Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Chinurile tinerilor care incearca la Prima Casa

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Programul "Prima Casa", lansat cu surle si trimbite la inceputul lunii iulie, cu scopul de a ajuta economia si pe tineri sa achizitioneze o locuinta nu este decit praf in ochi. Nici unul dintre obiectivele sale initiale nu are pina acum acoperire in realitate. Nici tinerii nu sint ajutati sa isi cumpere o casa si nici economia. Doi tineri care se chinuiesc de mai bine de doua luni sa achizitioneze o casa prin acest program guvernamental au stat de vorba cu reporterii "Ziarul de Iasi" si au povestit pe larg care au fost incercarile prin care au trecut. Cea mai mare teama a lor este ca vor ramine si fara sumele de bani platite in avans pentru casele mult visate, asta fara sa mai puna la socoteala cheltuielile facute pentru numeroasele acte cerute, notari sau timpul pierdut si nervii macinati. Si zbuciumul lor nu este unic, o dovesc chiar datele prezentate de banci sau de notari.

    Zilnic, suna proprietarul!

    Din cauza procedurii sinuoase dintre bancile comerciale si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), persoanele care au depus documentatia in vederea achizitionarii unei locuinte prin programul guvernamental ar putea ramine fiecare fara citeva mii de euro. „Ceea ce ma deranjeaza cel mai mult este ca nimeni nu ne spune cit mai dureaza. Din cite stiu, dosarul nostru a ajuns la Fond de pe data de 10 august, dar nici pina azi (n.r. - ieri) nu am mai primit vreun raspuns. Daca s-ar fi specificat foarte clar cit timp este necesar pentru avizarea si aprobarea intregii documentatii, atunci am fi stabilit si noi cu proprietarul un dead-line conform cu realitatea. Nu mai rezistam psihic. Zilnic, ne suna atit proprietarul cit si cei de la agentia imobiliara sa ne intrebe cind e gata si nu stim ce sa raspundem", a spus oftind Magda Olaru, o tinara din Iasi al carei antecontract expira la jumatatea lunii septembrie. Potrivit documentului, avansul platit proprietarului pentru un apartament in zona Billa se ridica la circa 3.300 euro, banii fiind achitati acestuia in urma cu o luna jumatate. Intr-o situatie asemanatoare sustine ca se regaseste si ieseanul Ionut M. care a platit avans de 2.500 euro in vederea cumpararii unei locuinte prin „Prima Casa". „Daca as fi stiut ca dureaza atit de mult timp nu as mai fi aplicat. De cite ori am intrebat cit trebuie sa asteptam nu mi-a spus nimeni ca ar putea fi vorba de luni de zile insa practica tocmai asta demonstreaza", a comentat tinarul al carui dosar de imprumut urmeaza sa ajunga la Fondul de Garantare in citeva zile, dupa cum sustine banca, desi documentatia a fost intocmita de mai bine de o luna.

    Atentie la pix

    Dupa cum sustin aplicantii in program, documentele ce sint anexate la dosarul de credit trebuie sa respecte reguli extrem de stricte. Astfel, orice copie a unui document original trebuie sa fie semnata si stampilata „conform cu originalul" pe fiecare pagina. Mai mult, culoarea pixului trebuie sa fie aceeasi pe fiecare hirtie astfel documentele pot fi respinse. „A trebuit sa scoatem de la diversi notari acte ale primului proprietar al imobilului, chiar daca acesta a fost tranzactionat de mai multe ori la rind. Totodata, fiindca inregistrez venituri de la doua firme care au actionariat comun, am avut nevoie de certificat constatator de la Registrul Comertului din care sa rezulte ca societatile in cauza fac parte din acelasi grup, ceea ce nu cred ca ma priveste pe mine ca simplu angajat acolo si mai costa si bani in plus", a opinat Ionut M. „Si noi a trebuit sa scoatem doua extrase de informare de la Cadastru pentru ca primul a expirat in citeva zile. Doua astfel de documente eliberate in regim de urgenta costa 200 lei", a punctat Magda Olaru, ce lucreaza in domeniul marketingului. Persoanele implicate in „Prima Casa" au mentionat ca inclusiv modelele de declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu detin in proprietate o locuinta au fost modificate pe parcurs, actele fiind platite de cite doua ori la notar. Ambii tineri au refuzat sa ne divulge numele bancilor unde au depus dosarele de credit de teama ca acestea sa le refuze aprobarea imprumutului.

    „Sa stiti ca dureaza"

    Chiar daca recunosc ca procedura este anevoioasa, bancile sustin ca un dosar de imprumut se rezolva, in medie, intr-un interval de o luna jumatate. „Sa stiti ca dureaza. Noi sfatuim clientii sa isi ia o marja de asteptare de aproximativ o luna jumatate pentru ca sa nu piarda avansul. A fost intr-adevar o «pana», cind nu se stia cum se inscrie ipoteca sau mai era cite o necunoscuta, dar acum s-a rezolvat si lucrurile merg mai repede. Problema este ca documentele trebuie sa circule de mai multe ori prin Posta si dureaza citeva zile de fiecare data", a apreciat Eugenia Dascalescu, director comercial persoane fizice in cadrul BRD Iasi care a adaugat ca, pina in prezent, au primit aviz favorabil de la sucursala locala a bancii 110 dosare de credit, la Fond fiind inaintate actualmente 52 de solicitari de garantare. Din acestea, au fost semnate deocamdata 10 contracte de garantare si doar cinci persoane au tras bani din credit.

    „Nu mai facem fata la intrebarile ziaristilor"

    „Merge greu pentru ca unele banci nu au avut procedurile interne. Noi am perfectat prima ipoteca pe data de 7 august si de-atunci nu am mai avut nici un client prin «Prima Casa». Din ce mi-a povestit prima clienta, dumneaei a dat foarte multe telefoane in fiecare zi atit la Fond cit si la banca si i-a presat foarte mult", a punctat notarul Bogdan Florea. Contactat pentru a prezenta statistica la zi a numarului de credite acordate la nivelul judetului nostru, directorul programului guvernamental din cadrul FNGCIMM - Irina Constantinescu nu a raspuns solicitarii in cursul zilei de ieri. „Nu mai facem fata la intrebarile ziaristilor. O sa incerc sa va raspund, dar nu pot sa va promit nimic pentru ca nu mai facem fata solicitarilor", s-a scuzat Constantinescu.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri