Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Credite cu dobinda 0 pentru reabilitarea termica a blocurilor

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Programul guvernamental prin care se pot accesa astfel de credite se numeste "Reabilitarea termica a blocurilor de locuinte si a cladirilor tip locuinte unifamiliale" si este reglementat prin OUG 69/2010. Autoritatea care il deruleaza este FNGCIMM (Fondul National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderi Mici si Mijlocii), care are in gestiune si programul Prima Casa.

    Finantarile se acorda in lei pe maxim cinci ani, cu un avans de 10% si cu o dobanda calculata in functie de Robor la trei luni, la care se adauga o marja fixa de 1,5%- 2,5%/an, plus comisionul de gestiune datorat FNGCIMM. Beneficiarii, asociatiile de proprietari si, implicit, proprietarii de apartamente nu trebuie sa aiba grija dobinzii pentru ca este subventionata 100% de stat. Statul, prin FNGCIMM, garanteaza aceste credite in caz de neplata, ceea ce reprezinta un alt avantaj pentru clienti.

    Este de dorit ca facilitatile de creditare din acest program sa se cumuleze cu cele din Programul National de reabilitare, prin care se pot obtine subventii de la stat si primarie de 80% din totalul cheltuielilor cu lucrarile de constructie. In acest caz, creditul luat de asociatia de proprietari va fi de doar 20% din costurile reabilitarii, iar participarea proprie initiala de doar 2% din totalul devizului. Mai multe detalii despre Programul National de Reabilitare Termica aflati la rubrica Legislatie din acest numar al revistei.

    Atentie! Trebuie tinut cont si de limitele maxime de costuri impuse prin lege privind reabilitarea termica. Astfel, creditele garantate de stat nu vor putea depasi urmatoarele plafoane: echivalentul in lei a 1.850 euro (TVA inclus) pe camera de locuit si echivalentul in lei a 7.400 euro (TVA inclus) pentru cladirea tip locuinta unifamiliala.

    Creditele se vor rambursa de catre beneficiar in rate egale pe toata perioada creditului, conform graficului de rambursare al finantatorului.

    Ce trebuie facut

    Pentru a primi o astfel de finantare, trebuie parcursi doi pasi:

    1. Proprietarii apartamentelor se reunesc intr-o Adunare Generala a Asociatiei (AGA) si decid ca sunt de acord cu luarea unui credit pentru reabilitare termica.

    2. Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari trebuie sa se prezinta la o banca agreata de FNGCIMM cu documentele specifice, inclusiv aceasta decizie in AGA, care poarta in anexa semnatura fiecarui proprietar de apartament.

    Documentele care trebuie depuse la dosar in vederea obtinerii creditului garantat de stat cu dobinda subventionata pentru executarea lucrarilor de reabilitare, reprezentantul asociatiei de proprietari trebuie sa se prezinte cu urmatoarele acte la o banca agreata de FNGCIMM inscrisa in program:

    a) statutul asociatiei de proprietari si acordul de asociere din care trebuie sa rezulte calitatea de reprezentant a presedintelui, in cazul in care beneficiarul este o asociatie de proprietari, respectiv actul de identitate, titlul de proprietate si/sau extrasul de carte funciara, in cazul in care beneficiarul este persoana fizica, proprietar al unei locuinte unifamiliale.

    b) hotarirea adunarii generale a asociatiei de proprietari privind reabilitarea termica a blocului de locuinte si contractarea creditului bancar pentru realizarea lucrarilor de reabilitare termica, precum si tabelul nominal al proprietarilor prevazut la art. 6 alin. (4) din OUG 69/2010, semnate si stampilate conform modelelor.

    c)  documentatia tehnica in copie cuprinzind:
    1. sinteza raportului de audit energetic, conform modelului prevazut in anexa nr. 6 din OUG;
    2. devizul general si devizele pe obiecte;
    3. autorizatia de construire, daca este cazul, emisa in conditiile si cu respectarea Legii nr. 50/1991 si a normelor metodologice de aplicare a acesteia;
    4. hotarirea consiliului local de participare la finantare, dupa caz;
    5. contractul incheiat cu constructorul pentru executarea lucrarilor, inclusiv documentele care au stat la baza incheierii contractului, respectiv documentele de eligibilitate si oferta financiara, precum si hotarirea de adjudecare a ofertei in cazul in care potrivit legii s-a aplicat o procedura de achizitie publica;
    6. conventiile de fidejusiune (ca proprietarii apartamentelor preiau datoria de la banca, daca asociatia intirzie cu ratele), in forma autentica incheiate de catre membrii asociatiei de proprietari care au luat decizia in cadrul adunarii generale, in cazul in care beneficiarul este o asociatie de proprietari;
    7. dovada constituirii contributiei proprii de minimum 10% din valoarea lucrarilor de interventie din devizul general;
    8. devizul pentru executarea lucrarilor, cuprinzind lucrarile de interventie la cladire si la instalatiile aferente acesteia, defalcat pe fiecare proprietar, in cazul blocurilor de locuinte, proportional cu cota parte indiviza detinuta din proprietatea comuna;
    9. sinteza raportului de expertiza tehnica, conform modelului prevazut in anexa nr. 5.

    Pina acum s-au inscris in program doar doi finantatori, doua banci comerciale: BCR si CEC.

    Conditiile de finantare existente pe piata

    CEC-ul este prima banca inscrisa in program, acordind si primul credit pentru reabilitare termica unei asociatii de proprietari din Bucuresti. Dobinda perceputa de CEC Bank este de ROBOR la 3 luni A 1,9%. Reamintim ca dobinda este subventionata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), iar creditul este garantat de stat prin FNGCIMM. Ca documente si conditii suplimentare fata de cele prevazute de lege si enumerate mai sus, CEC le cere asociatiilor de proprietari sa aduca si dovada achitarii la zi a utilitatilor, cu facturi, chitante si ordine de plata, sa depuna fondul de rulment la CEC Bank si proprietarii de locuinte sa nu inregistreze restante la intretinere, mai mult de doua rate, in ultimele trei luni calendaristice anterioare depunerii dosarului. Asociatia de proprietari nu trebuie sa fie in vreun litigiu cu vreo banca, furnizor de utilitati, institutie a statului sau orice tip de institutie careia i-ar putea datora bani.

    BCR-ul percepe aceeasi dobinda cu CEC-ul: ROBOR la 3 luni A 1,9% si cere ca fondul de rulment sa fie gestionat prin serviciile sale. O conditie suplimentara la BCR fata de oferta CEC este ca Asociatia de proprietari sa aiba o vechime de minimum 24 luni. Se cere ca platile la utilitati ale asociatiei sa fie dovedite pe ultimele trei luni, nu numai la data curenta. Exista insa o oarecare relaxare privind plata intretinerii de catre proprietarii apartamentelor: BCR cere un desfasurator al sumelor lunare de plata si o situatie pe ultimele sase luni cu restantierii, dar nu exista o clauza speciala de restringere, ci se face un scoring. In plus, BCR are un parteneriat cu un grup de distributie a materialelor de constructie care apartine Policolor care acorda o reducere de 10% pentru ceea ce se achizitioneaza prin creditul acordat de aceasta banca.

    Fondurile puse la dispozitie de guvern pentru anul 2010 au fost de 50 milioane de euro, o mare parte raminind neconsumate si transferate in 2011. (Maria Seder Neda)

     

     

    material preluat din revista

     

     

     


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri