Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Viaţa neagră

GALERIE
mihai chiper200
  • mihai chiper200
- +

Riscul modificării legilor penale va rămâne o sabie a lui Damocles la grumazul statului.

N-am auzit ca vreun lider PSD să afirme răspicat: ordonanţele privind graţierea şi codul penal vor fi retrase. Dimpotrivă! Liviu Dragnea pare convins că, încet-încet, românii se vor obişnui cu ideea că „graţierea este bună”, iar ministrul Justiţiei susţine că „oportunitatea e clară”. Eliberarea infractorilor şi demolarea legislaţiei anticorupţie rămân obiective implicite ale guvernării, încât Călin Popescu Tăriceanu propune ca România să transmită UE că nu mai vrea să colaboreze în privinţa MCV-ului. Este doar una din formele soft de „jureexit” pe care le avansează actuala coaliţie.

Nici zecile de mii de oameni ieşiţi la proteste, nici MCV-ul, nici avizul negativ al CSM, nici reacţiile parchetelor, ale asociaţiilor magistraţilor, ONG-urilor ori poziţiile ambasadorilor occidentali nu par să fi schimbat ceva. În continuare, Dragnea are o aşa-zisă prioritate naţională de rezolvat - supraaglomerarea din închisori: „Cred că ministerul Justiţiei trebuie să prezinte câţi oameni au murit în închisorile din România - zeci, sute, mii? Azi noapte a murit un om în penitenciar!” (E vorba despre Dan Adamescu, dar nu în penitenciar, ci într-o clinică privată!) Nimic în plus de adăugat. Un infractor, cu perspectiva iminentă a unei noi condamnări, nu poate avea preocupări din România reală precum: Câţi oameni au mai murit cu zile în spitale? Câţi copii au mai abandonat şcoala? Câte firme au falimentat într-o zi?

Riscul modificării legilor penale (privind dezincriminarea abuzului în serviciu şi a conflictului de interese, plus graţierea) va rămâne o sabie a lui Damocles la grumazul statului, atât timp cât PSD se va afla la guvernare. Fiindcă aceasta este singura agendă reală şi pentru asta a venit la putere. Problema românilor nu este conjuncturală, ea are o natură sistemică. După tăierea unui cap de balaur, apar altele, cu aceleaşi preocupări. După o „marţi neagră”, vine o „miercure neagră” şi, mai nou, trăim sub riscul unei permanentizări, a unei „vieţi negre”. Faţă de asemenea ameninţări, depăşite in extremis, există o singură soluţie pe termen lung: reinventarea unei opoziţii angajate în susţinerea principiilor de integritate publică şi a legilor anticorupţie, cât şi renaşterea societăţii civile.

Deocamdată, oastea de strânsură care apără statul e incosistentă, emoţională şi risipită. În faţa unei ameninţări sistemice este nevoie de o opoziţie sistemică. Ne amăgim singuri dacă ajungem să credem că vidul poate fi umplut numai cu impresii artistice, cu răbufniri periodice de stradă, cu chemări succesive la referendumuri. După acţiuni decise şi binevenite care i-au reinventat mandatul, preşedintele Iohannis pare la rându-i luat de val şi plusează cu un referendum. Iniţiativa reprezintă un risc enorm, dacă lumea nu iese la vot, fiindcă ar putea consfinţi capitularea forţelor reformiste şi pro-stat de drept. Cu aparatul de propagandă şi manipulare turat la maxim, PSD are suficientă experienţă în parazitarea şi minimalizarea impactului unui referendum prezidenţial. Primele eschive se văd deja: „Dar şi noi suntem împotriva corupţiei!”.

Într-un context extern excepţional de agitat, agenda politică internă rămâne calată pe un plan de salvare a unei clici de infractori cu preţul previzibil al unei autodistrugeri naţionale. Lumea se schimbă cu o viteză uluitoare, paradigme geopolitice sunt date peste cap, SUA construiesc ziduri la graniţe, iar singura noastră durere de cap este cum să-i scoatem pe unii din puşcării şi pe alţii să-i lăsăm să fure. De partea celalaltă, rămân contabilizate atâtea energii consumate şi timp pierdut pentru menţinerea unei societăţi în echilibru precar, în loc să fie mobilizate pentru prosperitatea ei. Autiştii lumii sunt într-un exil autoimpus la Bucureşti.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri