Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Vicecandidaţii

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Important este în primul rând faptul că ambii candidaţi la prezidenţiale au optat pentru parteneri relativ discreţi, experimentaţi, simpatizaţi de militanţii partidului şi, foarte important, capabili să se adreseze unor segmente electorale dificile.

Convenţia Republicană s-a încheiat, astăzi e rândul Democraţilor să-şi înceapă lucrările. Se încheie un interval foarte important, iar partidele intră în dispozitivul de luptă înaintea alegerilor din 8 noiembrie. După cum se ştie, pe lângă confruntarea pentru Casa Albă se vor desfăşura alegeri legislative la nivel federal (Camera Reprezentanţilor şi o treime din locurile în Senat), alegeri pentru funcţia de guvernator (douăsprezece state şi două teritorii), precum şi nenumărate alte competiţii la nivel de stat sau local. Despre duelul direct între Hillary Clinton şi Donald Trump vom vorbi cu alte ocazii, cu atât mai mult cu cât publicul interesat de politica americană are la dispoziţie un adevărat ocean de analize şi comentarii. Un duel indirect începe, însă, prin intermediul candidaţilor la funcţia de vicepreşedinte.

Michael „Mike” Pence (Republican din Indiana) şi Timothy „Tim” Kaine (Democrat din Virginia) au în comun şi alte elemente decât opţiunea pentru forma prescurtată şi informală a prenumelui. În primul rând, ambii reprezintă opţiuni prudente pentru vicepreşedinţie, din partea unor candidaţi vulnerabili. Sunt experimentaţi, se încadrează bine în segmentul electoral pe care Trump, respectiv Clinton vor să-l securizeze, nu au puncte foarte controversate în biografia politică şi, în fine, pot fi văzuţi relativ uşor preluând cu succes atribuţiile de preşedinte, în caz de urgenţă constituţională.

Dar nu e cazul să ne oprim aici. Fac parte din aceeaşi generaţie: Pence are cincizeci şi şapte de ani, Caine e cu un an mai vârstnic. Ambii au parcurs trasee educaţionale serioase în aria Dreptului. Şi unul, şi celălalt au origini irlandeze şi au crescut în medii catolice - Tim Kaine a rămas în această comunitate, în timp ce Mike Pence a părăsit-o pentru a se alătura unei biserici evanghelice şi, potrivit propriilor declaraţii, continuă căutarea unui reper spiritual.

Traseele lor politice au fost diferite, deşi ambii au ajuns să fie aleşi în funcţia de guvernator. Pence a reuşit să se impună mai greu în politica la vârf din Indiana, ratând primele două încercări de a pătrunde în Congres şi câştigându-şi notorietate ca moderator de talk-show-uri radiodifuzate şi prin activitatea în cadrul unor fundaţii de orientare conservatoare. A obţinut, însă, în alegerile din 2000 un mandat în Camera Reprezentanţilor, ulterior reconfirmat mereu până în 2012, când s-a întors la Indianapolis ca guvernator al statului. Pe parcursul carierei sale de până acum, s-a afirmat prin poziţii consecvent conservatoare, ceea ce i-a adus simpatia aripii de dreapta a partidului. Tocmai din acest motiv a fost selectat de Donald Trump, care nu se bucură de prea mult sprijin printre conservatorii principiali, mai ales după campania corozivă din perioada alegerilor preliminare. Mike Pence este, din acest punct de vedere, o opţiune foarte bună, singura problemă fiind aceea că prin desemnarea sa „tichetul” Republican nu face mari progrese în captarea sprijinului grupurilor care îl antipatizează intens pe Trump: minorităţile afro-americană şi hispanică, respectiv femeile.

Tim Kaine a urmat un alt tip de traseu, urcând treptele administraţiei din Virginia - consilier şi apoi primar la Richmond, locţiitor al guvernatorului (Lieutenant-Governor) ales direct de electoratul din Virginia şi, în perioada 2005 - 2009, guvernator. Cum în acest stat un guvernator nu poate candida pentru reînnoirea mandatului (deşi o poate face mai târziu), Kaine a candidat pentru Senat şi a reuşit să obţină mandatul, în 2012. Deşi a avut o atitudine în general favorabilă proiectelor administraţiei Obama, Kaine se situează mai degrabă în zona moderată, centristă a Partidului Democrat. A fost selectat datorită reputaţiei de consecvenţă şi seriozitate, capacităţii sale de a dialoga cu adversarii Republicani din Senat, precum şi din dorinţa doamnei Clinton de a da un semnal pozitiv alegătorilor situaţi la centru şi chiar Republicanilor dezamăgiţi de Donald Trump.

Candidaţii la funcţia de Vicepreşedinte sunt aleşi pe criterii de audienţă naţională şi mai puţin pentru ajutorul dat „tichetului” partidului într-un stat anume - statul lor de origine. Este adevărat, însă, că Tim Kaine provine dintr-un stat „purpuriu” (cu dispute echilibrate şi opţiuni schimbătoare) şi, din acest punct de vedere, ar putea înclina balanţa în favoarea doamnei Clinton, în Virginia, în timp ce misiunea lui Donald Trump în Indiana pare să fie ceva mai simplă, cu sau fără Mike Pence. Dar important este în primul rând faptul că ambii candidaţi la prezidenţiale au optat pentru parteneri relativ discreţi, experimentaţi, simpatizaţi de militanţii partidului şi, foarte important, capabili să se adreseze unor segmente electorale dificile. Nu se va vorbi prea mult despre ei, în condiţiile în care Hillary Clinton şi Donald Trump sunt staruri media, dar e reconfortant să vedem şi candidaţi „tipici” într-un scrutin atipic.     

Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii "Mihail Kogălniceanu” 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri