond de Dezvoltare Instituţională (FDI). Astfel, istituţia de învăţământ superior este pe locul al II-lea la nivel naţional în ceea ce priveşte suma pe care o va încasa de la stat pentru dezvoltarea celor şapte proiecte. 

La nivel naţional, doar două universităţi au avut toate cele opt proiecte aprobate, acestea fiind Universitatea Transilvania din Braşov şi Universitatea „Babeş - Bolyai“ din Cluj-Napoca, cea din urmă fiind pe locul I la nivel naţional în ceea ce priveşte suma totală primită primită pentru finanţarea proiectelor. De asemenea, doar cinci universităţi din ţară au primit finanţare pentru şapte proiecte, printre care şi TUIAŞI. Celelalte patru sunt Poli­tehnica Bucureşti, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ din Iaşi, Universitatea de Vest Timişoara şi Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu. 

La nivelul judeţului Iaşi vor primi fi­nanţare de la FDI pentru patru proiecte Uni­versitatea „Alexandru Ioan Cuza“, iar Uni­versitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ pentru trei proiecte.

„În acest an, în care competiţia proiectelor de tip FDI a fost cu adevărat o competiţie, existând o pondere de circa 50% de proiecte câştigătoare, universitatea noastră a obţinut un rezultat de excepţie, cu şapte proiecte câştigătoare din opt depuse. Acest aspect poate nu sugerează prea multe, însă plasarea noastră pe locul al doilea la nivel naţional după valoarea totală a fondurilor alocate pe domeniu reprezintă un indicator al capacităţii competitive a Politehnicii ieşene şi un reper al calităţii activităţilor extra-educaţionale“, a declarat prof.univ.dr.ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIAŞI.

Competiţia FDI 2017 este coordonată de către Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior. Acesta a evaluat şi selectat proiectele depuse de universităţi, în total fiind propuse 305 proiecte de către universităţile de spat, fondul alocat de Ministerul Educaţiei Naţionale fiind de aproximativ 23 de milioane de lei, cu patru milioane mai mare decât anul trecut. 

Proiectele depuse de către TUIAŞI ur­măresc continuarea unor proiecte demarate anul trecut, şi anume dezvoltarea şi specializarea cursurilor de limbă engleză pentru personalul TUIAŞI, dar încearcă să realizeze şi continuarea procedurii de încărcare a datelor despre studenţi în Registrul Matricol Unic. De asemenea, în cazul iniţiativelor noi, TUIAŞI urmăreşte şi desfăşurarea unui târg de locuri de muncă în care reprezentanţii companiilor de profil să poată discuta cu cei ai facultăţilor în vederea pliării pe piaţa muncii. Totodată, în cadrul proiectului „Corelarea ofertei educaţionale cu cererea pieţei muncii“, se doreşte realizarea unui studiu cu privire la angajabilitatea studenţilor în ultimii cinci ani, dar şi dezvoltarea unui chestionar privind orientarea pe piaţa muncii. Astfel, se doreşte aflarea celui mai bun job pentru fiecare student, în funcţie de specializare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri