Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Teste de anduranţă

GALERIE
Ioan Milica
  • Ioan Milica
- +

E pur şi simplu revoltător că mii şi mii de copii şi adulţi au fost supuşi unor teste de anduranţă neavenite. În opinia mea, toţi cei prejudiciaţi de acest nefericit proces ar trebui să organizeze un protest naţional cu nimic mai prejos decât naţionalitatea ingineriei sfidătoare prin irelevanţă.

Ca să nu mai rămâie repetente şi anul acesta, mam’ mare, mamiţica şi tanti Miţa, personaje ale Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), au transformat mii de elevi şi de profesori în tot atâţia Goe. Puţin ne importă dacă cele trei fictive dame nu s-au hotărât a părăsi locul lor moale şi călduţ din Capitală spre a cerceta cu ochii lor realităţile din şcolile patriei. Destul că foarte de dimineaţă, sute de profesori cu titulatura conspirativă de persoane de contact s-au trezit spre a primi de la Centru parole bine securizate pentru a descărca de pe net aşa-numitele teste de evaluare pentru clasele a doua, a patra şi a şasea. Nu cunoaştem pricinile pentru care au fost alese respectivele numere pare. Ştim doar că respectivele capacitări naţionale au fost concepute fie de amorul artei, fie de florile cucului. Neputându-ne hotărî care din cele două motive primează, am considerat că e potrivit să scriem, pentru cititorii noştri, un rezumat al acestei odiseii penibile.

Pe scurt, toată populaţia şcolară din clasele a doua, a patra şi a şasea a avut ghinionul de a fi examinată. La nivel naţional. Disciplinele evaluate: limba şi literatura română şi matematica la clasele a doua şi a patra, limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe la clasa a şasea. Rostul acestei testări? Necunoscut! Importanţa acestei testări? Neglijabilă! Impactul testării? Neclar! Cu alte cuvinte, copiii au fost testaţi la sânge, profesorii au fost puşi serios la treabă şi efortul acesta uman şi de logistică a avut ca rezultat un mare zero barat. Rezultatele nu au fost trecute în cataloage, nu s-a întocmit harta eminenţelor cenuşii cu vârste cuprinse între 8 şi 12 ani şi profesorii şi părinţii aşteaptă năuciţi să afle ce s-a întâmplat, de fapt. Să facem, deci, un exerciţiu de imaginaţie şi le spunem curioşilor cam ce s-a petrecut.

La limba şi literatura română au fost concepute, pentru elevii clasei a doua, teste cu texte prea ample. Adaptări după mari anonimi, textele au fost, totuşi, de mai bună calitate decât cele pentru clasa a şasea. Dacă celor mici li s-au dat spre lectură şi cercetare texte pe care personajele de poveste din CNEE ar avea, cred, dificultăţi în a le citi fluent, elevilor de clasa a şasea li s-a oferit o preluare de pe Wikipedia, izvorul nesecat de cunoaştere al tuturor intelectualilor de rasă din această ţară.

Să le dezvăluim cititorilor o mostră de subiect redactat în cea mai frumoasă, cursivă şi curată limbă literară românească: „Tom este anti-eroul înfometat, motanul şmecher şi ursuz care nu are decât o dorinţă, să îl mănânce pe Jerry. Tom încearcă toate şmecheriile posibile pentru a pune mâna pe şoarecele acela, dar nu reuşeşte decât să facă praf casa. În numeroase episoade Tom Motanul (corect: motanul Tom) încearcă să-l captureze pe Jerry, şoarecele, colocatarul său nedorit, creând haos şi dezastru. O fi Jerry mic, dar este suficient de inteligent pentru a întoarce lucrul în favoarea lui. În perechea Tom şi Jerry, şoricelul este şeful. (...). Durul absolut din desenele Tom şi Jerry, Spike, este buldogul din vecini căruia îi place să se relaxeze în cuşca sa rozând un os.” Şi aşa mai departe, Sfinte Cerule!

Să lăsăm la o parte faptul că acest cumul de fraze este o traducere de foarte proastă calitate a originalului în limba engleză. Să cugetăm, mai apoi, dacă redactarea colocvială şi cu cert potenţial mahalagesc este idelul de modelul comunicativ pe care elevii trebuie să şi-l însuşească. Se va fi epuizat literatura pentru copii de a fost nevoie de propteaua unei preluări ambarasante din mediul online?

Dacă tot am înşirat pe aţă câteva detalii privind textele oferite spre citire şi bifare (iată o probă de acuitate: Cel mai dur personaj este: a) Tom, b) Jerry, c) Tyke, d) Spike) să adăugăm şi nişte întrebări legate de partea economică a acestei afaceri profitabile pentru unii, păguboase pentru cei mai mulţi:

1. Ce sursă de finanţare au avut respectivele teste, în condiţiile în care toate şcolile au fost puse la plată materială (toner, hârtie, curent electric etc.) şi umană?

2. Cine sunt autorii acestor teste şi cu cât au fost plătiţi?

3. De ce baremele de evaluare au fost greşite?

4. Care a fost beneficiul real al acestor evaluări?

5. Care sunt aşteptările Ministerului Educaţiei în legătură cu acest experiment nereuşit, pompos numit evaluare?

E pur şi simplu revoltător că mii şi mii de copii şi adulţi au fost supuşi unor teste de anduranţă neavenite. În opinia mea, toţi cei prejudiciaţi de acest nefericit proces ar trebui să organizeze un protest naţional cu nimic mai prejos decât naţionalitatea ingineriei sfidătoare prin irelevanţă. Şi n-ar fi complet lipsit de logică dacă răsunetul protestului organizat de elevi, profesori şi părinţi ar ajunge la urechile surde ale arhitecţilor care au scornit bazaconia. Poate că aşa se vor dezlipi din braţele somnului raţiunii de-alde mam’ mare, mamiţica şi tanti Miţa.

Ioan Milică este lector universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii “Al.I. Cuza” Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri