Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Astăzi, ultima şedinţă a aleşilor locali din acest mandat

10 actuali consilieri locali se vor regăsi şi în mandatul viitor. Ce au făcut în 4 ani

GALERIE
cl iasi
  • cl iasi
- +

În mandatul care se încheie luna viitoare, marea majoritate a celor peste 1.500 de hotărâri adoptate, între 2012 şi 2016, au venit din partea Primăriei, iniţiativa proprie a consilierilor fiind practic nulă.

Consilierii locali se întâlnesc, astăzi, în ultima şedinţă a actualei legislaturi. În perioada iunie 2012 - mai 2016, plenul CL a adoptat peste 1.500 de hotărâri, dar toate au fost, într-o majoritate covârşitoare, proiecte propuse de executivul municipalităţii, foarte puţine iniţiative venind din partea consilierilor locali

Pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi se află peste 30 de proiecte de hotărâre, iar patru dintre acestea au legătură cu falimentul RATP: delegarea activităţii de transport către Compania de Transport Public (CTP)

În legislatura 2012 - 2016, Iaşul a avut doi primari (Gheorghe Nichita şi Mihai Chirica) şi patru viceprimari (Marius Dangă, Mihai Chirica, Gabriel Surdu şi Daniel Mătăsaru). 

Cel puţin 10 actuali consilieri locali vor prinde, probabil, încă un mandat în CL, toţi fiind propuşi, din nou, de PSD.

Ce alianţe politice au fost în cei 4 ani

În perioada iunie 2012 - februarie 2014, la nivelul Consiliului Local a funcţionat o alianţă între PSD şi PNL, partide care, anterior, sub egida USL, au câştigat alegerile la Iaşi.

După ruperea USL, la nivelul CL a funcţionat o alianţă de facto între PSD şi „rebeli“ din PDL şi PPDD. Primul semn oficial al înţelegerii a fost la sfârşitul lunii martie 2014, când Gabriel Surdu a fost ales viceprimar, decizie care i-a atras excluderea din PDL, el fiind la acea vreme chiar preşedintele organizaţiei judeţene. Până la apariţia „ordonanţei traseiştilor“ (octombrie 2014), cei mai mulţi dintre consilierii PDL şi ai PPDD au votat proiectele propuse de PSD.

Social-democraţii au obţinut controlul oficial al plenului, după ce trei foşti democrat-liberali (Gabriel Surdu, Constantin Axinia şi Cătălin Cristian), o fostă liberală (Camelia Gavrilă) şi un fost membru PPDD (Adrian Boca) au migrat către PSD.

Cu o majoritate confortabilă, PSD şi-a votat aproape toate proiectele de hotărâre propuse în perioada februarie 2014 - mai 2016.

La prima şedinţă din iunie 2012, patru partide aveau reprezentanţi în CL (PSD - 13, PNL - 6, PDL - 5 şi PPDD - 3). La finalul mandatului, doar două organizaţii politice mai sunt prezente în CL: PSD (19) şi PNL (4), plenul fiind completat cu doi independenţi. De precizat că, recent, doi liberali au demisionat din CL în contextul unor neînţelegeri cu şefii organizaţiei judeţene a PNL Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri