Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

VIDEO: Cristian Mungiu, sărbătorit la Iași în cadrul Serilor Filmului Românesc

GALERIE
cristian mungiu
  • cristian mungiu
- +

Regizorul va veni la Iași, unde va avea parte de o Gală, de retrospectivă și de întâlniri cu prietenii din cinematografie.

Cea de-a opta ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc (10 – 14 mai 2017) îi este dedicată regizorului Cristian Mungiu. Cinefilii și îndrăgostiții de film românesc vor avea ocazia să se întâlnească cu regizorul în prima zi de festival. Noutatea din acest an este că selecția filmelor din festival este realizată chiar de invitatul special – Cristian Mungiu, în colaborare cu Ambasadorul cultural, Irina – Margareta Nistor.

Cristian Mungiu la SFR: Gală, retrospectivă și prieteni din cinematografie

În 2017, Cristian Mungiu revine acasă, pentru a fi sărbătorit, pentru a-i fi sărbătorite filmele și contribuția adusă cinematografiei românești. Festivalul va fi deschis de o Gală dedicată împlinirii unui deceniu de când regizorul a fost premiat cu Palme dʹOr pentru filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile la Festivalul Internațional de Film de la Cannes. Festivalul va aduce în atenție acest fapt, iar Gala de zece ani va reuni emoția trecerii timpului peste acest film, precum și oamenii care fac parte din distribuție și producție. Gala se va desfășura la Ateneul din Iași, iar detaliile vor fi anunțate ulterior de către organizatori.

Cristian Mungiu: „M-am bucurat să aflu că la Iaşi se organizează un festival de film românesc şi m-aş bucura să ştiu că spectatorii îşi regăsesc interesul pentru filmele noastre – mai vechi şi mai noi. Pe vremea copilăriei mele erau şapte săli de cinematograf în oraş şi ar fi grozav dacă Serile Filmului Românesc ar fi coagulantul care să facă să se reechipeze/ redeschidă pentru publicul local cât mai multe săli de calitate, în care vizionarea filmelor să fie o plăcere şi nu o grea încercare. În ce mă priveşte, mă întorc întotdeauna cu bucurie la Iaşi şi cu atât mai mult am s-o fac anul aceasta, când se împlinesc 10 ani de la Palme d’Or-ul pentru 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile. Am profitat de oferta pe care mi-a făcut-o inimosul organizator al festivalului, Andrei Giurgia şi i-am propus în selecţia pentru această cea de a 8-a ediţie a festivalului unele dintre cele mai bune titluri din ceea ce critica de film a numit Noul Cinema Românesc. Din ce ştiu, filmele vor fi însoţite de regizorii sau actorii lor, aşa că o să aveţi ocazia să îi întrebaţi pe viu pe cineaşti de ce se mănâncă atâta ciorbă în (filmele din) România şi alte lucruri care v-ar mai interesa. Să ne vedem cu bine pe 10 mai”.

Regizorul vine la Serile Filmului Românesc, unde se va întâlni cu prietenii de platou, colegii de regie, cu care a colaborat și cu actorii alături de care a realizat filmele. Programul festivalului include o retrospectivă a filmelor regizate de Cristian Mungiu, alese chiar de el pentru a fi văzute pe marele ecran la Iași: Occident (2002), 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (2007), Amintiri din epoca de aur 1și 2 (2009),După dealuri (2012), Bacalaureat (2016).

Irina Margareta Nistor (Ambasador SFR): „Deja a trecut un deceniu de la cel mai mare succes al unui film românesc: 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, în cel mai important și mai râvnit festival cinematografic : Cannes-ul! Cristian Mungiu, cu al său formidabil Palme d’Or, vine să fie sărbătorit, cum se cuvine, în orașul lui natal, într-o retrospectivă și o ediție care îi sunt dedicate regizorului, scenaristului și producătorului, care în fiecare an ne mai oferă o doză de fericire, cu selecționatele de pe Croazetă, care din 2016, au aterizat, în toamnă, și la Iaşi”!

Andrei Giurgia (Director SFR): „Credem în ideea că regizorul Cristian Mungiu reprezintă un important reprezentant al cinematografiei românești, care a inspirat, a dat tonul și a educat prin stil și consistență.  Credem că este nevoie ca publicul să vadă cele mai importante filme ale regizorului pe marele ecran, având în vedere că la Iași situația marilor ecrane dispuse să „dea” film românesc este critică. Am ajuns să avem un regizor ieșean, foarte apreciat și prezent în străinătate, dar acasă, unde i s-ar cuveni poate cel mai mult, nimeni nu s-a gândit să-l invite, să-l sărbătorească. Tot spunem că este ieșean, el fiind demult plecat de aici și mulți ieșeni necunoscându-i filmele cu care s-a făcut cunoscut internațional”.

Despre Cristian Mungiu

Cristian Mungiu este regizor român, născut în anul 1968 în Iași, România. Înainte de a studia filmul, a lucrat ca profesor și jurnalist în presa scrisă, radio și televiziune. Debutul în lungmetraj l-a avut cu Occident, film ce a avut premiera în Quinzaine des Realisateurs la Cannes, în 2002, fiind un hit pentru audiența din România.

În 2007, cel de-al doilea film al său, 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile a fost premiat cu Palme d’Or la Cannes. Filmul a primit ulterior mai multe premii pentru Cel mai bun film al anului din partea mai multor asociații internaționale de critici de film. De asemenea, a câștigat premiile European Film Academy pentru Cel mai bun film și Cel mai bun regizor.

S-a reîntors la Cannes în 2009 ca scriitor – producător - co-regizor, cu filmul episodic şi colectiv Amintiri din Epoca de Aur și ca scriitor-regizor în 2012 cu După Dealuri – premiat cu două premii pentru Cel mai bun scenariu și Cea mai bună actriță.

Cristian Mungiu a făcut parte din juriul Festivalului Internațional de Film de la Cannes în 2013. Bacalaureat este al cincilea film prezentat la Cannes, premiat cu titlul Cel mai bun regizor în 2016. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri