Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Inceputul tranzitiei libiene

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

      Moartea lui Moammar Gaddafi incheie un ciclu singeros din istoria lumii arabe, fiind materializarea unui deznodamint ce parea, de ceva vreme, inevitabil. Duminica urma sa fie proclamata oficial eliberarea tarii de sub dictatura, ceea ce ar trebui sa echivaleze cu inceputul reconcilierii nationale si al tranzitiei politice.

    Este aproape evident ca uciderea lui Gaddafi nu a fost accidentala, ci a reprezentat un act indelung asteptat de razbunare din partea rebelilor libieni. Nimic nu-i impiedica pe liderii Consiliului National de Tranzitie sa afirme, acum, ca ar fi preferat ca fostul conducator sa fie deferit justitiei, insa este greu de crezut ca noile autoritati si-ar fi dorit un proces public tocmai in aceasta perioada.

    Dupa cum se stie, multi dintre ei au fost membri ai aparatului politic pus la punct de Gaddafi de-a lungul celor patruzeci si doi de ani de dominatie. Schimbarea de tabere pe care au intreprins-o, la momentul oportun, le-a asigurat o anumita legitimitate, insa rivalitatile asociate luptei politice pe cale sa inceapa vor duce, mai devreme sau mai tirziu, la cereri privind investigarea trecutului. Un proces ultramediatizat al lui Gaddafi, de tipul celui organizat in Irak impotriva lui Saddam Hussein, n-ar fi facut decit sa grabeasca venirea acestui moment.

    Cu siguranta ca vor fi anchetate si judecate faptele unor exponenti ai regimului, iar atmosfera din tara face inevitabila organizarea unor astfel de procese. Insa vor exista destule interese ca aceste actiuni sa se limiteze la persoane individuale -  colaboratori civili si militari ai fostului Mare Conducator, la diverse niveluri - fara a se ajunge la un adevarat proces al „gaddafismului". Daca ne luam drept calauza istoria ultimelor decenii, inclusiv a celui ce a adus cu sine prabusirea comunismului, putem fi sceptici in privinta organizarii unui proces al regimului si al ideologiei ce l-a inspirat.

    Declaratia privind eliberarea Libiei survine in ziua primelor alegeri libere din Tunisia vecina. Aici, desfasurarea procesului electoral a confirmat optimismul initial al observatorilor politici si se pare ca Tunisia ramine prima clasata in termenii ritmului si calitatii schimbarii democratice. In ceea ce o priveste, Libia abia face primii pasi. Disparitia lui Moammar Gaddafi si incheierea oficiala a razboiului civil vor dezvalui, treptat, solul pe care urmeaza a fi edificat un regim popular. Conditiile sociale si culturale sint mult mai defavorabile decit cele din Tunisia sau Egipt, iar ranile provocate de conducerea aberanta a lui Gaddafi se vor vindeca mult mai greu decit cele cauzate in ultimele decenii de liderii de la Tunis sau Cairo. Insa, din acest moment, se poate vorbi despre tranzitie in intreaga regiune a Africii de nord, fara a afirma neaparat ca ea va duce la forme de guvernare democratica, in adevaratul sens al cuvintului.

    La prima vedere, libienii au totul de construit si nu intimpina obstacole institutionale, precum marocanii si algerienii. Liberalizarea marocana este din multe puncte de vedere impresionanta, insa nu se poate vorbi de o tranzitie democratica propriu-zisa atit timp cit fortele armate se afla sub autoritatea monarhului. In curind ar putea aparea si alte tensiuni intre monarhie (fie ea si una extrem de flexibila, dupa standardele arabe) si exigentele suveranitatii populare. In privinta Algeriei exista cele mai pronuntate dubii, nefiind clar daca aceasta tara trebuie cu adevarat incadrata in „primavara araba": promisiunile de reforme si pasii intreprinsi pina acum de catre guvern nu par sa satisfaca o societate civila tot mai puternica si mai exasperata.

    Egiptul - tara spre care este indreptata in cea mai mare masura atentia lumii arabe - a reprezentat cu certitudine scinteia revoltelor libiene, insa nu poate nici ea sa ofere un model. La Cairo, baza de putere a vechiului regim - armata - este chemata sa gestioneze tranzitia egipteana, iar in rindurile noii clase politice se raspindeste ingrijorarea ca autoritatile militare conspira spre a-si pastra un loc privilegiat in angrenajul puterii. Promisiunea militarilor ca vor fi simpli gestionari ai tranzitiei este una importanta, insa ezitarile si deciziile lor contestabile din ultimele luni justifica neincrederea cu care au ajuns sa-i priveasca noii veniti in arena politica. La fel, ar fi o veste buna pentru Libia daca actualii sefi ai Consiliului National de Tranzitie ar alege in viitor rolul de arbitri, si nu pe cel de jucatori. Primul-ministru interimar, Mahmoud Jibril, a oferit deja un exemplu binevenit, insa, din nou, experienta schimbarilor politice din ultimele decenii ne sugereaza ca de cele mai multe ori promotorii tranzitiei tind sa devina curind beneficiarii ei.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri