Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ce ne asteapta in 2012?

Un top al asteptarilor bune si rele, oferit de specialisti locali

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Dan Schipor, Managing Partner Daris Consulting

    Aspecte pozitive:

    1. Dublarea suprafetei de birouri din Iasi, mai ales prin lansarea  Palas si Ideo care vor atrage investitii in zona de outsourcing si IT in Iasi.

    2. Posibila reabilitare a soseleleor care vor lega Iasul de Vaslui si Botosani va crea premisele unei accelerari a raporturilor comerciale intre judetele Moldovei.

    3. Posibila reorganizare teritoriala propusa de actuala putere ar putea crea niste premise favorabile Iasului ca posibila resedinta de judet mai mare.

    4. Intentiile unor companii multinationale deja prezente in Iasi de extinderea  a operatiunilor in zona vor crea noi locuri de munca.

    5. Investitiile in zona de agrement legate de reabilitarea cursului riului Bahlui vor duce si ele la oportunitati noi de business  si  la posibile noi locuri de munca.

    6. Anul electoral poate debloca ceva resurse financiare pentru proiecte cu vizibilitate care sa influenteze votul alegatorilor.

    7. Noua clasificare a universitatilor din Romania poate atrage mai multi studenti in Iasi la Universitatile cotate in topul clasamentului.

    8. Dupa o perioada in care mediul privat local a aminat investitiile pentru momente mai favorabile, anul 2012 poate fi anul recistigarii increderii investitorilor locali in perspectiva economiei locale.

    9. Deschiderea  citorva noi unitati de retail in Iasi si venirea unor branduri de succes in noul ansamblu Palas s-au facut pe fondul unor  estimari favorabile in ceea ce priveste cresterea consumului in 2012.

     10. Noile reglementari fiscale care vor permite deductibilitatea partiala pentru achizitia de masini si combustibil pentru companii va putea revigora un pic sectorul auto grav afectat in Iasi in ultimii ani.

    Aspecte negative:

    1. Nu vom avea aeroportul modernizat nici in 2012.

    2.  Nu cred ca vom avea nici un proiect concret de autostrada care sa lege Iasul si Moldova de restul tarii.

    3. Orasul nu se afla pe harta puterii in anul electoral ce va urma si prin urmare probabilitatea unor fonduri mai mari care sa ajunga in  orasul nostru este destul de scazuta.

    4. Anul electoral care va deturna niste fonduri din circuitul economic firesc catre cel cu iz electoral.

    5. Lipsa unor proiecte noi de anvergura din mediul privat care sa fi fost deja anuntate pentru anul 2012.

    6. Inghetarea salariilor bugetarilor si pensiilor ca si decizia de aminare a acordarii tichetelor de masa si cadou va afecta puterea de cumparare a populatiei judetului Iasi in care ponderea salariatilor de la stat si pensionarilor este peste media tarii.

    7. Lipsa unei strategii de dezvoltare coerenta a Iasului isi va pune amprenta asupra dezvoltarii sustenabile a Iasului si in anul 2012.

    Gabriel Mardarasevici, om de afaceri si presedintele Grupului de firme Radix

    Aspecte pozitive:

    1. Relansarea increderii in zona euro. Dupa un an foarte zgomotos in ceea ce inseamna vestile neplacute, ar putea fi ca o gura de oxigen pentru Europa si implicit pentru noi, ca parte a ei.

    2. Cresterea cererii de angajare in industriiile creative, IT si proiectare.  Dupa fenomenul consistent de externalizare in zona India-China a diverse activitati, a aparut unul de externalizare din state dezvoltate europene sau relocare din Asia, in zone mai apropiate de piata de consum, in cazul de fata Europa. Se datoreaza diferentelor majore de cultura sau chiar a fusului orar, fata de pietele target. Denumirea de off-shore capata un nou sens near-shore.

    3. Finantarea unor lucrari de infrastructura importante. Ar trebui sa ajunga la maturizare/aplicare unele proiecte depuse pentru cofinantare europeana. Daca lucrurile decurg liniar aceastea ar putea fi un factor de compensare a scaderii cererii din piata interna sau a cererii la export.

    Aspecte negative:

    1. Criza din zona Euro. Probabil va duce la o reducere a consumului, care se va reflecta intr-o scadere a comenzilor industriale si implicit a exportului, cu influente majore pentru economia Romaniei si prin recul pentru populatie. Daca cumva se dezvolta in paralel si o criza in SUA (dupa mine este si aceasta coapta, dar acum agentiile de rating si mass media se ocupa cu precadere de Europa), putem avea un „uragan de gradul 5", cu greu de evaluat consecinte sociale-politice-economice.

    2. Campania electorala. Particulara Romaniei, insa va lasa urme in bugete avind in vedere tentatia „pomenilor electorale". Daca va fi altfel, va fi pentru prima oara in istoria tarii. In prima faza va ajuta putin populatia, insa pe termen lung costurile vor fi importante. Sa nu uitam ca fiecare nou guvern se plinge de greaua mostenire. Pe buna dreptate de cele mai multe ori.

    3. Lipsa lichiditatilor. Sint doi vectori, unul legat de potentialele retrageri din piata romaneasca a capitalului pompat in perioada creditului cu buletinul, iar al doilea, legat de nevoia tot mai mare a statului de a se imprumuta de la banci, fapt care va diminua capacitatea de creditare a agentilor economici.

    4. Lipsa de performanta in atragerea fondurilor EU. Marea promisiune a banilor europeni, incepe sa se desumfle prin rata foarte mica a absortiei. Din pacate nu exista nici in viitor premisele cresterii spectaculoase a acesteia. Daca nu se creeaza instrumente noi, care sa permita prelungirea termenului limita de utilizare, vom ramine uitindu-ne doar la gaina grasa de pe gard. In plus transparenta sistemului de aplicare a proiectelor si cheltuire a fondurilor, cit si pregatirea personalului care se ocupa de aceastea trebuie sa creasca.

    5. Prognoza meteo proasta (lipsa precipitatiilor). Impacteaza major agricultura, la toate nivele si pe marele fermier, care isi vede compromise investitiile si contractele de livrare la clienti, cit si pe cel cu productia de subzistenta, care ramine fara principala sursa de venit. In plus productia hidro este deja pe rosu, ceea ce ridica costul energie electrice livrate populatiei si agentilor economici.

    Conf. dr. Dan Chirlesan, profesor universitar in cadrul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor Iasi

    Aspecte pozitive:

    1. Vom avea un proiect posibil de implementat privitor la "internationalizarea" aeroportului Iasi.

    2. Vom avea un an calendaristic fara captarea agendei publice de catre politicieni, prin furnizarea de teme care sa ne conduca catre un „dulce somn social". Campania electorala incepe si se sfirseste in trimestru patru.

    3. Banca Nationala a Romaniei va asigura stabilitatea financiara si vom avea un curs valutar predictibil constant.

    4. Mugur Isarescu (guvernatorul BNR) nu va intra in mrejele politicienilor

    Aspecte negative:

    1. Iasul va deveni un santier inceput si abandonat de administratia locala.

    2. Criza de lichiditati financiare la nivelul comunitatii de afaceri locale se va adinci.

    3. Echipa de fotbal locala nu se va califica in Liga I.

    4. Suceava ne-o va lua inainte in competitia regionala.

    Gabriel Surdu, om de afaceri

    Aspecte pozitive:

    1. Sa se declanseze lucrarile la aeroport.

    2. Sa se declanseze lucrarile pentru autostrada Iasi -Tirgul Mures.

    3. Sa creasca nivelul de trai cu macar 10%. Salariile sa fie majorate si astfel sa creasca puterea de cumparare si situatia economica sa se imbunatateasca.

    4. Sa nu mai existe someri in judet. Acest lucru se poate realiza daca autoritatile locale ar declansa lucrarile la toate proiectele demarate, toata lumea si-ar gasi un loc de munca.

    5. Iesenii sa aiba posibilitatea sa-si faca un concediu asa cum si-l doresc si sa stea departe de spitale.

    Aspecte negative:

    1. Sa nu se termine lucrarile la modernizarea drumurilor.

    2. Sa nu se inceapa lucrarile la spitalul regional.

    3. Sa nu se puna la punct o strategie pentru urmatorii 10 ani in vederea sprijinirii mediului de afaceri.

    4. Sa continuam sa exportam forta de munca calificata. Avem absolventi care nu-si gasesc de munca in Iasi. Sa putem sa oferim un post de munca si un salariu decent medicilor, asistentilor, inginerilor ca sa nu mai fie nevoiti sa plece din tara.

    5. Calamitati naturale.

    Prof. univ. dr. Vasile Cocris, prodecan FEAA Iasi

    Aspecte pozitive:

    1. Nu prea gasesc. Poate o asezare in urma alegerilor si stabilirea unei strageii poltice. O noua reconfigurare politica

    2. Atragerea de noi investitii.

    3. Dezvoltarea infrastructurii: soseaua de centura si aeroportul.

    4.Reconsiderarea invatamintului si a sanatatii.

    5. Absortia de fonduri structurale mult mai mare pentru a permite aparitia de ferme si reorganizarea agriculturii.

    Aspecte negative:

    1. Noi disponibilizari.

    2. Reduceri salariale.

    3. Cresterea preturilor.

    4. Cresterea fiscalitatii.

    5. Scaderea nivelului de creditare mai mult decit pina acum

    Neculai Vitelaru, presedintele Patronatului Judetean pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii

    Aspecte poztive:

    1. Sa se rezolve problema aeroportului ca sa nu ne mai stea inima cind aterizam.

    2. Sa absorbim cit mai multe fonduri structurale si sa avem 100% proiecte aprobate.

    Aspecte negative:

    1. Nu ma gindesc la aspecte negative. Ne indreptam cu ginduri pozitive catre noul an.

    Bogdan Pitigoi, om de afaceri, presedintele grupului de firme Tester-Casa Auto.

    Aspecte pozitive:

    Sa creasca numarul de investitii in judet iar acest lucru sa duca la crearea de noi locuri de munca si contributii mai multe la bugetul local.

    Aspecte negative:

    Scaderea economiei europene lucru care ar duce la scaderea exporturilor.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    Liste electorale

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri