Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

VIDEO/FOTO Un român, spaima piraților somalezi din Oceanul Indian. Îi împușcă de la 100 de metri

GALERIE
cristian bobeica d
  • cristian bobeica d
- +

Un român în vârstă de 41 de ani din Târgovişte conduce o echipă de intervenţie antrenată să lupte împotriva piraţilor care atacă nave comerciale în apele internaţionale. Românul Cristian Florin Bobeică lucrează într-o agenţie de securitate maritimă începând din martie 2014, iar din 2015 este Team Leader. 

Alături de cei trei luptătorii din subordine, urcă pe vasele de mare tonaj cu misiunea de a le apăra de tentativele de capturare folosind forţa armelor de foc. Majoritatea contractelor se desfăşoară în Orientul Mijlociu, zona cea mai fierbinte a pirateriei maritime moderne (n.r. – numită „high risk area“ în limbajul de specialitate), unde acţionează cu predilecţie grupuri de atacatori somalezi. „Această High Risc Area (HRA) unde lucrăm noi este o zonă în Marea Roşie – Golful Aden – Marea Arabiei – Oceanul Indian, unde încă mai există piraţi care atacă navele comerciale pentru a fura bunuri. Există cazuri în care se răpeşte nava cu tot cu echipaj. Atacatorii conduc navele în Somalia şi, de acolo, cer recompensă. Orice companie care transportă marfă maritim poate să angajeze echipe de securitate. Piraţii n-au încetat niciodată să existe şi vor exista atâta timp cât lumea este extrem de săracă“, explică situaţia românul Cristian Bobeică.     

„Nu există poliţie în industria asta“

Luptătorul român spune că în aceste zone de risc nu există autorităţi capabile să intervină, iar piraţii se mişcă fără oprelişti. „Nu există poliţie în industria asta. Ca şi pe uscat, trebuie să somezi atacatorii, conform regulamentului de folosire a forţei. Dacă vezi piraţii la 3 kilometri, îţi anunţi echipa şi chemi căpitanul pentru a le prezenta situaţia. Abia când ajung la 800 de metri de navă, se emite primul avertisment, ridicând arma deasupra capului. Apoi se pun în funcţiune furtunurile cu jeturi de apă sub mare presiune. Partea de sus a navei se împrejmuieşte cu sârmă ghimpată, ca să le îngreunăm abordarea. Se recomandă comandantului să mărească viteza. La 500 de metri, se pot trage focuri de avertisment în aer, apoi se trage în lateralul bărcii piraţilor. Doar dacă se apropie sub 100 de metri, ai voie să-i împuşti direct. Dacă comandantul nu este de acord să tragi, poţi trece peste ordinul său, pentru propria protecţie“, îşi descrie slujba Cristian Bobeică.

Tot ce se întâmplă pe mare, în zona de mare risc, trebuie raportat către United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO), instituţie cu sediul în Anglia. Capitanii transmit data plecării, destinaţia şi tipul de marfă transportată. UKMTO gestionează un sistem de raportare voluntară (SPV) pentru Oceanul Indian, în special Marea Roşie, Golful Aden şi Marea Arabiei (în conformitate cu graficul Q6099 privind securitatea maritimă), administrat de Centrul de informare pentru comerţul maritim (MTIC/UKMTO).

Şi în cazul unui atac, se anunţă această entitate. Trebuie să spui ce companie te-a angajat. Cam astea sunt singurele obligaţii ale tale, ca agent de securitate. Nicio autoritate nu se poate implica, niciun stat nu este responsabil acolo. Piraţii au bărci pescăreşti cu câte un motor sau două. Ating viteze mari, de până la 22 de noduri. Un tanc petrolier, de exemplu, ajunge la o viteză maximă de 16 noduri“, mai spune şeful „vânătorilor de piraţi“.

O poveste impresionantă, plină de adrenalină, numai bună de filme de acțiune, pe adevarul.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri