Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un instrument insuficient testat

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

     

    Reuniunea ministrilor de externe ai statelor-membre ale Ligii Arabe, desfasurata simbata la Cairo, ar trebui sa contribuie la deblocarea mecanismului de ingerinta externa in razboiul civil libian. Solicitarea statelor arabe de impunere a unei zone no fly (in interiorul careia sa fie interzise zborurile aviatiei militare libiene) va indeparta, probabil, cele mai multe dintre obiectiile Rusiei si Chinei, astfel ca este de asteptat ca in Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite sa se ajunga la un consens care sa permita adoptarea unei rezolutii semnificative. Moscova si Beijingul ar putea actiona pentru atenuarea unora dintre prevederi, insa nu au motive serioase de a face uz de dreptul lor de veto.

    Crearea unei legitimitati internationale in favoarea acestei forme limitate de interventie militara ar urma sa inlature reticentele Administratiei Obama, care se va vedea silita sa-si asume misiunea pe care toata lumea i-o atribuie - aceea de a constitui forta principala de impunere a restrictiilor de zbor. Totodata,  Londra si Parisul par sa iasa din pozitia de ofsaid diplomatic in care s-au plasat fata de partenerii europeni, pe fondul incercarii de a prelua initiativa politica fara consultari serioase cu celelalte state-membre. In fine, dar nu in cele din urma, o rezolutie favorabila a ONU le-ar permite statelor arabe sa se prezinte drept adevaratii vectori politici ai schimbarii din Libia.

    Ceea ce nu se spune (inca) deschis, dar se poate usor intui, este faptul ca eventuala zona no fly ar urma sa aiba un scop diferit de cele impuse in trecut in Irak si in Bosnia-Hertegovina. Desigur ca in Libia este nevoie de operatiuni de asistenta umanitara, care vor presupune resurse militare si civile ce trebuie desfasurate fara teama ca vor fi atacate de avioanele fortelor guvernamentale libiene. Dar, mult mai mult decit in cazurile anterioare, interzicerea zborurilor ar avea consecinte asupra situatiei de pe cimpul de lupta: ar fi vorba de o „uniformizare" a acestuia, prin aceea ca taberei ce poseda forte aeriene (tabara fidela lui Kadhafi) i se va interzice folosirea lor, privind-o astfel de un avantaj in fata adversarilor.

    In Irak, instituirea celor doua zone de interdictie aeriana -  in Nord (1991) si Sud (1992) - a avut cu certitudine o importanta majora in plan umanitar, dar consecintele militare asupra regimului Saddam Hussein (recent invins si silit sa evacueze Kuweitul) au fost limitate. Zonele au fost impuse dupa ce represiunile impotriva kurzilor din Nord si a siitilor din zonele sudice luasera, practic, sfirsit. Efectele lor au fost si punitive (pina la un punct), si preventive, mai ales ca Saddam folosise arme chimice impotriva contestatarilor. Dar nimeni nu-si propunea ca zonele de no fly  sa devina instrumente ale schimbarii de regim, ele raminind pina la capat unul dintre instrumentele de constringere a regimului. O tentativa ce pina la urma a esuat, ajungindu-se la o noua interventie militara.  

    In Bosnia, instituirea zonelor de interdictie aeriana a semnalat o implicare a NATO ce avea sa ia curind forma interventiei directe, sub mandat ONU. Ele fusesera create, in 1993, in scopuri umanitare, insa din primul moment au avut si un efect militar: singurul actor ce putea face uz de forta aeriana (si care se vedea astfel dezavantajat) era Federatia Iugoslava, implicata in razboiul civil de partea conationalilor sai din Bosnia. Se stie foarte bine ca ele nu au avut efectul de descurajare scontat, ca impunerea lor a dus, de altfel, la prima angajare a NATO in operatiuni de lupta, din istoria sa, si ca mai tirziu ele au devenit parte din tabloul implicarii militare deschise a Aliantei.

    Daca se va ajunge la instituirea unei interdictii de zbor pentru aviatia lui Moammar Kadhafi, este cert ca liderul libian o va interpreta drept o ingerinta directa in favoarea rebelilor. Ceea ce probabil ca este adevarat, dat fiind contextul politic de astazi. Dar in acest caz ea trebuie judecata ca atare. Scopul umanitar nu poate si nu trebuie sa fie contestat, fie ca vorbim de viitoare operatiuni umanitare, fie de nevoia de a se evita victimele din rindul non-combatantilor pe care le provoaca tirurile aviatiei. Insa de aceasta data, spre deosebire de Irak si de Bosnia, comunitatea internationala doreste un anumit rezultat: infringerea militara a lui Kadhafi. Indiscutabil, este o optiune legitima si care va fi urmarita si pe alte cai, probabil inclusiv prin finantarea si inarmarea rebelilor, aflati astazi intr-o evidenta inferioritate. Dar folosirea de catre comunitatea internationala a unui instrument testat in cu totul alte conditii si cu alte scopuri (si ale carui rezultate nu au fost impresionante) este un gest riscant, daca nu se fixeaza din start obiective politice clare ale implicarii Occidentului.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri