Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

"Am urmat tratament cu injectii intraoculare. Risc sa orbesc?"

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    D. M., din Iasi: "Am fost diagnosticata cu degenerescenta maculara senila si am urmat un tratament cu injectii intraoculare cu "Avastin". Nu am avut probleme, vederea nu a mai scazut, dar nici nu pot spune ca s-au inregistrat progrese foarte mari. Insa, dupa ce am citit in ziar despre problemele cu "Avastin", as dori sa stiu daca exista riscul sa orbesc si eu. Ce se poate intimpla daca voi continua cu injectiile? Ar fi trebuit sa urmez tratamentul?"

    Prof. dr. Dorin Chiselita, seful Clinicii de Oftalmologie din cadrul Spitalului "Sf. Spiridon" Iasi: "Degenerescenta maculara legata de virsta sau degenerescenta maculara senila are doua forme: forma non-exudativa sau uscata, cu o evolutie lenta, este cea mai frecventa. Pentru aceasta tratamentul este de suport: vitamine, minerale, antioxidanti. Exista insa si o alta forma - degenerescenta maculara neovasculara sau exudativa intilnita la aproximativ 10% dintre pacienti. In aceasta forma de degenerescenta maculara scaderea vederii se produce brusc. In spatele maculei apar niste vase de singe de proasta calitate care fie exudeaza, fie se rup; ele determina o decolare in aria maculara cu simptomele enuntate. Aceasta forma de degenerescenta maculara poate in momentul de fata sa beneficieze de anumite variante de tratament. O  varianta o reprezinta injectiile intraoculare cu  substante anti-angiogenice - "bevacizumab". In ultimii ani au aparut astfel de substante care vizeaza acele vase de singe proasta calitate care se dezvolta in spatele maculei si care determina scaderea brusca a acuitatii vizuale. In momentul de fata in lume exista trei asemenea medicamente "Macugel", "Lucentis", "Avastin". Acestea sint denumirile comerciale, substanta de baza fiind „bevacizumab". Dintre acestea, doar primele doua au recomandarea pentru injectie intraoculara, sint foarte scumpe si nu se gasesc pe piata din Romania. O singura injectie cu "Macugel" sau "Lucentis" pentru un singur ochi costa in jur de 2.000 de dolari. Iar pacientul ar trebui sa-si faca injectii lunar, la unul sau la ambii ochi. Ca  varianta mult mai ieftina, in ultimii ani a aparut acest medicament, "Avastin", care face parte din aceeasi clasa de medicamente. Intial, "Avastinul" a fost utilizat doar in tratamentul cancerului colorectal, avind tot rol anti-angiogenic (n.r - distrugerea vaselor de singe anormale). Administrarea lui este intravenoasa, iar dozele utilizate sint de o suta de ori mai mari decit cele intraoculare. Ulterior, medicamentul a fost utilizat de oftalmologi pentru vasele anormale care apar in spatele maculei. In timp si-a dovedit eficacitatea in tratamentul degenerescentei maculare. Costul scazut, eficienta buna, au reprezentat o presiune teribila pentru introducerea acestui medicament in practica. In momentul de fata zeci de milioane de pacienti din intreaga lume beneficiaza de pe urma tratamentului cu injectii intraoculare cu "Avastin". Asta, in ciuda faptului ca medicamentul nu are indicatie pentru injectia intraoculara. Dar, se foloseste "off-label" - adica "in afara prescriptiei". De altfel, exista peste 1.000 de articole pe aceasta tema, dintre care 235 au fost publicate in doua dintre cele mai importante reviste oftalmologice din lume. Deci, exista un interes crescut si consolidat in aceasta problema. Pentru a efectua un astfel de tratament „in afara prescriptiei" trebuie avuti in vedere mai multi factori. Discutam inainte de toate despre siguranta.

    O procedura operatorie sigura?

    Exista zeci de rapoarte in care se defineste foarte clar ca acest medicament este sigur. Siguranta unui medicament nu inseamna insa zero la un million incidente sau complicatii. Acest medicament este sigur si totusi el poate - in anumite situatii - sa determine reactii adverse, sistemice. Spre exemplu, o urmarire pe 13.000 de pacienti tratati cu injectii intraoculare cu "Avastin",  arata ca la 5 dintr-o mie  a crescut tensiunea arteriala; la doi dintr-o mie de pacienti au aparut  accidente cerebrale ischemice; la alti doi pacienti dintr-o mie a aparut infarct miocardic. Toate aceste s-au constatat fara ca in mod clar sa se stabileasca o relatie cauzala intre injectie si evenimentele mentionate. Apoi, trebuie luata in calcul siguranta administrarii intraoculare: exista rapoarte ale medicilor oftalmologi pe mii de cazuri care arata ca injectia este sigura si bine tolerata. Dupa doua mii de astfel de injectii facute intr-un studiu foarte serios in Grecia, doi dintr-o mie de pacienti au dezvoltat uveite - niste inflamatii oculare tratabile in doua zile. In alte serii foarte mari au aparut si alte complicatii: dezlipire de retina, uveita. In principal aceste sint afectiuni tratabile, dar cu un potetial mai crescut de scadere a acuitatii vizuale. Toate aceste statistici arata ca administrarea injectabila a medicamentului este sigura si bine tolerata. Aceste studii au fost facute de catre specialistii oftalmologi care utilizeaza "Avastinul"  in mod curent si isi prezinta statisticile in publicatii de specialitate. In Romania exista zeci de medici oftalmologoi care efectueaza astfel de tratamente. Este voba de tratamente curente care urmeaza aceasta regula "in afara prescriptiei". Atentie insa: acest tratament trebuie facut in servicii specializate - o sala de operatie, conditii aseptice - fiind  o procedura operatorie.

    Cind este indicat un astfel de tratament

    In plus, e foarte importanta urmarirea adecvata  bolnavului. Asta presupune o tomografie computerizata si uneori angiografie fluorescenta repetata la perioade variabile de timp, in functie de situatia fiecarui bolnav. Observ ca acest tratament se face o data la sase saptamini, in serii de 3-4 injectii in functie de evolutie. De asemenea, trebuie cunoscute indicatiile: cind se recurge la terapia intraoculara cu "Avastin"? Cea mai importanta este degenerescenta maculara legata de virsta cu forma neovasculara. Alte indicatii sint: prezenta unor neovascularizatii de alte cauze la nivelul fundului de ochi - retinopatia diabetica, ocluzia de vena. Mai nou, acest tratament poate fi utilizat si in edemele retiniene maculare dupa retinopatia diabetica, ocluzii venoase sau alte situatii. Sint pacienti la care acuitatea vizuala creste dupa administrarea injectiilor intraoculare; daca  se intrerupe tratamentul, vederea scade. E foarte important sa explici pacientului ca atunci cind face un astfel de tratament, exista 40% sanse ca vederea sa creasca; dar in 30% dintre cazuri vederea stationeaza si, atentie, in 30% dintre cazuri vederea scade.  Insa, daca nu se fac aceste tratamente, exista certitudinea ca in 100% dintre cazuri vederea scade. Si atunci pacientii prefera acest tratament care trebuie individualizat. Sint pacienti la care dupa trei injectii functia vizuala nu se imbunatateste si atunci renuntam. Dar, de cele mai multe ori, pentru pacientul la care indicatia terapeutica si urmarirea sint corecte, intreruperea tratamentului ar fi un mare deserviciu. Acestea sint avantajele, dezavantajele si riscurile tratamentelor intraoculare cu "Avastin". E important sa aveti o discutie serioasa cu medicul dumneavoastra si sa hotariti daca doriti sau nu sa continuati tratamentul. Asa cum spuneam si mai sus decizia apartine pacientului, rolul medicului fiind de a-l informa despre tratament, inclusiv despre rezultate si riscuri".


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri