Eurotrip
epimedica
franco
mesterescu

miercuri, 28.09.2016

„Ghidul pentru Sanatate" va ajuta sa va cititi singuri analizele

Analize anuale obligatorii

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  „Analizele intra de fapt in consultul anual obligatoriu la medicul de familie, consult pe care trebuie sa-l faca orice asigurat, incepind din luna noiembrie sau cel mai tirziu din 2007. Deci, in primul rind, vorbim de consultul medical anual obligatoriu la medicul de familie. In cadrul acestui consult intra si analizele de laborator. Acest set va fi acoperit financiar in totalitate de catre Ministerul Sanatatii.
  Banii vor veni de la Ministerul Sanatatii direct catre medicul de familie sau catre laboratorul care face aceste analize. In ceea ce priveste posibilele sanctiuni pentru cei care nu isi vor face analizele, trebuie spus ca dreptul la sanatate nu este impus. In mod normal, un cetatean ar trebui sa se gindeasca la sanatatea lui si sa-si faca anual un control medical si un set de analize fara a fi obligat sau amenintat cu sanctiuni. Dar, vor fi unele sanctiuni pentru cei care nu isi vor face controlul medical anual si analizele obligatorii.
  Pobabil vor pierde unele drepturi din asigurarea de sanatate, cum ar fi dreptul de a beneficia de gratuitate pentru anumite servicii medicale. Oamenii ar trebui sa inteleaga insa alt lucru: e normal un astfel de control anual deoarece un control profilactic medical poate descoperi o boala in stadiu incipient. Si atunci boala respectiva are sanse mult mai mari sa se vindece.
  Pe de alta parte, tratamentul respectivului bolnav va costa mai putin sistemul daca afectiunea este descoperita la timp. Deci, asiguratul nu-si va pierde asigurarea medicala. Dar, nerespectind aceste prevederi, isi va pierde anumite drepturi din asigurarea medicala. Ce drepturi va pierde - acest lucru urmeaza sa fie hotarit exact si publicat in lege“, spune dr. Iulian Serban, directorul Casei de Asigurari de Sanatate Iasi.
  Ce analize vor fi obligatorii
  Cum setul de analize minimal ce va trebui efectuat de fiecare nu a fost inca definitivat, medicii de familie au detaliat pentru ce ar trebui sa fim pregatiti.
  „In primul rind, se vorbeste de efectuarea hemoleucogramei, pentru prevenirea anemiei si a bolilor de singe. Se va efectua si testul de glicemie pentru a sti daca persoana este supusa riscului de a face diabet. Apoi, ni s-a mai spus despre doua teste, uree si creatinina, al caror scop este urmarirea bunei functionari a aparatului urinar. Se are in vedere si testarea nivelului colesterolului pentru a preintimpina aparitia bolilor cardiovasculare. Si, in cele din urma, se ia in considerare si efectuarea testului acidului uric pentru prevenirea instalarii bolii numite guta, si a sumarului de urina pentru a descoperi eventuale afectiuni renale. Cu siguranta, se vor lua si probe hepatice“, a detaliat dr. Tania Bernstein, presedintele Societatii Medicilor de Familie Iasi. De asemenea, programul ia in calcul si efectuarea unui test Papanicolau, in cazul femeilor, pentru depistarea precoce a cancerului uterin.
  Sumar de urina
  * glucoza urinara, care trebuie sa fie absenta in urina normala; atunci cind este prezenta, poate pune in evidenta diabetul zaharat;
  * albumina - normal, trebuie sa fie absenta; in cazul in care este prezenta, se pune in evidenta o eventuala infectie urinara sau o disfunctie a rinichiului;
  * pigmentii biliari trebuie sa fie absenti in urina. Ei sint prezenti in hepatite acute, dar numai in momentul debutului bolii;
  * sedimentul urinar - prezenta hematiilor in sedimentul urinar arata fie prezenta unui calcul renal care se elimina, fie o disfunctionalitate a rinichiului; prezenta leucocitelor in numar mare pune in evidenta o infectie urinara;
  * sarurile (oxalati de calciu - in special macrocristale de calciu - arata predispozitia pentru calculi renali; la fel cristalele de acid uric si urati.
  Creatinina
  Este tot un marker al functiei renale si care reflecta, de asemenea, eventualele distrugeri ale tesuturilor musculare. Valorile normale ale creatininei sint cuprinse, atit la barbati cit si la femei, intre 7 si 12 mg/l. Pentru persoanele la care se constata o creatinina peste 12 mg/l, se poate vorbi despre insuficienta renala, atunci cind rinichiul afectat nu mai filtreaza toxinele din singe.
  Ureea
  Este o explorare a functiei renale a carei valoare normala se incadreaza intre 0,25 si 0,45 g/l. Cind este peste limita maxima normala, este vorba fie de o hidratare redusa a organismului, fie despre o boala renala. Daca ureea este mai mica de 0,25 g/l, atunci pot fi incriminate boli ale glandei suprarenale.
  Acid Uric
  Valoare Normala: 2.4 - 7.5 mg/dl sau 140 - 440 umol/l
  Valoare crescuta: guta, deshidratare, insuficienta renala cronica, diuretice (tiazide), alcoolism, leucemie, limfom, mielom multiplu, boli mieloproliferative, radioterapie, anemie hemolitica, dieta bogata in nucleoproteine, malnutritie, toxemia gravidica, medicamente (chimioterapice), diabet insipid.
  Valoare scazuta: medicamente (salicilati, corticosteroizi), SIADH, boli hepatice, boala Wilson, Sindrom Fanconi.
  Colesterolul
  Este sintetizat de ficat si transportat de singe. Exista doua tipuri de colesterol: fractiunile LDL (colesterolul rau), cu valori normale pina la 160 mg%. Acesta este colesterolul care se depune pe peretii vaselor de singe conducind, in timp, la boala numita ateroscleroza.
  Al doilea tip de colesterol este HDL (colesterolul bun), cu valori normale pina 60 mg/%, care nu se depune pe peretii vaselor de singe si are rol protector antiaterosclerotic.
  Raportul dintre cele doua fractiuni trebuie sa se incadreze intre valorile 1,5 si 2,5 g/l. In situatii de efort fizic accentuat, subnutritie sau in cazurile de hipertiroidie, valorile colesterolului sint mai mici. Cind valorile sint mai mari decit limita maxima normala, este vorba despre hipercolesterolemie, care se asociaza frecvent cu obezitate.
  Glicemia
  Stabileste valoarea nivelului de zahar (glucoza) din singe. Atit la femei cit si la barbati, valoarea normala este intre 0,7 si 1,1 g/l. Cind glicemia este sub 0,7 g/l, sub valoarea normala, aceasta situatie poate fi rezultatul unei proaste alimentatii sau al unui tratament gresit facut pentru diabet (de regula, exces de insulina). De cealalta parte, peste valoarea de1,1 - 1,2 g/l, se poate vorbi fara teama de a gresi despre diabet (pentru siguranta acuratetii analizei, aceasta cifra trebuie verificata de doua ori).
  Hemoleucograma
  Determina numarul celulelor din singe care transporta oxigenul legat de hemoglobina si care sint cunoscute sub denumirea de hematii sau de globule rosii. Dupa ce hemoglobina capteaza oxigenul la nivelul plaminilor, hemoglobina transporta oxigenul catre restul organismului. Stabilirea hemoleucogramei se poate face prin doua metode:
  * prin numararea hematiilor la microscop, si atunci valoarea normala trebuie sa se incadreze intre 4 si 6 milioane de celule/mm cub, la barbati, si intre 4 si 5 milioane de celule/mm cub, la femei;
  * a doua metoda este asa-numita analiza de determinare colorimetrica, la care valorile normale trebuie sa se situeze intre 13 si 16 g/100 ml, la barbati, si intre 11,5 si 15 g/100 ml, la femei. In situatiile in care valorile hemoglobinei sint sub 13 g/100 ml, se poate vorbi despre o anemie feripriva (care pune in evidenta o carenta de fier). Anemia este considerata severa sub valori de 10 g/100 ml.
  Atunci cind valoarea hemoglobinei depaseste 18 g/100 ml, se poate vorbi despre existenta unei boli numita poliglobulie, boala care este frecvent intilnita la popoarele mediteraneene sau la persoanele care locuiesc in zone aflate la mare altitudine. Valorile crescute ale hemoglobinei mai pot pune in evidenta si o deshidratare a organismului. In concluzie, aflarea valorii hemoglobinei este esentiala pentru a stabili daca persoana investigata sufera sau nu de anemie.
  Hematocritul
  Reflecta masa globulara sau procentul de globule rosii din singe. Valoarea normala pentru barbati este intre 40 si 48%, iar pentru femei intre 36 si 42%. Si hematocritul poate pune in evidenta existenta sau inexistenta unei anemii. Astfel, un hematocrit sub 40% la barbati si respectiv sub 36% la femei demonstreaza ca persoana in cauza sufera de anemie. Atunci cind valoarea normala maxima a hematocritului este depasita, medicul pune in discutie existenta unei poliglobulii determinata de o crestere a volumului de hematii (globule rosii).
  Aici sint mai multe lucruri de discutat. Uneori numarul de hematii creste pentru a putea compensa scaderea cantitatii de oxigen din aer - este situatia populatiilor care traiesc la mari altitudini (de exemplu, cei din Tibet, muntii Anzi). Uneori hematiile nu mai sint distruse normal la nivelul splinei (care este cimitirul hematiilor si astfel pot creste hematocritul). A treia situatie este atunci cind creste mult nivelul de productie a hematiilor, situatie intilnita in unele boli hematologice.
  Leucocitele (globulele albe)

  Leucocitele sint celule care fac parte din sistemul de aparare imunitara a fiecarui organism. Exista mai multe familii diferite de leucocite: polinucleare neutrofile, euzinofile, bazofile, limfocite si monocite. Numarul leucocitelor trebuie sa se incadreze atit la barbati cit si la femei intre 4.000 si 9.000/mm cub. Cind numarul leucocitelor este sub valoarea de 4.000, se poate pune problema unor infectii virale (infectia virala gripala poate determina o scadere a leucocitelor).
  In situatiile in care numarul leucocitelor depaseste 9.000 de celule albe/mm cub, se poate pune problema unor infectii bacteriene (ORL, infectii urinare etc.) sau chiar leucemie (in aceste situatii, numarul leucocitelor creste foarte mult in jurul a 40-60.000 de astfel de celule). Valori mai mari de 9.000 leucocite/mm cub pot aparea pe timpul sarcinii sau la fumatori. Pentru a avea o imagine mai clara a starii pacientului, este necesar sa se vada, in detaliu, formula leucocitara.
  Formula leucocitara
  Aceasta se poate afla stabilind valoarea numerica sau procentuala a celulelor polinucleare neutrofile, eozinofile, bazofile, monocite limfocite. Polinuclearele neutrofile au rolul de a proteja organismul impotriva bacteriilor. Valoarea normala a acestora este intre 2.000 si 7.500/mm cub. Atunci cind valoarea acestor celule este sub cea normala, poate fi vorba despre o infectie virala, efectul anumitor medicamente sau rezultatul chimioterapiei.
  In situatia in care valoarea celulelor polinucleare neutrofile o depaseste pe cea normala, aceasta poate fi rezultatul unui efort fizic puternic si de durata, a fumatului, a unui tratament cu corticoizi ( de tipul Prednisonului) sau a unei infectii bacteriene. Un lucru este cert: numarul celulelor polinucleare trebuie comparat cu numarul celorlalte tipuri de celule.
  Celule polinucleare eozinofile
  Au un rol important in cazul alergiilor si lupta impotriva parazitilor intestinali. Numarul acestora este, in mod normal, intre 100 si 400/mm cub. Atunci cind este peste valoarea normala, poate fi incriminata existenta unor paraziti (lambliaza, de exemplu), a unei alergii sau a unei colagenoze - boala sistemica cu multiple atingeri de organe.
  Limfocite
  Au un rol important impotriva afectiunilor virale si apararii imunologice in general. Valoarea normala se situeaza intre 1.500 si 4.000/mm cub. Numarul limfocitelor este sub normal pe perioada sarcinii, atunci cind organismul este prost hranit sau cind persoana respectiva sufera de o boala care a afectat sistemul imunitar. Cind limfocitele cresc mai mult decit normal, atunci pot fi suspectate infectii virale, tuberculoza sau leucemii.
  Analize hepatice
  Transaminazele
  Cuprind doua probe biochimice de explorare a ficatului: TGP sau ALAT, ale carei valori normale sint pina la 42 UI/l, si TGO sau ASAT, cu valori optime pina la 40 UI/l. Initialele sint de la termenii medicali din limba romana sau engleza. Cresteri ale transaminazelor serice se intilnesc in toate tipurile de hepatite (A, B, C, D,G). In hepatita acuta cu virus A, valorile sint de ordinul sutelor (300-600 UI/l). Valori la fel de mari se inregistreaza si in cazul celorlalte tipuri de hepatita. Pentru a se stabili tipul de hepatita cu care este infectata o persoana, se fac determinari imunologice de identificare a antigenelor si anticorpilor specifici pentru fiecare tip de virus.
  Bilirubina
  Este la rindul ei o explorare a functiei hepatice, ale carei valori normale nu trebuie sa depaseasca 1 mg/%. Valori crescute se inregistreaza in hepatite, obstructii coledociane asociate unei litiaze biliare.
  Fosfataza alcalina
  Este tot o modalitate de investigare a ficatului care are valori normale intre 100 si 290 u/l. Cresteri peste 290 u/l se intilnesc in ciroze si cancere hepatice.
  Comentarii Facebook

  Ultima ora

  editorial

  A mai trecut un cutremur

  Radu MEȘNIȚĂ

  A mai trecut un cutremur

  Cu ce rămân supravieţuitorii.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Jubileu la Oltea Doamna

  Florin CÎNTIC

  Jubileu la Oltea Doamna

  Cum la finele acestei săptămâni, sub aura caldă a distinsei noastre profesoare Olga Diaconu, vom serba, la invitaţia binevoitoare a colegei Diana Ionescu-Stocker revenită din Germania pentru acest prilej, trei decenii şi jumătate de la bacalaureat, vă cer îngăduinţa să reiau în cinstea dascălilor şi colegilor noştri un text publicat tot aici, în ianuarie 2015, cu gândul modest cărepetitio est mater studiorum.

  Trai pe vătrai

  Ioan MILICĂ

  Trai pe vătrai

  Fie gospodăria cât de pricăjită sau de rea, nu poate lipsi un televizor color din ea! Cu ce să-şi umple omul timpul mai bine dacă nu să ia aminte, zi de zi, la minunile puse la cale de stelele vieţii publice româneşti?

  Maria Munteanca

  Radu PĂRPĂUȚĂ

  Maria Munteanca

  Azi nu se mai poate zice că femeile fac copii „cum vrea Dumnezeu”. Azi femeile fac copii când vor ele şi când aprobă şi bărbatul. Înainte făceau săracele femei o grămadă de copii, că „aşa a vrut Dumnezeu”. Mi-aduc aminte de Maria Munteanca, era la prăşit la noi la vie, cu Ileana asta... am uitat cum îi zicea. Şşi Ileana îi zice Mariţei (aşa-i ziceam Mariei Munteanca), care făcuse vreo doişpe copii.

  pulspulspuls

  Răzvănel, file de poveste: Viaţa, omul, opera şi decăderea

  Răzvănel, file de poveste: Viaţa, omul, opera şi decăderea

  Iată, stimaţi telespectatori, cum se face că până şi în urâta viaţă publică românească oamenii fără curaj ajung până la urmă tot în mocirla politichiei. 

  Caricatura zilei

  Spitalul de urgenta

   

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Un individ isi ia ziarul dimineata sa-l citeasca. La rubrica decese e un anunt in care scrie ca a murit. Isi ia telefonul si isi s (...)

  Intrebarea zilei

  Ce reproșuri aduceți autorităților locale?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.