Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cum alegem cristalinul?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Prof.dr. Danut Costin, seful Clinicii de Oftalmologie din cadrul Spitalului „Sf. Treime" Iasi:

    „Pretul este in functie de calitatea  si de performantele cristalinului. Intrucit cristalinul este facut din niste materiale adaptabile, cu cit aceste materiale sint mai de calitate, cu atit cristalinul este mai scump. Apoi sint cristaline monofocale si bifocale - acestea din urma cel putin isi propun sa corecteze si vederea la distanta, si vederea de aproape. Si atunci, un astfel de cristalin este mai scump. Si apoi, pretul unui cristalin variaza de la firma la firma: un cristalin poate sa ajunga de la 2 milioane pina la 40 de milioane pentru un singur ochi. La care se adauga costurile pentru substanta viscoelastica, serurile cu care spala camera anterioara. Ele pot fi incluse intr-un pachet care include si cristalinul.

    De obicei, recomandam pacientilor un cristalin la un pret mediu, cu calitati foarte bune care ajunge intre 10 si 18 milioane lei vechi pentru un singur ochi. Acest tip de cristalin este unul foldabil care se pliaza si se introduce pe o incizie mica. In ceea ce priveste dioptriile, trebuie stiut ca orice cirstalin are dioptrii si pretul nu este in functie de dioptrii, ci dupa calitatea materialului din care este acesta fabricat. Nici virsta nu este  importanta atunci cind se alege cristalinul.

    Mai degraba important este ceea ce se intimpla in plaga operatorie. In cazul dumneavoastra, fiind vorba de o cataracta intirziata, s-ar putea sa fie necesar sa se puna un inel de sustinere. Si atunci pretul  materialelor necesare operatiei creste. Bineinteles, medicul caruia va adresati, in functie de experienta sa, poate prefera un anumit tip de cristalin. Practic, acesta se alege in urma discutiilor cu pacientul, a dorintei acestuia si a posibilitatilor lui financiare.

    Cristalinul trebuie inlocuit

    Cristalinul nu trebuie inlocuit decit daca este lovit sau se luxeaza. Altfel, el nu trebuie schimbat. In ceea ce priveste tehnica operatorie, in Iasi metoda utilizata este cea de facoelmusie cu ultrasunete. Este o metoda cu rezultate bune. In general, o astfel de operatie decurge bine, iar vederea revine imediat dupa intervenetia chirurgicala. Pot aparea complicatii legate de virsta sau bolile associate: hipertensiune, diabet etc. Apoi, nu trebuie uitat ca dupa operatie exista un tratament post-operator care dureaza intre 3 si sase saptamini - un tratament de intretinere, de preventie, trofic. Daca pacientul isi pune corect picaturile, urmeaza corect acest tratament, atunci nu ar trebui sa apara probleme.

    Pentru operatie e bine sa se faca analizele inaintea internarii: hemoleucograma, glicemie, uree, sumar de urina, examenul de medicina interna, o electrocardiograma. Daca exista o boala si daca aceasta este decompensata, de exemplu hipertensiune arteriala, atunci se face tratament pina se aduce tensiunea la valori normale si abia apoi se recurge la operatie. Pacientul poate pleca din spital chiar in ziua operatiei: asta daca nu apar complicatii, daca are cine sa-l ingrijeasca si avem siguranta ca va urma corect tratamentul post-operator".


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri