Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ateroscleroza, boala care ne ingusteaza vasele

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Ce este ateroscleroza arterelor coronare

    Ateroscleroza este o boala care afecteaza arterele din intreg organismul si se traduce prin depunerea unor placi in interiorul arterelor, ingustindu-le astfel lumenul (micsoreaza diametrul interior al vasului). Arterele coronare au un diametru de aproximativ 2mm, un perete foarte subtire si fragil.

    Boala aterosclerotica depune pe peretii arterelor placi de aterom care ingusteaza (stenozeaza) diametrul arterelor coronare si incetinesc sau opresc fluxul sanguin. In momentul in care diametrul scade foarte mult (de exemplu cu 50% sau 75%), singele nu mai ajunge in cantitate suficienta la organul respectiv si apar simptomele.

    Coronografia ajuta la vizualizarea arterelor coronare si la diagnosticarea bolii

    Arterele coronare se gasesc la suprafata inimii, asigura vascularizatia acesteia, isi au originea in artera aorta, imediat ce aceasta pleaca din inima. Exista doua artere coronare, denumite trunchiul coronar sting si artera coronara dreapta. Trunchiul coronar sting da nastere arterelor circumflexa si interventriculara anterioara, care este considerata artera principala a inimii deoarece vascularizeaza cea mai mare parte a muschiului cardiac.

    Vizualizarea coronarelor si a stenozelor acestora se face cu ajutorul unui examen denumit coronarografie, realizat de catre medicul cardiolog. Examenul consta in injectarea in arterele coronare a unei substante de contrast si filmarea acestora in timpul contractiilor cardiace, sub raze X.

    Cauzele aparitiei afectiunii

    Aparitia aterosclerozei e cauzata pe de o parte de mostenirea genetica (unii oameni sint mai predispusi decit altii sa faca ateroscleroza) si pe de alta parte exista cauze care favorizeaza aparitia bolii aterosclerotice. Cauzele sau factorii de risc sint: nivelul crescut al colesterolului in singe, diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala si fumatul.

    Nivelul crescut al colesterolului este corelat cu obezitatea, lipsa unei activitati fizice zilnice, consumul excesiv de alcool, precum si cu o alimentatie bogata in grasimi animale saturate ( alimente care contin slanina, untura). Boala apare mai frecvent la pacienti de sex masculin cu virste de peste 50 de ani, dar poate aparea si la tineri.

    Simptomele aterosclerozei

    Principalele simptome ale aterosclerozei coronare sint : angina pectorala, infarctul de miocard si, in stadii avansate, insuficienta cardiaca.

    * Angina pectorala este una dintre manifestarile cele mai frecvente ale aterosclerozei coronariene. Este o durere care apare la efort, cu caracter de gheara la nivelul sternului, care iradiaza de obicei in mina stinga si in barbie. Durerea dispare la incetarea efortului, in citeva minute, sau la administrarea de nitroglicerina. Angina pectorala poate aparea si in conditii de stres emotional sau la frig, umezeala. Daca durerea persista peste 15 minute,ea traduce un posibil infarct de miocard.

    * Infarctul de miocard reprezinta moartea muschiului cardiac datorita intreruperii circulatiei sanguine in teritoriul respectiv. In urma unui infarct miocardic inima pierde din contractilitate, fapt care se manifesta prin oboseala la efort si senzatia de lipsa de aer. Aceste simptome se pot agrava, traducind insuficienta cardiaca, adica incapacitatea inimii de a pompa singele in cantitate suficienta la efort si, ulterior, in repaus. Simptomele se pot ameliora dupa reeducare sau revascularizare miocardica. In urma unui infarct pacientul poate deceda.

    Tratament

    Exista medicamente care amelioreaza capacitatea de efort a inimii iar durerile de tip anginos dispar sau apar doar la eforturi puternice. Cu alte cuvinte, pacientul este obligat sa-si regleze efortul fizic astfel incit acesta sa nu depaseasca pragul la care apare durerea.

    Revascularizarea miocardica - angioplastia si interventia chirurgicala

    Cresterea cantitatii de singe care ajunge in teritoriul dependent de artera cardiaca stenozata se poate realiza in doua moduri:

    * placa de ateroscleroza care ingusteaza artera este dilatata cu un balon introdus prin cateterul cu care se realizeaza coronarografia. Procedeul este denumit angioplastie, dar dilatarea implica ruperea placii iar cicatrizarea arterei se poate face cu restenozarea acesteia la citeva luni. Din acest motiv se folosesc dispozitive denumite stent, care au forma unui resort ce impiedica artera sa se ingusteze la loc. 

    * o alta modalitate este revascularizarea chirurgicala prin operatia de bypass coronarian. Scopul operatiei este de a aduce singe in teritoriul de dupa stenoza prin anastomozarea (coaserea) unui conduct (tub) conectat la un alt vas. Conductul utilizat este denumit grefon sau graft si cele mai utilizate sint arterele mamare interne si venele safene. Artera mamara interna se gaseste la interiorul toracelui, de o parte si de alta a sternului si are origine in artera subclaviculara. Venele safene se gasesc sub piele la nivelul membrelor inferioare. Bypass-ul cu vena safena devine nefunctional in proportie de 50% la 10 ani iar by-pass-ul cu artera mamara interna este permeabil in proportie de 90% la 20 de ani.

    Medicul este cel care hotaraste metoda terapeutica

    Ateroscleroza este o boala care mult timp nu se manifesta prin nici un simptom. Placile de aterom au o crestere progresiva si atita timp cit nu produc o ingustare semnificativa (peste 60%) a diametrului vasului, nu se manifesta.

    Simptomele apar cind stenoza (ingustarea vaselor) devine « critica » si cantitatea de singe care iriga organul respectiv (inima, creierul, rinichiul, muschii de la picioare, etc) este insuficienta. Apar simptome legate de organul afectat, deci nu exista un simptom general al aterosclerozei.

    Cu alte cuvinte, pacientul apeleaza la medic atunci cind apar problemele: de exemplu - infarctul de miocard. Intotdeauna medicul hotaraste asupra actului medical, deci si a interventiei chirurgicale. Interventiile de revascularizare a inimii sau a membrelor inferioare se fac atunci cind stenozele aterosclerotice devin critice si apar simptomele, iar angioplastia (adica dilatarea cu balon a placilor) nu se poate aplica.

    De asemenea, trebuie spus ca regimul alimentar cu putine grasimi animale saturate favorizeaza scaderea colesterolului si implicit scade progresia bolii aterosclerotice. Exista si medicamente denumite hipolipemiante care scad colesterolul si stabilizeaza placa de aterom. Regimul alimentar si medicamentele pot retarda evolutia bolii aterosclerotice dar nu o vindeca si nici nu dezobstrueaza vasele afectate.

    Angioplastie versus bypass coronarian

    Indicatiile celor doua metode sint astazi bine stabilite. Angioplastia este folosita de obicei pentru pacientii care au unul sau doua vase stenozate iar bypass-ul da rezultate mai bune in cazul afectarii a mai multor vase, la diabetici, in stenozele de trunchi coronar sting si in cazurile cu disfunctie ventriculara stinga.

    Cele doua metode nu se exclud, ci sint complementare. Rata de restenoza a angioplastiei cu stent este inca importanta. Daca se apeleaza la interventie chirurgicala, trebuie spus ca aceasta este dificila. Riscul de a aparea complicatii este dependent de bolile asociate ale altor organe (rinichi, ficat, diabet, etc si de starea pacientului).

    Interventia se poate face la Centrul de Cardiologie Iasi, iar durata spitalizarii este in jur de 2 saptamini dupa efectuarea interventiei. Daca boala nu este tratata, crizele dureroase apar din ce in ce mai des si la eforturi mai mici, iar ulterior poate aparea infarctul de miocard si insuficienta cardiaca sau chiar decesul pacientului.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri