Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Boli care pot cauza tulburari de erectie

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Dr. Dumitru Branisteanu, Clinica de Endocrinologie a Spitalului „Sf. Spiridon" Iasi:

    „Exista o serie de probleme de sanatate care pot cauza tulburari de erectie. De exemplu, problemele neurologice - poate fi vorba de o afectare a cailor care fac legatura intre sistemul nervos central si centrii erectili care se gasesc in maduva spinarii; de asemenea, un traumatism la nivelul maduvei spinarii sau un traumatism cranian pot influenta mecanismul erectiei; o alta cauza a tulburarilor de erectie o pot reprezenta afectiunile neurologice sistemice - scleroza in placi, parkinson etc.

    Afectiunile metabolice pot infulenta si sistemul nervos, dar si pe cel vascular - de exemplu, diabetul zaharat. Din cauza bolilor metabolice, vasele de singe nu mai reusesc sa aiba elasticitatea necesara ca sa permita fluxurile sanguine; in plus, nici transmiterea impulsului nervos nu mai are loc ideal. Si atunci, frecvent, diabeticul are erectie incompleta.

    Medicamentele indicate in anumite afectiuni pot influenta erectia

    Interventii chirurgicale in regiunea pelvina la barbat - de exemplu interventii pentru adenomul de prostata - pot fi si ele implicate in astfel de necazuri. In urma unei astfel de interventii, pot fi afectate caile nervoase implicate in erectie.

    De asemenea, ateroscleroza sau hipertensiunea arteriala care dureaza mult timp rigidizeaza vasele de singe si atunci apar tulburari de vascularizatie locala. Aceasta este o cauza frecventa a tulburarilor de erectie.

    Consumul unor medicamente poate fi o alta cauza. Exista o paleta intreaga de medicamente care pot influenta erectia - antihipertensive, antiulceroase, anxiolitice, antidepresive. De aceea, atunci cind pacientul vine la consultatie, este bine sa mentioneze ce medicamente ia, daca urmeaza un anumit tratament.

    Cauze hormonale

    Ca sa ai chef de viata sexuala, trebuie sa fii impregnat «hormonal». Hormonii barbatesti au un rol important in aparitia libidoului. De exemplu, din cauza unei tumori, hipofiza nu mai stimuleaza testiculele, iar acestea nu mai produc hormoni. Scaderea testosteronului este primul semn al existentei unei posibile cauze hormonale.

    In astfel de situatii dispar caracterele sexuale secundare masculine - pacientul se barbiereste un pic mai rar, incep sa-i creasca sinii, scade libidoul. Dar trebuie sa vorbim si de cauzele primare. In aceasta situatie, vorbim despre afectarea testiculelor. Poate fi vorba despre o problema genetica. Dar de asemenea poate fi vorba si de o inflamatie a testiculelor dupa un oreion banal. Atunci, acestea nu mai secreta suficienti hormoni si apare un deficit de testosteron, aceasta fiind cauza tulburarilor de erectie.

    Starile de angoasa

    Tulburarile de erectie pot sa nu fie cauzate de o problema majora de sanatate. Si atunci barbatului trebuie sa i se explice ca nu este vorba de o boala, ci doar de un blocaj psihic. El trebuie ajutat sa iasa din starea de angoasa. Psihoterapia ajuta foarte mult. De asemenea, trebuie discutate semnele care arata ca este de fapt o problema psihogena si ca mecanismul erectiei este intact.

    Exista o afinitate erectila spontana care apare in timpul noptii - daca barbatul spune ca are erectie in timpul noptii, asta e un semn bun; sau daca are erectie dimineata, inainte de a urina, inseamna ca mecanismul erectiei este intact si e vorba de fapt de un blocaj psihic. Sau daca barbatul povesteste ca atunci cind este fata in fata cu partenera nu poate performa, dar la masturbare reuseste sa aiba erectie, tot de o problema psihogena e vorba.

    Cu cit barbatul este mai tinar, cu atit e mai putin probabil sa fie o problema organica. Se considera ca pina la vreo 40 de ani nu exista o cauza majora a problemelor erectile. Dar exista totusi cazuri in care este vorba de o boala organica. Si atunci trebuie diagnosticata si tratata boala respectiva.

    Cind virsta isi spune cuvintul

    Nu exista nici un barbat care sa nu fi avut un esec la un moment dat: fie pentru ca e prea obosit, stresat sau plictisit. Sau fie pentru ca sufera de o boala organica. Dar nu recunoaste nici unul decit atunci cind esecurile sint repetate. Barbatii apeleaza cu greu la un specialist din cauza mentalitatilor, orgoliului. In plus, adauga acesta, trebuie stiut faptul ca performanta sexuala, in mod natural, are un usor declin la o anumita virsta.

    Conteaza foarte mult experienta sexuala, dar in acelasi timp au foarte mare importanta si calitatea vaselor de singe, calitatea terminatiilor nervoase. Ultimele doua au de suferit in timp si e normal ca performanta sexuala sa scada.

    Se spune ca peste virsta de 40 de ani calitatea erectiei este ceva mai mica. Orgasmul este mai putin intens, amplitudinea, frecventa contractiilor musculare care duc la ejaculare este mai mica. Placerea scade in timpul orgasmului la un barbat mai in virsta.

    Virsta are insa si avantaje. Tinarul foarte neexperimentat, foarte excitat are un contact sexual in care ajunge foarte repede la orgasm. In timp ce persoana mai in virsta cu experienta chiar daca ajunge la erectie ceva mai greu, comunica mai usor cu femeia, isi mentine erectia mai mult timp. Asta daca e o persoana sanatoasa.

    Medicul este cel care hotaraste daca este nevoie sau nu de analize

    Primul pas in descoperirea cauzelor tulburarilor de erectie este anamneza. Aceasta este o discutie cu pacientul in care medicul pune intrebari pentru a afla istoricul pacientului, afectiunile, problemele cu care s-a confruntat acesta. Este indicat ca aceasta discutie sa fie purtata cu un specialist cu experienta in problemele de sexualitate: un endocrinolog sau un urolog. Eventual, se poate colabora cu un psiholog specializat in sexologie.

    Medicul se poate lamuri de la simpla anamneza daca este vorba de o problema psihologica sau una organica. Cind este o cauza organica: hipertensiune, diabet - dupa ce stabilesti substratul disfunctiei erectile, poti hotari exact de ce investigatii are nevoie pacientul. Oamenii se sperie gindidu-se ca investigatiile costa foarte mult. Dar, analizele nu se prescriu decit daca sint necesare. In urma consultatiei, medicul stie exact ce analize sa recomande pacientului pentru ca acesta sa nu chletuiasca foarte mult pentru investigatii".

    Tratament in functie de cauza

    Atunci cind este o cauza psihogena, in primul rind pacientul trebuie sa vada altfel relatia lui de cuplu. De asemenea, e foarte important sa se discute cu ambii parteneri.

    „Persoana care nu are nici o boala organica si sufera doar de un blocaj psihic poate apela pentru o perioada scurta la «pilula albastra». Pe durata scurta, performanta sexuala creste si barbatul isi recapata increderea in el. Astfel, barbatul va reusi in timp sa devina din nou performant fara ajutor", spune dr. Branisteanu. Daca este vorba de o problema de ejaculare precoce, exista de asemenea medicamente care prelungesc perioada de erectie. Nu sint foarte scumpe, dar e bine ca ele sa fie recomandate de medic in urma unui consult. De asemenea, un pahar de vin rosu sau de sampanie prelungeste erectia. Atunci cind cauza o reprezinta o boala organica, trebuie tratata mai intii boala respectiva. Dar si in astfel de cazuri poate ajuta «pilula albastra». Insa medicamentele gen Viagra nu sint recomandate persoanelor care sufera de afectiuni cardiace. Tocmai de aceea, este bine sa consultati un specialist inainte de a apela la «medicamentul minune»", incheie dr. Branisteanu.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri