Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

VIDEO: Afla misterul morții celui mai înalt român care a trăit vreodată

GALERIE
cel-mai-inalt-roman-640x450
  • cel-mai-inalt-roman-640x450
- +

La inceputul secolului trecut, un roman batea la portile Americii ca o MARE speranta in box. Avea 2.42 m inaltime si era neinvins. Presa din intreaga lume il anunta ca o viitoare stea. N-a mai apucat insa sa ajunga peste Ocean si sa traiasca visul american. 

Gogea Mitu  a fost un boxer roman si cel mai inalt roman cunoscut vreodata. Inaltimea sa de 2,42 metri l-a facut celebru in toata Europa interbelica si a fost supranumit „Goliat din Romania„. A lucrat la circul Globus, apoi a intrat in lumea boxului, avandu-l ca antrenor pe Umberto Lancia.

Cariera lui parea promitatoare, l-a invins pe fostul campion al Romaniei la categoria grea Dumitru Pavelescu. A murit la varsta de numai 22 de ani, oficial din cauza unei tuberculoze, dar rudele sale au contestat aceasta varianta, acestea sustinand ca Gogea Mitu ar fi fost otravit, iar otravirea ar fi fost pusa la cale de persoane invidioase pe succesul sau.Gogea Mitu are o poveste absolut unica. Cel mai inalt roman de la inceputul secolului XX a fost un oltean, pe numele sau real Gogu Stefanescu. S-a nascut pe 14 iulie 1914 la Marsani, o localitate in judetul Dolj, situata la aproximativ 50 kilometri de Craiova si a decedat la doar 22 de ani, in Bucuresti, in 1936.

A facut parte dintr-o familie de 11 copii, iar mama sa avea 16 ani cand l-a nascut. La varsta de trei ani, Gogea arata ca un copil de sase ani.

Era autodidact, a invatat sa citeasca singur, dar era peltic. La 10 ani deja nu mai avea loc in banca. La 17 ani s-a angajat la circul Globus din Bucuresti, unde indoia, cu usurinta, bare de otel, puterea lui smulgand admiratia publicului.

Asupra morțiiu lui însă planează și azi o rmă de mister. Varianta imbolnavirii de tuberculoza e infirmata de nepoata lui.

„Intorcandu-se de la Paris la Bucuresti si fiind foarte cald in tren, a deschis fereastra, si l-a tras putin curentul. La sfatul managerului sau, s-a internat cateva zile la Spitalul Filantropia, pentru masaje si investigatii. Apoi, am aflat de la radio ca a murit” marturisea nepoata uriasului.

Pe Gogea rudele l-au gasit mort, ascuns intr-un subsol al spitalului, gata îmbălsămat, “sa reziste pentru 20 de ani”. Desi varianta oficiala a decesului este tuberculoza, exista si suspiciunea ca uriasului de 2,42 metri i-au fost administrate in buric patru injectii continand o substanta letala, versiune imbratisata de urmasii celui care a fost cel mai inalt roman al tuturor timpurilor.

Presa de la acele vremuri semnala suspiciuni la adresa victoriilor pe banda ale gigantului roman, cu 9 KO-uri in doi ani. „Poate unele din ele au fost aranjate”, scria un ziar din Oakland, care anunta venirea lui Gogea Mitu in State.

Aceasta nu e singura controversa legata de Gogea Mitu. Presa din Franta, dar si cea din SUA avea alte masuri pentru gigantul roman: 2.21 sau 2.26. Cu toate astea, romanul era considerat cel mai inalt om din lume. Se spunea despre el ca mananca 10 kg de mancare la o masa si bea 5 sticle de vin si o cafea.

infoalert.ro 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri