Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Vom putea da “Convert” la orice credit? Proiect de lege controversat al deputaţilor ieşeni

GALERIE
franci
  • franci
- +

Agenda Camerei Deputaţilor din următoarele zile ar putea fi de o importanţă majoră pentru mii de ieşeni şi sute de mii de români. Un proiect de lege votat deja de Senat, şi având deja avizul Guvernului, prevede ca oricine să aibă posibilitatea convertirii monedei creditului, la cerere, fără comisioane, costuri adiţionale sau garanţii suplimentare. Proiectul urma a fi dezbătut şi în Camera Deputaţilor, for decizional, dar a fost amânat din cauza campaniei electorale. Datorită contextului internaţional privind explozia cursului francului elveţian, ieri s-a cerut oficial convocarea de urgenţă a comisiilor specializate ale Camerei, pentru urgentarea adoptării legii n în ultimele zile, şi Guvernul a anunţat că se caută o soluţie rapidă pentru cei cu credite în alte modene.

Criza prin care trec românii care au contractat credite în altă monedă decât în cea în care sunt plătiţi, cei mai vizaţi fiind românii cu credite în franci elveţieni, ar putea fi soluţionată la nivel parlamentar. Un proiect de lege aflat în dezbatere parlamentară de mai mult timp, adoptat deja de una dintre camerele legislativului, conferă dreptul consumatorilor de a converti creditul în orice tip de monedă „fără comisioane, costuri adiţionale sau garanţii suplimentare”. În momentul redactării proiectului, un franc elveţian ajungea la puţin peste 3 lei, faţă de 4,42 lei, cât este în prezent. Proiectul a fost adoptat deja de Senat şi va intra, în februarie, pe masa deputaţilor. În forma aprobată de senatori, iniţiativa prevede ca împrumutul să fie convertit la cursul de schimb în ziua realizării conversiei. „Vom amenda proiectul, astfel încât rata de schimb să fie cea din ziua încheierii contractelor de credit”, a susţinut ieri deputatul PNL de Iaşi Mugur Cozmanciuc, parlamentar care se numără printre semnatarii iniţiativei. În plus, legea permite, potrivit interpretării date de BNR, că împrumuturile în valută pot fi schimbate în lei sau altă monedă la acelaşi nivel al dobânzii, în contextul în care creditele în valută au dobânzi mai mici decât cele în lei. Alţi cinci aleşi ieşeni şi-au pus semnătura pe proiect, toţi aceştia, în afară de Cozmanciuc (PNL), fiind de la PSD: Constantin Adăscăliţei, Cristina Nichita, Sorin Iacoban, Neculai Răţoi şi Anghel Stanciu.

Guvernul a avizat favorabil proiectul

Semnatarii susţin că propunerea urmăreşte protejarea consumatorilor care au credite într-o monedă străină, alta decât moneda naţională, de majorarea ratelor bancare. „Prezenta propunere legislativă acordă consumatorilor de credite dreptul de a solicita conversia în lei sau în orice altă monedă străină a creditelor pe care le-au contractat în euro sau în alte monede străine, fără comisioane, costuri adiţionale sau garanţii suplimentare”, se arată în expunerea de motive aferentă proiectului. O altă prevedere importantă este că debitorii pot opta pentru conversia creditului „în momentul depăşirii cu 20% a valorii creditului iniţial, din cauza fluctuaţiilor de curs valutar”. „Guvernul susţine adoptarea acestui proiect de lege”, se precizează într-un punct de vedere trimis recent la Parlament de către Executiv.

BNR ia apărarea băncilor

Dacă la nivel parlamentar balanţa înclină în favoarea clienţilor, şefii BNR le cer deputaţilor să amendeze proiectul, pentru a se evita situaţii în care băncile ar fi prejudiciate, în sensul că schimbarea monedei ar putea aduce „o valoare mai mică decât valoarea principalului rămas de plată în urma conversiei”. Cu alte cuvinte, creditul pentru consumator s-ar putea ieftini. „Nu se poate păstra aceeaşi rată a dobânzii în urma conversiei (…) Ar trebui să fie prevăzută explicit în proiectul de lege obligaţia creditorului de a stabili condiţiile de conversie (dobânzi şi comisioane), astfel încât nivelul acestora să se situeze cel mult la nivelul costurilor aferente creditelor de acelaşi tip în moneda în care se face conversia, aflate în oferta curentă a creditorului”, a precizat BNR. Potrivit băncii centrale, păstrarea, după conversie, a aceleaşi dobânzi poate duce la situaţia în care „sistemul bancar să se confrunte cu o majorare semnificativă a volumului creditelor neperformante”. „Valoarea actuală a fluxurilor de numerar viitoare trebuie să rămână aceeaşi, pentru a nu genera o pierdere economică la nivelul instituţiei de credit”, a mai susţinut BNR. Banca centrală şi-a exprimat dezacordul şi în privinţa amendamentului adus la Senat la proiect, la adoptarea acestuia, prin care consumatorul are dreptul să aleagă orice tip de monedă pentru conversie, în contextul în care proiectul iniţial prevedea, în principal, posibilitatea doar a schimbării creditelor din valută în lei. Conform BNR, acordarea acestei posibilităţi ar expune atât creditorul, cât şi debitorul la „riscuri suplimentare”. „Riscurile sunt determinate de posibilitatea limitată de acoperire contra riscului valutar în cazul debitorilor persoane fizice, precum şi la pierderi semnificative suportate de instituţiile de credit, ca urmare a costurilor asociate conversiei”, a explicat BNR.

Şedinţă de urgenţă la Parlament

Proiectul legislativ s-a blocat în legislativ la sfârşitul anului trecut, din cauza vacanţei parlamentare pe care aleşii şi-au votat-o în perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale. Înainte de a intra în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional, propunerea mai trebuie discutată la nivelul a două comisii, pentru Buget şi, respectiv, Juridică. În schimb, iniţiativa a primit aviz favorabil atât de la Consiliul Legislativ, cât şi de la alte două comisii parlamentare (Industrie şi Politică Economică). Unul dintre iniţiatorii proiectului legislativ, deputatul PSD Ana Birchall, a solicitat ieri convocarea de urgenţă a celor două comisii pentru aprobarea propunerii şi, ulterior, a plenului pentru votul final. În contextul socio-economic actual, în care zeci de mii de familii de români, sub 80.000 după unele surse, circa 200.000 după altele, sunt puternic afectate de creşterea bruscă, cu aproape 20% în numai două zile, joi şi vineri, a francului elveţian, este de aşteptat ca propunerea deputatului Ana Birchall privind urgentarea dezbaterii proiectului să fie aprobată. Cu atât mai mult cu cât atât lideri ai partidelor parlamentare, cât şi premierul Victor Ponta au declarat în ultimele zile că încearcă să găsească o soluţie rapidă pentru cei afectaţi de evenimentele recente de pe piaţa valutară.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri