Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cind "doare" intr-adevar ficatul?

Durerea situata sub coasta dreapta, rar este data de o boala de ficat

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Liliana R, 38 de ani din Iasi: "As dori sa stiu care ar putea fi cauzele unei dureri de ficat. Uneori cind sint obosita dupa un effort fizic mai mare sau dupa ce maninc anumite alimente mai grase am observat ca am dureri, sub coaste, in partea dreapta. Din cite stiu eu ficatul nu doare, dar am mai auzit spunindu-se "Ma doare ficatul, sint obosit". Este intr-adevar vorba despre o durere de ficat sau e de fapt altceva? Va miultumesc".

    Dr. Carmen Manciuc, director medical Spitalul de Boli Infectioase "Sf. Paraschiva" Iasi: "In mod particular, oboseala organismului nu creaza simptome direct legate de "locul" ficatului in organism. Adica, daca ai dureri in partea dreapta a abdomenului nu este necesar sa fie probleme ale ficatului.

    De exemplu, daca alergam mai mult ne poate durea in dreapta. Aceasta durere care dispare odata ce ne oprim, nu are legatura cu ficatul, ci cu intestinul gros care face un cot in dreptul ficatului si gazul se ridica si apasa pe intestin. Durerea este de obicei de acolo, si nu dintr-o acumulare de singe in ficat.

    De asemenea, daca am mincat prea mult si multe grasimi am avut dureri (jena) in partea dreapta, sub coaste. Dar, de regula, dupa mese bogate in grasimi aceste dureri apartin veziculei biliare (n.r. - bilei), adica "vecinei" ficatului. Durerea situata in regiunea unde este localizat ficatul (sub coasta dreapta - hipocondrul drept), extrem de rar este data de o boala de ficat. Pacientii de obicei spun "Ma doare ficatul."; dar corect ar trebuie sa spuna "Ma doare in dreapta, sub coaste".

    De obicei durerea localizata subcostal drept este data de: 
    * Boli de fiere;
    * Boli de colon (intestin gros);
    * Pleurezii;
    * Infectii in regiune (pleurale, biliare, peritoneale, cutanate);
    * "Herpes zoster";
    * Dureri de rinichi iradiate anterior;
    * Dureri de stomac sau duoden.
    * Boli hepatice care nu cauzeaza dureri in zona ficatului

    Desi durerea din zona ficatului este relativ frecventa, ficatul doare foarte rar. Aceasta durere este rareori generata de o boala a ficatului, frecvent fiind data de fiere, colon, perete abdominal. De obicei nu dau durere de ficat urmatoarele boli hepatice: 
    * Hepatita cronica B, C, autoimuna;
    * Hepatita acuta virala si etanolica;
    * Ciroza hepatica;
    * Hemangiomul hepatic;
    * Steatoza hepatica (ficatul gras);
    * Chistele simple de ficat.

    Cind "doare" intr-adevar ficatul

    Trebuie stiut ca structura anatomica a ficatului de organ "plin" nu permite situarea de fibre nervoase de sensibilitate in interiorul lui, ci doar in invelisul lui (capsula hepatica Glisson).

    Durerea care sa tina efectiv de ficat, ca organ, are drept mecanism distensia brusca a capsulei intru-un interval scurt de timp, de diverse cauze. Astfel, ficatul doare in situatii exceptionale, cind apar abcese pe ficat, tumori mari la suprafata lui sau cind inima nu mai reuseste sa adune singele si-l lasa sa se acumuleze, dilatind ficatul.

    Durerea de ficat - hepatalgia - poate aparea in urmatoarele boli:
    * Insuficienta cardiaca (oboseala inimii);
    * Pericardite;
    * Cancer de ficat (hepatom);
    * Metastaze hepatice ale cancerelor localizate in alta parte;
    * Icter mechanic;
    * Chiste mari de ficat;
    * Angiocolite (infectia cailor biliare);
    * Traumatisme;
    * Tromboflebita venei porte;
    * Abces hepatic.

    Ce trebuie sa stie bolnavii cu afectiuni ale ficatului

    S-a constatat ca, de cele mai multe ori, evolutia nefavorabila a bolilor de ficat se explica prin nerespectarea normelor igieno-dietetice. In acest context, trebuie respectat atit regimul de odihna, cit si cel alimentar.

    Citeva dintre alimentele interzise bolnavilor de ficat sint  bauturile alcoolice, cafeaua, carnea grasa de porc, de oaie, mezelurile, afumaturile, condimentele, mustarul, piperul, fasolea.

    Alimente premise sint sucurile de fructe, ceaiurile, produsele lactate, carnea slaba de vaca si pasare, peste slab (stiuca, salau), brinzeturile sub orice forma, exceptindu-le pe cele afumate. Dintre condimente se recomanda cimbrul si telina.

    Pentru bolnavii cu afectiuni ale ficatului sint indicate curele de fructe ca: struguri, pepeni, mere, lamii, portocale. Cu actiune protectoare pentru celula hepatica si cu rezultate bune se recomanda mierea de albine.

    Alte recomandari: mesele trebuie sa fie mai mici si mai dese; trebuie evitate eforturile fizice, starile de stres, tensiunile nervoase; de asemenea, trebuie respectate orele de somn.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri