Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Wild cards & fair-play

GALERIE
gin
  • gin
- +

Dacă s-a ajuns să se protesteze, de la înălţimea board-ului WTA, pentru că o jucătoare de top n-a fost favorizată după o suspendare pentru dopaj, înseamnă că s-a întins prea mult coarda.

Un personaj, de altfel celebru în sportul alb, începe să-şi facă loc cu coatele prin conştiinţa sufletelor româneşti în materie de tenis. Este vorba de Steve Simon, managerul circuitului profesionist feminin, Women’s Tennis Asociation (WTA). Steve Simon nu este britanic, cum îşi imaginează unii specialişti de pe la noi în legături oculte, ci american get-beget, încă directorul turneului de Premier Mandatory de la Indian Wells. Din 2015, conduce asociaţia sus-amintită, într-un fel, asociaţie profesională, chiar sindicală (precum surata ei, ATP), dar şi organizatoare de turnee de primă mână în tenisul mondial, autonomă, subordonată din punct de vedere administrativ ITF (Federaţia Internaţională de Tenis). Cam la fel ca în fotbal: LPF organizează campionatul Ligii I, dar este subordonată FRF. După cum se vede, Simon nu are o experienţă vastă în fruntea WTA, dar nici nu i se poate imputa nimic sub acest aspect. Mare parte dintre români au aflat cine este Mr. Simon în ultima săptămână din cele două “urecheli” trase în două zile de pe jilţul său imperial de “chairman”. Una i-a gâdilat scăriţele şi ciocănelele lui Ion Ţiriac, pentru că l-a adus pe prietenul său Ilie Năstase să premieze învingătoarea de la “Madrid Mutua Open”, turneu ce îl patronează; a doua l-a vizat pe Guy Forget, colegul său de breaslă de la Roland Garros, pentru că nu i-a făcut o pomană Mariei Şarapova, pomană care în sport se numeşte “wild card”. Despre problema Ţiriac - Năstase se tot vorbeşte enorm în ultima vreme, s-a scris şi în această coloană, nu sunt multe de adăugat. La bătaia de obraz administrată de Simon, cuplul de legendă al tenisului românesc a răspuns decent. Chiar mai decent a fost Năstase decât Ţiriac, al cărui “babalugu” trimite la altceva, foarte sensibil în vremurile noastre. Într-adevăr, nimeni nu-l poate acuza, din punct de vedere regulamentar, pe Ion că l-a invitat pe Ilie la Madrid. Suspendarea PROVIZORIE a lui Năstase se aplică doar la evenimentele organizate de ITF. Este imposibil de crezut ca şeful WTA să nu ştie acest lucru, de aceea opinăm că reacţia lui Simon nu se referă la regulament, ci la faţeta morală a gestului, după evenimentele regretabile de la Mamaia.

Dacă Steve Simon a dat undeva cu sceptrul WTA în baltă, a făcut-o în cazul Şarapova. “Ea şi-a ispăşit pedeapsa. Nu trebuie să penalizăm un jucător mai mult decât sancţiunile dictate deja”,glăsuieşte maestrul Simon. Nu zău, neacordarea unui favor este o sancţiune? Un jucător care a ispăşit o pedeapsă pentru dopaj - şi aşa redusă la apel - trebuie musai să fie ajutat de organizatori pentru a reveni cât mai repede în fruntea ierarhiei? Aici s-a ajuns cu etica şi echitatea sportivă? Nu, cu inechitatea s-a ajuns mai departe. Sportivi care au suferit accidentări au CUMP|RAT aceste “carduri sălbatice” cu bani grei pentru a intra în clasamente după o perioadă mai grea (printre aceştia, se află, pare-se, şi o jucătoare română). Însă Maria trebuie musai să primească această favoare, pentru că ea este Şarapova, Şugapova, este blondă, frumoasă, are picioare lungi şi cântă minunat la servicii şi retururi? Şi, bineînţeles, aduce profit organizatorilor, împăcând în conştiinţa lui Mr. Simon calitatea de lider sindical cu experienţa de manager de turneu. Este limpede că acest caz “Şarapova” nu este simplu. Maria a luat un medicament pentru inimă, fără să ştie că este interzis. Deşi, dacă acum marii sportivi au un staff numeros, ar fi trebuit ca Şarapova SRL să ştie. Ancheta ITF a ascultat şi a înţeles argumentele Mariei şi a redus pedeapsa. Mai mult, spre lauda ei, Şarapova însăşi a realizat situaţia, anunţând că va porni din nou din locul în care este, prin trudă şi umilinţă, spre înalta societate. Totodată, majoritatea jucătoarelor din circuit nu au fost de acord cu favorurile acordate Şarapovei şi un lider de sindicat trebuie să ştie asta.

Adevărata problemă etică este dacă sistemul wild card-urilor care se extinde simţitor în toate sporturile mai este convergent cu noţiunea de fair-play. Dacă în 1977, la Campionatele Mondiale de Atletism de la Atena, campionii en-titre au primit wild card-uri indiferent de baremele de participare, acum IAAF împarte asemenea favoruri la discreţie. Yankeii din patria lui Simon acordă asemenea carduri pentru US Open doar tinerilor tenismeni care se remarcă la competiţiile studenţeşti. Ion Ţiriac a ajutat prin invitaţii la Madrid jucători români aflaţi în situaţii dificile, la fel fac şi alţii. OK, până la urmă e minunat, e încântător, e înălţător, dar dacă s-a ajuns să se protesteze, de la înălţimea board-ului WTA, pentru că o jucătoare de top n-a primit pomana binemeritată după suspendare, concluzia e una singură: s-a întins prea mult coarda cu aceste wild card-uri.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri