Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un premiu Nobel pentru China

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Premiul Nobel pentru Pace este mult mai mult decit o recompensa pentru merite trecute. Prin intermediul acestei distinctii, Comitetul norvegian isi exprima anual optiunea in ceea ce priveste recompensarea si promovarea unor valori pe arena internationala. Cu fermitate si in acelasi timp cu sensibilitate si inteligenta politica, forul de la Oslo interpreteaza si expliciteaza mesajul politic al lui Alfred Nobel, fara insa a-si aroga competentele unei instante morale universale. „Verdictele" sale sint expresii ale unei viziuni scandinave sau nordice asupra meritului in arena politica internationala.

    Presupunind, prin absurd, ca s-ar schimba sistemul de desemnare a premiantului si s-ar recurge la un vot universal la care ar fi invitati sa participe (prin internet, de exemplu) toti cetatenii lumii, rezultatul ar fi cu siguranta altul. Poate n-ar fi rau ca in epoca noastra tele-democratica si globalizata sa se instituie si un astfel de premiu, fara vreo legatura cu  „Nobel"-ul. Dar comitetul norvegian nu este interesat nici sa centralizeze optiuni individuale, nici sa menajeze sentimentele vreunui guvern. De-a lungul deceniilor, hotaririle sale au fost uneori bizare sau chiar nefericite, insa au exprimat convingeri.

    Astazi, acest grup restrins este format din sase oameni politici si intelectuali publici din Norvegia - o tara in care democratia liberala si totodata participativa functioneaza aproape exemplar, apartenenta la Occident se combina cu deschiderea fata de lumea in curs de dezvoltare, iar altruismul cauzelor de politica externa este incontestabil. Iar acesti oameni au hotarit ca Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2010 va merge catre Liu Xiaobo, disidentul intemnitat pentru ca a indraznit sa sfideze guvernul chinez, militind pentru drepturile omului si afirmind ca modernizarea si democratizarea tarii sale sint inseparabile.

    Aceasta alegere face cinste Comitetului, Norvegiei si tuturor celor care au contribuit la nominalizarea si desemnarea laureatului. Totodata, este o reafirmare binevenita a valorilor Occidentului, pe care guverne precum cel chinez le resping sau le manipuleaza in mod cinic, cautind doar sa obtina avantaje. Modul concis in care Comitetul norvegian a punctat nevoia ca guvernul de la Beijing sa-si asume si responsabilitatile ce decurg din noul statut international la care aspira China - si la care are de altfel tot dreptul, in baza realitatilor geopolitice si geoeconomice - marcheaza un contrast binevenit cu atitudinile adesea ipocrite ale multora dintre guvernele occidentale. A spune, asa cum a facut-o Comitetul si anul acesta, ca intre pace si drepturile omului exista o strinsa legatura este un gest absolut necesar.

    Dar acest Premiu Nobel este pentru Liu Xiaobo, nu „impotriva Chinei". De fapt, probabil ca daca s-ar putea exprima liber, laureatul ar spune ca este un premiu „pentru" China, intrucit  tara nu trebuie confundata cu regimul aflat la putere. Desigur, reactia autoritatilor de la Beijing s-a plasat, asa cum era de asteptat, sub semnul „amestecului in afacerile interne". S-a mentionat ca Liu Xiaobo este un „infractor" si s-au formulat, fara prea multe subtilitati, amenintari cu represalii in relatia bilaterala cu Norvegia.

    Enervarea guvernului comunist este, intr-un fel, reconfortanta. Fara a impinge mai departe decit e cazul comparatia intre proiectul „Cartei '08", initiat de Liu Xiaobo si colaboratorii sai si initiative similare est-europene din anii '70-'80 - in primul rind, Carta 77 a disidentei cehoslovace - este evident ca autoritatile se tem de modelele de rezistenta nonviolenta. Intreaga campanie de suprimare a opozitiei politice dupa masacrul din Piata Tienanmen, din 1989, s-a bazat din punct de vedere al „relatiilor publice" pe lansarea ideii ca reforma dirijata de sus este singura cale de a evita haosul. Nu exista, spun autoritatile, decit un singur proiect de „modernizare" - cel oficial, iar definitia conceptului este data de Partidul Comunist. In momentul in care prin exprimare libera si deliberare se poate acredita ideea ca exista si alte variante realizabile (iar Liu Xiaobo, trebuie spus, nu este un revolutionar), autoritatea elitei este pusa sub semnul intrebarii.

    In momentul de fata, gratie optiunii curajoase a Comitetului norvegian, guvernul de la Beijing se confrunta cu perspectiva extrem de neplacuta ca prestigiul sau international sa fie afectat de tinerea in inchisoare a unui laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Se stie, din experienta sovietica si est-europeana, ca in astfel de momente regimurile autoritare propun adesea tirgul de tip „eliberare si exil voluntar". Verdictul Comitetului norvegian, insa, va ramine inscris in arhivele opiniei publice internationale.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri