Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Universităţi din Indonezia, posibili parteneri ai Politehnicii ieşene

GALERIE
uti
  • uti
- +

Ambasadorul Indoneziei a discutat cu conducerea Universităţii Teh­nice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi despre posibilitatea unor colaborări instituţionale pe linia didactică, dar şi în ceea ce priveşte transferul tehnologic. Astfel, cele două părţi şi-au arătat interesul de a realiza schimburi studenţeşti prin proiecte de tip Erasmus cu diferite universităţi din Indonezia, dar şi colaborări în ceea ce priveşte noile inovaţii tehnice de care dispun cele două părţi.

Delegaţia, formată din ambasa­dorului Republicii Indoneziei în România, Excelenţa Sa Diar Nur­bintoro, care a venit însoţit de Dicky Ahmad Rizaldy, primul secretar, şi Susilawati Bakrie, minister counsellor, a vizitat întâi sediul Rectoratului, fiind primiţi de prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu Re­laţiile Internaţionale, dar şi de decani, directori de departament şi profesori ai universităţii care sunt implicaţi în activităţi de inovare şi transfer tehnologic. 

La această primă discuţie s-a luat în vedere cola­borările care există deja prin proiectul Erasmus Mundus gLINK şi prin acordul bilateral K107, dar s-au discutat şi paşii necesari pentru obţi­nerea unei finanţări pentru rea­lizarea cu succes a viitoarelor colaborări. „Am fost foarte interesaţi să nu facem doar documente de dragul de a fi, ci să aibă în spate activităţi comune şi mobilităţi. Dumnealor ne vor ajuta să creăm contacte se­rioase, spu­nând că au o clasificare a nivelului de vizibilitate a fiecărei universităţi, şi că vor face demersurile ca să avem acorduri cu universităţile lor de top. Noi le-am explicat că putem avea fonduri pentru mobilităţi prin programul Eras­mus K107, cel privind acordurile cu ţări neeuropene“, a declarat prorectorul TUIAŞI.

În ceea ce priveşte schimbul tehnologic, discuţiile au avut loc după vizita la Centrul de cercetare „Sisteme inovative de producţie şi echipamente hidraulice“ de la Fa­cultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial (FCMMI), cât şi la diferite departamente şi la­boratoare ale Facultăţii de Cons­trucţii şi Instalaţii (FCI). Discuţiile s-au axat pe echipamente hidraulice şi cum au fost acestea realizate, o bună parte dintre acestea fiind brevete ale TUIAŞI. De asemenea, s-a luat în considerare o colaborare şi cu Facultatea de Construcţii şi Instalaţii, oaspeţii fiind interesaţi de demonstraţiile realizate cu platforma seismică.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri