Eurotrip
epimedica
franco
mesterescu

miercuri, 28.09.2016

Secretele unei licitatii uriase: "Miini moarte" si contracte pe sub masa

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

   Austriecii au cistigat o licitatie prin care primeau in concesiune 41 de hectare, pentru 20 de ani, in comuna Ion Neculce. Licitatia organizata de primaria comunei a fost contestata in instanta de producatorul de caramizi "Ceramica", firma aflata in competitie directa cu "Wienerberger". Reprezentantii "Ceramica" afirma ca licitatia nu a fost organizata in mod corect si transparent . In legatura cu unul dintre participanti, seful Camerei Agricole ne-a dat o declaratie uluitoare: "Aia a fost o licitatie trucata. Fratele meu a fost mina moarta acolo ca sa iasa numaratoarea participantilor.Ce sa caute el acolo cu pomi, cind terenul era pentru exploatatii minerale?". In ecuatie apare si Lucian Apostol, presedintele Grupului de firme "Kosarom", care ar fi facut rost de inca 17 ha de teren pentru "Wienerberger. "Ziarul de Iasi" a descoperit ca intre Lucian Apostol si "Wienerberger" exista o promisiune de vinzare incheiata la un notar din Pascani.

  Una dintre cele mai mari afaceri din Iasi incheiate intre o compania privata straina si un consiliu local este pe punctul de a exploda. Competitorii acuza ca licitatia prin care Primaria Ion Neculce a concesionat 41 de hectare de teren pentru o perioada de 20 de ani companiei austriece Wienerberger nu s-a facut cu respectarea intocmai a prevederilor legale in domeniu, motiv pentru care au si atacat-o in instanta. Asta din cauza ca organizatorii nu s-au asigurat ca in competitie vor intra toate partile interesate si, prin urmare, s-a ajuns la o valoare de inchiriere sub cea care ar fi fost stabilita pe o piata competitiva. Acest aspect este vizibil daca se compara pretul pe metru patrat cu cel de la o alta concesionare. In ecuatie a intrat si Lucian Apostol, fiul lui Neculai Apostol, cunoscut om de afaceri si fost politician din Iasi. Documentele detinute de „Ziarul de Iasi" arata ca licitatia realizata de Consiliul Local Ion Neculce si interesul omului de afaceri par sa mearga mina in mina.

  Prima runda

  In anul 2008 Primaria Hirlau concesioneaza 67,39 de hectare pentru suma de 119.816 de euro pe an. La licitatie au participat atit Ceramica Iasi cit si SC Wienerberger Sisteme de Caramizi SRL pe linga alti competitori, cistigatorul competitiei fiind compania din urma. Din cauza nerespectarii procedurilor legale, Ceramica Iasi a atacat in instanta organizarea licitatiei, acesta fiind anulata. La scurt timp dupa acest fapt, Primaria Ion Neculce decide sa concesioneze 41,55 de hectare. Prin Hotarirea numarul 68 din 26 noiembrie 2008, Consiliul Local (CL) Ion Neculce decide ca suprafata de teren mentionata sa fie inchiriata pentru exploatare resurse minerale, inchirierea urmind a se face prin licitatie publica. Apoi timp de trei ani nu s-a mai intimplat nimic. In martie 2011 insa afacerea a fost pusa iar in miscare. In acea luna sint publicate in Adevarul de Seara Iasi si in Romania Libera anunturile de scoatere la licitatie. Desi in hotarirea CL era clar prevazuta destinatia terenului, in anunturile de licitatie a aparut doar ca Primaria Ion Neculce „organizeaza licitatie deschisa pentru inchiriere teren in extravilanul Comunei Ion Neculce in suprafata de 415.491 mp". Mai mult, intentia Primariei nu a fost publicata si pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) ceea ce a stirnit nedumeriri si controverse.

  Reprezentantii Camerei de Conturi Iasi spun ca legea nu a fost incalcata fiindca nu s-a facut publicitate si pe SEAP, dar pentru o mai buna transparenta si pentru atragerea de cit mai multi ofertanti era indicat acest lucru. In schimb, situatia sta putin altfel in ceea ce priveste ascunderea scopului pentru care terenul a fost scos la concesiune, iar reprezentantii Curtii sint categorici in acest sens. „Legea impune ca anunturile de licitatii sa fie publicate pe SEAP in momentul in care suma depaseste 15.000 de euro pe an. Aici nu s-a incalcat legea, insa era obligatoriu mentionarea in anunturile de inchiriere a destinatiei exacte a terenului", a detaliat Constatin Iatco, seful Curtii de Conturi Iasi.

  Primarul se spala pe miini

  Acesta este si motivul principal pentru care unii dintre competitorii care ar fi putut sa participe la licitatie nu au facut-o, nestiind despre ce e vorba. „Am chemat in judecata autoritatile locale de la Ion Neculce, Wienerberger si Agentia Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) pentru ca acestea si instantele competente sa reanalizeze respectarea legalitatii in ceea ce priveste punerea la dispozitie a unui teren de 41,55 ha din proprietatea comunei Ion Neculce in vederea deschiderii unei cariere de argila. Nu au fost respectate dispozitiile legale de desfasurare a licitatiei. Piata a fost privata de informarea obiectului licitatiei. Conform Consiliului local, obiectul real al licitatiei era deschiderea unei cariere de argila, lucru ce a fost ascuns in toate documentele si anunturile ulterioare. Publicitatea licitatiei a fost redusa la nivelul judetului Iasi la nivelul unei foi volante. Nu putem sa nu atacam atunci cind altii folosesc procedurile juridice contrar literii si spiritului lor, intr-un mod cu totul neloial, trucuri al caror scop putem doar sa-l banuim", a declarat Iulian Mangalagiu CEO Ceramica Iasi, unul dintre principalii jucatori de pe piata caramizilor. Primarul comunei Ion Neculce considera ca nu are nici o vina. „S-au respectat procedurile Autoritatii Nationale de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP). Terenul era pentru exploatare argila. Nu stiu de ce nu a aparut acest lucru in anunturile de licitatie. Sincer va spun ca nu m-am ocupat eu personal. Exista un dosar intreg. Licitatia a fost corecta, au participat mai multi ofertanti. Problema este ca in Romania cind vrei sa faci ceva iti da lumea imediat la picioare. Avem nevoie de investitia acesta. De ce fugarim investitorii?", spune Vasile Rusu, primarul comunei Ion Neculce. La licitatie au participat SC Horty-Prod-H.SRL, Mihai Tibucanu si SC Wienerberger Sisteme de Caramizi SRL. Daca primii doi participanti au oferit aceesi suma, respectiv 41.550 de lei pe an (n.r.-pretul de pornire al licitatiei), compania Wienerberger a dat 50.000 de lei pe an, cu doar 8.500 mai mult fata de oferta initiala. Pretul obtinut de Primaria Ion Neculce pe metrul patrat este de sapte ori mai mic fata de cel de la Primaria Hirlau. Astfel, in 2008, la Hirlau s-a obtinut pe metrul patrat 0,178 euro, iar la Ion Neculce numai 0,028 euro.

  Agricultura pe teren arid

  Un alt aspect ce ridica serioase semne de intrebare este si participarea celorlalti doi competitori. Ei vroiau terenul pentru agricultura, in conditiile in care el nu a fost destelenit niciodata, fiind un deal cu un sol foarte arid. Despre faptul ca a fost scos la licitatia stiau de la Consiliul Local, deci cunoasteau si care este destinatia sa. „Stiam de acel teren din 2003. Doream sa-mi mut stina de oi acolo. E scumpa fineata. Eu am pierdut licitatia pentru ca am ofertat un pret mic. Am aflat ca terenul este de inchiriere de la Consiliul Local Ion Neculce", a mentionat Mihai Tibucanu, proprietarul fermei Pig Farm din Coarnele Caprei. „Am vrut sa fac o livada de nuci acolo. Am aflat din ziar de licitatie. Am ofertat cit am considerat ca merita terenul. Toata activitatea firmei mele este in Ion Neculce. Am fost vreo 4-5 ofertanti parca. Nu mai tin minte. Nu stiu ce preturi s-au oferit pentru ca a fost licitatie cu plic inchis. Eram sigur ca voi fi descalificat pentru ca pretul era prea mic, dar am participat ca nu se stie niciodata de unde sare iepurele", a sustinut Constantin Hlihor, proprietarul SC Horty-Prod-H.SRL. Pe aceasta tema fratele lui Hlihor, Mihai, care este seful Camerei Agricole Iasi are o pozitie foarte interesanta. „Aia a fost o licitatie trucata. Fratele meu a fost mina moarta acolo ca sa iasa numaratoarea participantilor. Ce sa caute el acolo cu pomi, cind terenul era pentru exploatatii minerale? De asta este si contestata in instanta licitatia", a aratat Mihai Hlihor. Mai mult pretul oferit de cei doi pentru un teren care ar fi urmat sa fie folosit pentru agricultura este extrem de mare fata de cit se concesioneaza pe piata o pasune. De exemplu, primarul din Mircesti, Petru Antalut ne-a spun ca in comuna pasunea se concesioneaza de la 100 de lei / hectar, adica de 10 ori mai putin decit ofertasera cele doua persoane. Chiar si la valori mai mari de doua sau trei ori participarea celor doi este foarte ciudata.

  Jocuri de culise

  Ecuatia devine aparent si mai complicata daca tinem cont de faptul ca in afacere intra si Lucian Apostol fiul fostului parlamentar si prefect Neculai Apostol, ce detine grupul de firme Kosarom. Lucian Apostol a batut palma cu compania Wienerberger sa-i vinda 17 hectare de teren pe care sa ridice fabrica de caramizi de la Ion Neculce. In acest sens, a fost incheiata o promisiune de vinzare intre Apostol si Wienerberger, pentru care s-a dat un avans de 100.000 de euro. Cind au fost intrebati atit primarul din Ion Neculce, cit si Lucian Apostol, au spus ca nu au nici o legatura cu vinzarea respectiva. „Eu stiu ca cele 17 hectare au fost cumparate 100% de la o persoana fizica. Dar nu stiu sa va spun cine este", a mentionat primarul comunei. Si Lucian Apostol a negat implicarea in tranzactie. „Stiu ca au cumparat 17 hectare la Ion Neculce dar nu stiu de la cine le-au luat. Eu nu le-am vindut nimic", a sustinut presedintele Kosarom. Datele de la Cadastru arata, insa, ca in 14 februarie 2012, Lucian Apostol si Wienerberger-Sisteme de Caramizi, semneaza contractul de ipoteca cu numarul 2.615 la Biroul Notarial Camelia Manuela si Eugen Zaharia din Pascani pentru suma de 200.000 de euro. Erau vizate mai multe terenuri din comuna Ion Neculce in suprafata de aproximativ 17 hectare, exact cit a achizitionat si producatorul de caramizi. „Obiectul contractului il constituie garantarea de catre Debitor (n.r-Lucian Apostol) a obligatiilor sale de plata cu orice titlu (Obligatiile Garantate) ce decurg din promisunea Unilaterala, obligatii care vor include: plata dublului pretului optiunii, in cuantum de 200.000 de euro, sau rambursarea pretului optiunii, in cuantum de 100.000 de euro, in conditiile Promisiunii Unilaterale impreuna cu orice alte debite ale Debitorului fata de Creditor (n.r-SC Wienerberger Sisteme de Caramizi SRL), datorate ca urmare a neindeplinirii, indeplinirii cu intirziere, sau necorespunzatoare a oricaror obligatii asumate prin Promisiunea Unilaterala sau ca urmare a incalcarii garantiilor sau a neindeplinirii conditiilor prevazute in Promisiunea Unilaterala, oricare ar fi aceste debite, existente, sau probabile, prezente sau viitoare, in orice moneda, inclusiv dobinda aferenta acestor sume, datorate la orice moment", se arata in contractul de ipoteca.

  Investitie de 22 milioane euro

  Solutia ecuatiei este insa cit se poate de la indemina. Lucian Apostol si Mihai Tibucanu sint actionari la firma Wild Blue Spirit, unde primul detine 17%, iar cel de al doilea 16%. Restul de actiuni sint detinute de firma Consulting&Construction SRL (50%) si de Ioan Antoci (17%). Mai mult, este de notorietate faptul ca Tibucanu si cu familia Apostol fac afaceri impreuna inca din anul 2006, cind Tibucanu a pus pe picioare cu fonduri europene prima ferma de porci total automatizata din judet. „Materialul genetic il vom procura de la societatea Suinprod Roman, iar porcii vor fi abatorizati la firma Kosarom Pascani. Daca totul va merge conform planului nostru de afaceri, in scurt timp vom extinde ferma", declara Mihai Popescu (n.r.-intre timp si-a schimbat numele in Mihai Tibucanu), in 2006. Atit „Suinprod" Roman cit si „Kosarom" Pascani sint controlate de familia Apostol.

  Wienerberger intentioneaza sa ridice la Ion Neculce o fabrica de caramizi, valoarea investitiei fiind estimata la 22 milioane euro. Dupa calculele oficialilor firmei, in fabrica vor lucra aproximativ 60 de persoane. La intrebarea: „De la ce persoane fizice/juridice ati achizitionat terenul de la Ion Neculce? Care a fost valoarea totala a tranzactiei?" oficialii companiei au facut referire doar la terenul concesionat de la primarie, omitindu-l pe cel pe cel pe care ar urma sa se ridice fabrica.


  Comentarii Facebook

  Ultima ora

  editorial

  A mai trecut un cutremur

  Radu MEȘNIȚĂ

  A mai trecut un cutremur

  Cu ce rămân supravieţuitorii.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Jubileu la Oltea Doamna

  Florin CÎNTIC

  Jubileu la Oltea Doamna

  Cum la finele acestei săptămâni, sub aura caldă a distinsei noastre profesoare Olga Diaconu, vom serba, la invitaţia binevoitoare a colegei Diana Ionescu-Stocker revenită din Germania pentru acest prilej, trei decenii şi jumătate de la bacalaureat, vă cer îngăduinţa să reiau în cinstea dascălilor şi colegilor noştri un text publicat tot aici, în ianuarie 2015, cu gândul modest cărepetitio est mater studiorum.

  Trai pe vătrai

  Ioan MILICĂ

  Trai pe vătrai

  Fie gospodăria cât de pricăjită sau de rea, nu poate lipsi un televizor color din ea! Cu ce să-şi umple omul timpul mai bine dacă nu să ia aminte, zi de zi, la minunile puse la cale de stelele vieţii publice româneşti?

  Maria Munteanca

  Radu PĂRPĂUȚĂ

  Maria Munteanca

  Azi nu se mai poate zice că femeile fac copii „cum vrea Dumnezeu”. Azi femeile fac copii când vor ele şi când aprobă şi bărbatul. Înainte făceau săracele femei o grămadă de copii, că „aşa a vrut Dumnezeu”. Mi-aduc aminte de Maria Munteanca, era la prăşit la noi la vie, cu Ileana asta... am uitat cum îi zicea. Şşi Ileana îi zice Mariţei (aşa-i ziceam Mariei Munteanca), care făcuse vreo doişpe copii.

  pulspulspuls

  Răzvănel, file de poveste: Viaţa, omul, opera şi decăderea

  Răzvănel, file de poveste: Viaţa, omul, opera şi decăderea

  Iată, stimaţi telespectatori, cum se face că până şi în urâta viaţă publică românească oamenii fără curaj ajung până la urmă tot în mocirla politichiei. 

  Caricatura zilei

  La muzeu

   

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Sotia isi intreaba tovarasul de viata: - Spune-mi, dragul meu, cum te-ai indragostit de mine? - Vezi? Acum acest lucru te mira s (...)

  Intrebarea zilei

  Ce reproșuri aduceți autorităților locale?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.