Eurotrip agentie de turism
mesterescu

sambata, 30.08.2014

"Ce declanseaza crizele de guta?"

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    C.R., din Iasi: "As dori sa stiu ce anume declanseaza crizele de guta. Ce inseamna un regim alimentar corect pentru un bolnav de guta? Alcoolul este permis? Va multumesc".

    Prof. dr. Rodica Chiriac, Clinica de Reumatologie din cadrul Spitalului de Recuperare Iasi: "Guta este o boala care cu tratament si regim alimentar corect poate fi tinuta sub control. Boala se agraveaza in diferite situatii. Frecvent se intimpla sa apara o criza de guta pe fondul unui stres puternic. De aceea, pacientul cu guta trebuie sa evite pe cit posibil situatiile stresante. O criza de guta poate aparea si dupa un efort fizic puternic sau prelungit. Sau chiar dupa un traumatism in zona articulatiilor (n.r. - o lovitura caruia pe moment pacientul nu ii da importanta). Deci, este bine de evitat stresul psihic dar si cel fizic - efortul prelungit, loviturile. Bineinteles, regimul alimentar are si el un rol foarte important. Evitarea totala sau limitarea anumitor alimente ce cauzeaza o productie crescuta de acid uric si reducerea consumului de alcool - iata reguli pe care pacientul cu guta trebuie sa le respecte zi de zi pentru a evita aparitia unor noi crize si pentru a tine boala sub control. Guta inseamna ajungerea unei cantitati crescute de acid uric la nivelul tesuturilor si articulatiilor si de aici suferinta acestora. Atentie, daca un aliment sau o bautura sint interzise in guta, atunci ele trebuie intr-adevar evitate. De exemplu, berea: consumul unui singur pahar cu bere poate duce la o criza de guta. De altfel, alcoolul - in special berea si taria sint interzise in guta. Alcoolul este cunoscut pentru efectul sau diuretic ce poate contribui la deshidratare si la declansarea atacurilor de guta. Alcoolul incetineste eliminarea acidului uric din rinichi si provoca deshidratarea care conduce la depunerea cristalelor in articulatii. Berea si taria sint interzise in guta; singurul permis, in cantitati moderate, la ocazii speciale, este vinul rosu.

    Atentie mare la consumul de carne

    Un pacient cu guta trebuie sa fie atent la alimentatie. Aceasta poate fi dirijata in asa fel incit sa se consume cit mai putine proteine care formeaza acidul uric. Ceea ce inseamna ca trebuie evitate alimentele bogate in proteine: in primul rind carnea de pui sau vitel tinar care sint crescute cu concentrate. Acestea sint produse rezultate din resturi animale: osoase, viscere, etc. Inseamna ca atunci cind consum un pui sau carne de vitel astfel hranit, care au crescut intr-un timp scurt - carnea rezultata are o cantitate mai mare din acesti produsi. O criza de guta poate fi declansata de consumul de pui tinar sau vitel tinar. Este permisa odata pe saptamina carne de pasare de tara, pasare batrina sau de vita batrina - tot o data pe saptamina. Tot pentru a evita crizele sint interzise carnea de porc, maruntaiele si viscerele - inclusiv cele de pasare (ficatul, creierul, rinichii si pancreasul) mezelurile, tocaturile, prajelile. Trebuie evitate untul, smintina si ouale - acestea fiind la rindul bogate in proteine. Legumele, fructele, zarzavaturile sint permise, mai putin varza care trebuie consumata mai rar. Trebuie evitate pe cit posibil cafeaua si produsele ce contin cacao, dar si sucurile gen "cola" sau "fanta".

    De ce este important consumul mare de lichide

    Mentinerea consumului adecvat de lichide este foarte important. Eliminarea acidului uric are loc prin urina, existind roscul de a se forma si depune piatra la rinichi. Consumul adecvat de lichide reduce riscul formarii de pietre la rinichi la pacientii cu guta. Un consum corect de lichide inseamna minim 2 l pe zi de apa sau/si ceaiuri. Ultimul pahar trebuie baut seara inainte de culcare. De asemenea, o data sau de doua ori pe saptamina se dizolva o lingurita de bicarbonat de sodiu intr-un pahar cu apa si se bea. Acest amestec alcalinizeaza urina si se evita astfel depunerile de piatra la rinichi.

    Intreruperea tratamentului poate agrava boala

    Alaturi de regimul alimentar adecvat foarte important este si tratamentul. Atentie, este vorba de o boala cronica ceea ce inseamna ca medicamentele recomandate trebuie luate toata viata. Nu trebuie sub nici o forma sa se intrerupa medicatia recomandata de specialist sub pretextul "Ca ma simt bine, durerile au inceput sa scada sau au disparut". Uneori, in functie de starea pacientului si de rezultatele analizelor, medicul poate recomanda modificarea dozajului unor medicamente. Dar, tratamentul cronic nu trebuie intrerupt. Fara tratament guta poate afecta ireversibil articulatiile sau rinichiul. Unii pacienti atunci cind constata disparitia simptomelor au tendinta sa intrerupa tratamentul, favorizind astfel recidivele bolii. Deseori dupa intreruperea tratamentului, pacientul este asimptomatic o buna perioada de timp, ca apoi sa apara un nou atac de guta. Fara tratament, atacurile de guta au tendinta sa fie mai grave (mai dureroase si cu tendinta la complicatii) dar si de durata mai lunga decit atacurile precedente".

    Cit de frecvente sint atacurile de guta?

    Atacurile de guta pot sa se repete din cind in cind la aceeasi articulatie. Atacul initial poate dura de la citeva zile la doua saptamini daca nu se trateaza. In timp, atacurile de guta pot avea loc mai des, pot implica mai multe articulatii, pot avea simptome mai severe si pot dura mai mult timp. Atacurile repetate pot distruge articulatia. Unii oameni pot avea doar o singura criza. Totusi, majoritatea celor care au un atac de guta vor avea cel putin un al doilea atac, desi acesta poate sa nu apara decit dupa ani de zile de la primul atac. In lipsa tratamentului adecvat sI a regimului alimentar, atacurile de guta pot deveni tot mai frecvente.

    -------

    Regimul alimentar in guta

    Interzis 
    * carnea de porc, maruntaiele si viscerele;
    * prajelile, mezelurile;
    * carnea de pui tinar sau vitel tinar, crescuti cu concentrate; 
    * bauturile alcoolice - berea, tariile, vinul alb - este permis doar vinul rosu. Acesta insa trebuie si el consumat cu moderatie, unul-doua pahare la ocazii

    De evitat
    * ouale, untul, smintina, brinzeturile grase - trebuie consumate cu atentie in functie de indicatiile medicului curant; 
    * produsele ce contin cacao, cafeaua; in functie de cit de grava este boala se poate consuma o cafea naturala, dimineata. Dar, atentie: este permisa o cescuta normala de cafea, nu o cana mare de 250 ml.
    * bauturile tip "cola", "fanta".

    Permis 
    * orice fel de fructe; 
    * cartofi; 
    * peste alb in fiecare zi; 
    * iaurturi slabe, lapte degresat;
    * carne de pasare batrina - o data pe saptamina; 
    * carne de vita batrina o data pe saptamina - in rest trebuie completat cu peste.


    Comentarii Facebook

    Ultima ora

    editorial

    Stare de nesiguranţă naţională

    Mihai CHIPER

    Stare de nesiguranţă naţională

    În curând, pietonilor li se va spune spune că, pentru propria lor siguranţă şi libertate, trebuie scoşi de pe străzi şi trotuare, izolaţi în nişte ţarcuri, unde pot fi trataţi de terapeuţii neamului de la Antena 3 şi România TV.

    Filmuletul zilei

    opinii

    O voce din lumea cealaltă

    Alexandru CĂLINESCU

    O voce din lumea cealaltă

    Mai întristător mi se pare faptul că ideile lui Dumitru Popescu se regăsesc, vai, la intelectuali din generaţia tânără, la cei de pe platforma CriticAtac. Regăsim antiamericanismul virulent, cu echivalenţa SUA = URSS; regăsim teza conform căreia frigul din case, penuria de alimente au fost simple accidente de parcurs, nesemnificative în raport cu marile împliniri ale epocii; regăsim fantasma „egalitarismului” şi ura faţă de „elitism”...

    Societatea de Medici şi Naturalişti Iaşi, prima societate ştiinţifică din sud-estul Europei

    dr. Eugen TÂRCOVEANU

    Societatea de Medici şi Naturalişti Iaşi, prima societate ştiinţifică din sud-estul Europei

    „Societatea de Medici şi Naturalişti Iaşi - 1833. Prima Academie Europeană a Spiritului Naţional” - Dana Baran,Editura „Gr. T. Popa” a U.M.F. Iaşi, 2014

    Metropolele regionale ale României (III)

    George ŢURCĂNAŞU

    Metropolele regionale ale României (III)

    Proiectul aeroportului ieşean nu va fi finalizat odată cu inaugurarea celor 2400 de metri de pistă, ci doar atunci când o strategie inteligentă a autorităţilor aeroportuare ieşene ar putea pune în mod real Iaşii pe harta relaţiilor externe, pentru ca marile companii internaţionale să se implanteze şi în Moldova.

    Propunerea redactorului sef

    O nouă cultură urbană

    Toni HRITAC

    O nouă cultură urbană

    Lucruri nemaiîntâlnite se petrec în Iaşi. Pe un vârf de deal, la Rediu, a apărut un bloc de şase etaje.

    Caricatura zilei

    Ordonanta care da liber la traseism

     

    Editia PDF

    Intrebarea zilei

    Cine va deveni preşedintele României?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.