Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Manipularea prin televiziune

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Televiziunile de stiri nu au fost un mediu de transmitere a informatiilor in aceasta campanie electorala, ci un actor clar angajat in lupta politica. Asadar, cei care se mira ca posturile Realitatea TV si Antena 3 au fost prinse si smotocite in tavalugul confruntarii electorale dau dovada de ipocrizie. Patronii televiziunilor, Sorin Ovidiu Vantu si Dan Voiculescu, au vrut sa fie parte in aceasta lupta pentru ca interesele lor directe sint legate de ea si si-au pus la bataie toate resursele si vedetele stipendiate pentru a provoca infringerea presedintelui in functie, Traian Basescu. Mircea Geoana si, intr-o mai mica masura, Crin Antonescu au devenit privilegiatii micului ecran pentru ca serveau scopului „anti", fiind, la rindu-le, uniti doar de acesta. Numarul mare de amenzi acordate de CNA celor doua posturi (si inca insuficient in comparatie cu numarul mare de incalcari ale legislatiei in vigoare) ilustreaza ca angajarea de o parte a baricadei nu mai tine cont de costuri. Dezinteresul celorlalte televiziuni generaliste fata de campania electorala, la care s-a adaugat apatia condamnabila a postului public, a lasat televiziunile de stiri sa faca regula.

    Acesta este un moment rusinos pentru televiziuni. Bineinteles, cine stie ceva istorie recenta stie si ca nu este singurul moment de acest fel, pentru simplul motiv ca televiziunile au aratat mai mereu prost dupa 1989. Nu in sensul ca nu au fost seducatoare. Dimpotriva, au fost seducatoare si, prin aceasta, periculoase din cauza lipsei lor de obiectivitate si a deontologiei precare.

    Nu vreau, prin urmare, sa dramatizez: a fost rau si inainte. Prima parte a anilor '90, cu televiziunea de stat pe pozitie hegemonica, a fost cenusie si marcata de manipulari grosolane in slujba regimului Iliescu. Marile televiziuni comerciale, imediat dupa afirmarea lor la sfirsitul deceniului trecut, au plonjat direct in lupta politica, contribuind decisiv la erodarea guvernarii CDR (in special prin Marius Tuca Show). In timpul guvernarii Adrian Nastase s-a inregistrat un declin ingrozitor al libertatii si demnitatii presei, ajungindu-se ca sase-sapte televiziuni sa transmita deodata in direct cite o declaratie banala a premierului PSD. Utilizind un amestec diabolic de presiune si cointeresare, Nastase a facut din televiziuni paji la propria curte.

    Realitatea TV a evadat din strinsoare, nu fara ambiguitati, in campania electorala din 2004, contribuind intr-o oarecare masura la victoria lui Traian Basescu. Spre finalul mandatului acestuia insa, odata cu accentuarea conflictului cu Vintu, Realitatea a devenit din ce in ce mai critica la adresa presedintelui, ajungind opozant pe fata si instrument electoral al PSD/PC si PNL, alaturindu-se, cu o voce ceva mai delicata, dar si mai perversa, celeilalte televiziuni pronuntat anti-Basescu, Antena 3. Se stie, Partidul Conservator al lui Voiculescu (si cum s-o mai fi numind inainte - oricum nu conteaza) datoreaza deja trei mandate parlamentare tranzactionarii serviciilor mediatice cu PSD. In actualul mandat al lui Traian Basescu, postul de stiri al lui Voiculescu a lasat deoparte valul obiectivitatii, tocindu-l marunt, in fiecare zi, pe Traian Basescu, in special la emisiunea de seara a lui Mihai Gadea, cu ajutorul unor batausi-TV precum Ion Cristoiu (recent reconvertit), Valentin Stan, Radu Tudor, Mugur Ciuvica, Victor Ciutacu, Mircea Badea etc. Si celelalte televiziuni voiculesciene si-au dat concursul.

    Asadar, ca un bilant, vedem ca, de-a lungul timpului, televiziunile au fost intr-o mai mare masura de partea stingii si impotriva dreptei. Si, deloc fara legatura, stinga a fost mai mult timp la putere - guvernind direct sau controlind indirect Executivul din opozitie - decit dreapta. Cind dreapta a fost mai influenta in relatia cu televiziunile, toata lumea a sarit in aer; cind stinga s-a aflat in aceasta postura, situatia a intrat in ordinea firescului.

    A doua observatie este ca libertatea presei nu este un bun definitiv cistigat, la fel cum nici drumul spre democratie nu este un mars triumfal. Am asistat deja la reculuri, la derapaje grave si chiar am simtit mirosul restauratiei autoritare - si ma refer aici, sfidind un stereotip actual de larga circulatie, nu la regimul Basescu, ci la guvernarea Nastase. Personal, ca jurnalist, pot depune marturie ca lucrurile au stat infinit mai rau pe timpul lui Nastase, din punctul de vedere al libertatii presei. Acum, televiziunile se afla intr-o grava criza morala nu pentru ca regimul Basescu a exercitat presiuni asupra lor, ci pentru ca au ales singure sa-si vinda demnitatea si libertatea in slujba unor interese economice si politice.

    O a treia observatie decurge din cea anterioara. Vedem ca televiziunile au facut fata prost testului de responsabilitate care decurge din impactul lor extraordinar. Aici s-ar putea spune: sint televiziuni private, patronii fac ce doresc cu ele, asa cum orice proprietar dispune cum vrea de proprietatea sa. Nu e chiar asa. Orice utilizare a proprietatii asculta de niste reguli publice, pentru ca altfel am asista la o cacofonie a intereselor private. J. Habermas, teoreticianul sferei publice, sustine ca aceasta s-a afirmat in modernitate ca un strat tampon, neutru, intre stat si privat, pe baza unor reguli negociate intre cele doua parti. Televiziunea, indiferent daca este proprietate privata sau de stat, activeaza in aceasta zona intermediara si trebuie sa i se supuna regulilor ei. De aceea exista CNA, pentru ca regulile interesului general sa fie respectate. In conformitate cu aceleasi reguli, ar trebui ca televiziunile sa se autoreglementeze pentru ca pretind ca respecta deontologia profesionala.  

    Am avut televiziunea-ciomag, pe timpul lui Ion Iliescu, apoi televiziunea-portavoce in timpul aceluiasi presedinte. In vremea lui Emil Constantinescu s-a afirmat televiziunea care demitea guverne. Apoi am avut televiziunea-encomiastica (sluga smechera, dar sluga) in timpul lui Adrian Nastase. Pe vremea lui Traian Basescu, dar fara voia sa, s-a perfectionat televiziunea manipulatoare. Cine a urmarit cu atentie campania electorala televizata a putut observa manipularea cu ajutorul moderatorilor (care nu-si mai merita numele, pentru ca au devenit, in functie de situatie, incitatori sau sicanatori), manipularea prin selectarea invitatilor, manipularea prin ingrosarea unor teme si minimalizarea altora, manipularea prin declaratii scoase din context si rauvoitor interpretate, manipularea prin imagine, prin titluri, prin dozarea stirilor etc. Este pusa in scena o adevarata „arta" perversa, perfectionata in ani de zile, menita sa ocoleasca legile si sa pacaleasca oamenii. Este evident ca operatiunea de manipulare nu reuseste intru totul, dar la fel de adevarat este ca are un impact important asupra situatiei politice, fara a exista un arbitraj public rezonabil. Televiziunile au devenit actori politici, dar nu care nu se supun regulilor responsabilitatii, valabile pentru actorii politici legitimi. Acest lucru trebuie sa se schimbe.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri