Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

VIDEO Cum se deszăpezesc drumurile în alte ţări. Lecţii pentru România

GALERIE
deszapezire ddeszapezire 1
  • deszapezire d
  • deszapezire 1
- +

Dacă în România iarna le dă bătăi bătăi de cap în fiecare an autorităţilor, în alte ţări, astfel de probleme nici nu există. Şi vorbim despre state în care este iarnă peste patru luni pe an, unde locuitorii îndură temperaturi care coboară uneori chiar şi până la minus 30 de grade Celsius. Aici, deszăpezirea se face ca la carte, aşa că şoferii au probleme doar în situaţii absolut excepţionale.

Autoritățile române sunt luate prin surprindere în fiecare an de ninsori, iar anul acesta nu a făcut excepție. Este adevărat că anul acesta a nins foarte mult, dar dacă ne uităm la sumele pe care cei care fac deszăpezirea le încasează, aceștia nu ar trebui să aibă nicio scuză. La noi deszăpezirea unui kilometru de drum costă 3.000 de euro în timp ce în țările nordice nu trece de 1.500 de euro.



Companiile de salubritate reușesc să curețe cât de cât marile artere, însă pe strădute zăpada este neatinsă, iar cei care vor să plece cu mașina trebuie să se înarmeze cu lopeți, spărgătoare de gheață și saci cu sare pentru a reuși să iasă din parcare.

România ar putea lua exemplu de la țări precum Canada, Japonia, Finlanda, Norvegia sau Olanda care folosesc mașini speciale și nu contează dacă ninge trei săptămâni, aici străzile sunt întotdeauna deszăpezite.



Pentru canadieni, nămeţii înalţi de 2-3 metri reprezintă ceva obişnuit cel puţin 3 luni pe an. Utilajele acţionează aproape ireproşabil când vine vorba de deszăpezire. Pe autostrăzi, plugurile merg în formaţie, pe fiecare bandă, şi aruncă rând pe rând zăpada către marginea carosabilului. Apoi, alte autocamioane vin în urmă şi împrăştie material anti-derapant. Şoferilor nu le rămâne decât să meară cu viteze reduse, conform condiţiilor de iarnă.



Japonezii, lăudaţi în general pentru capacitatea lor de a pune lucrurile la punct, într-un timp cât mai scurt, chiar şi în cele mai grele condiţii, ne pot oferi şi ei o lecţie în ceea ce priveste acţiunea de deszăpezire. Chiar dacă se confruntă uneori cu nameţi de aproape şase metri înalţime, autorităţile şi firmele nipone însărcinate cu deszăpezirea reuşesc nu doar să-sşi facă treaba, ci chiar să transforme această acţiune într-o atracţie turistică. Tateyama Kurobe este un traseu alpin devenit aproape celebrul pentru coridorul său cu pereţi de zăpadă, înalţi de circa 15-20 metri.


 

Norvegia e un alt stat care merită dat exemplu la capitolul deszăpezire. Este una dintre ţările cu cel mai aspru climat din Europa - temperaturile coboară de multe ori până la minus 30 de grade Celsius, dar asta nu le pune prea mari probleme autorităţilor.

La fiecare 20 de kilometri, acţionează câte un plug, aşa că zăpada n-are timp să se depună. Tehnicile folosite de norvegieni diferă de cele ale românilor. În loc de nisip uscat, se foloseşte nisip umed şi încălzit la 95 de grade Celsius, care asigură o aderenţă mai mare. Capacitatea drumului de a oferi aderenţa necesară este măsurată cu aparate speciale, numite decelerometre.

Pe drumuri nu este nevoie, astfel, de freze mari de zăpadă, aşa că acestea sunt folosite mai mult în zonele de munte. Iar una dintre ele este un mastodont, unul dintre cele mai mari utilaje de deszăpezire din lume - cântăreşte 37 de tone şi îndepărtează 12.000 de tone de zăpadă pe oră.

capital.ro


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri