Eurotrip
epimedica
franco
mesterescu

Cum ne pregatim pentru analize

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Probe de singe

  Dr. Cristina Tuchilus, sef lucrari UMF Iasi, medic primar Medicina de Laborator, la Laboratoul de Hematologie, Policlinica nr. 1 Iasi: „Pacientul nu trebuie sa manince cu 12 ore inainte de recoltare pentru a evita probele lipemice si pentru a nu influenta rezultatul glicemiei. De asemenea, pacientului i se recomanda evitarea efortului fizic si a activitatilor stresante inainte de recoltare.

  Examen coproparazitologic

  * Se recolteaza materii fecale pentru depistarea parazitilor sau oua de paraziti intestinali.

  * Prelevarea se face din scaunul emis spontan din dimineata respectiva sau cel mult in seara anterioara si tinut la rece. 

  * Se recolteaza in coprocultoare simple, fara mediu de transport, inaintea instituirii tratamentului antiparazitar sau a tratamentelor cu supozitoare. Daca nu aveti timp sa ajungeti la laboratorul de analize pentru a lua un astfel de recipient, puteti achizitiona coprocultoarele si din farmacii care au spre vinzare recipiente sterile specifice pentru aceasta analiza. 

  * Se recolteaza o cantitate mica cu lingurita coprocultorului sau cu un betisor, din mai multe portiuni ale scaunului, fara a se umple coprocultorul.

  Sumar de urina

  * Se recolteaza 50 ml urina intr-un recipient curat, diferit de cel pentru urocultura.

  * Se eticheteaza si se noteaza: numele si prenumele bolnavului, produsul (urina) examenul solicitat (sumar de urina).

  Sputa

  * Sputa se recolteaza pentru stabilirea diagnosticului etiologic in: pneumonii, bronhopneumonii, abcese pulmonare sau tuberculoza pulmonara.

  * Sputa reprezinta secretia cailor respiratorii inferioare, care se elimina prin expectoratie (bolnavul tuseste puternic pina cind simte ca de pe caile respiratorii se desprinde „ceva" - sputa). Bolnavul trebuie sa inteleaga diferenta intre „a expectora" ( eliminarea prin orofaringe a exsudatului mobilizat din caile respiratorii inferioare prin tuse profounda) si „a scuipa". 

  * Este un produs care se contamineaza la eliminare, motiv pentru care trebuie respectate citeva reguli pentru a evita contaminarea sputei cu microorganisme din cavitatea orofaringiana. 

  * Se recolteaza dupa clatirea energica a gurii cu apa fiarta si racita si inaintea instituirii tratamentului antibiotic sau antifungic. 

  * Se expectoreaza sputa matinala (nu proba sumata din 24 ore) intr-un recipient steril, cu gura larga; se obtine o proba muco-purulenta de aproximativ 2 ml.

  * La pacientii cu tuse slab productiva se poate stimula expectoratia cu aerosoli sau cu decocturi calde.

  * La copii, sputa se poate recolta in spital, prin aspiratie hipofaringiana.

  * Se recomanda a nu se depasi intervalul de 2 ore intre momentul recoltarii si cel al expedierii probei la laborator.

  Spalatura gastrica

  * Se preleva pentru diagnosticul de tuberculoza la pacientii care nu expectoreaza (copiii care inghit sputa). 

  * Pacientului, pe nemincate, i se introduce o sonda Einhorn in stomac. Dupa injectarea prin sonda a 10 ml de ser fiziologic steril, se aspira prelevatul si se neutralizeaza cu o solutie de bicarbonat de sodiu 10%, in prezenta unui indicator de pH.

  Urocultura

  * Urocultura este necesara pentru diagnosticul infectiilor urinare, tuberculozei genito-urinare, febrei tifoide sau leptospirozei. 

  * Urina este un produs normal steril care se contamineaza la eliminare.

  * Pentru urocultura se recolteaza prima urina de dimineata sau dupa cel putin 3 ore de la mictiunea anterioara. 

  * Recoltarea se face in urocultoare sterile, dupa toaleta riguroasa si uscarea zonei genitale. 

  * Se recolteaza „proba curata, prinsa in zbor din jetul mijlociu": in timp ce pacientul urineaza, recoltarea se face din jetul mijlociu, fara intreruperea urinarii pentru evitarea contaminarii probei cu microorganisme de pe perineu.

  * Prelevarea se face inaintea instituirii tratamentului antibiotic.

  * Volumul necesar: la laborator se aduc aproximativ 50 ml urina.

  * Este gresita recoltarea probei in vas mare (borcan, oala de noapte etc.) si transvazarea urinii intr-o eprubeta in vederea expedierii la laborator. 

  * La nou-nascut sau la sugar prelevarea se face dupa decontaminarea si uscarea organelor genitale externe si a perineului. Parintii „pindesc" apoi momentul mictiunii, pentru a prinde proba intr-un flacon steril, cu gura larga. 

  * Transportul la laborator al probelor de urina se face imediat pentru ca examenul bacteriologic sa inceapa maximum la o ora dupa prelevare. Daca acest lucru nu este posibil, probele trebuie refrigerate, la 40°C imediat dupa prelevare. In probele de urina, bacteriile de contaminare se multiplica la temperatura camerei si duc la rezultate fals pozitive.

  Coprocultura

  * Este recomandata in bolile diareice, in vederea identificarii agentului etiologic sau pentru depistarea purtatorilor sanatosi. 

  * Prelevarea materilor fecale trebuie facuta cit mai aproape de debutul bolii si inaintea instituirii tratamentului antimicrobian.

  * Se recolteaza proba din scaunul emis spontan. Pacientul mictioneaza mai intii, pentru a nu contamina proba cu urina. La domiciliu se foloseste o oala de noapte dezinfectata prin oparire repetata cu apa clocotita. 

  * Imediat dupa defecare se preleva cu lingurita coprocultorului fragmentele cu mucus sau singe, daca exista portiuni din puncte diferite ale unui scaun omogen. De la sugari se preleva portuni din scaunul de pe scutec.

  * Cantitatea de materii fecale este mica (3-5 grame), cit incape in lingurita. 

  * Recoltarea materiilor fecale pentru depistarea purtatorilor sanatosi se face dupa administrarea prealabila a unui purgativ salin.

  * Prelucrarea probei trebuie facuta in maxim 2 ore.

  Secretii conjunctivale

  * Se recolteaza cu tamponul steril, din unghiul intern al ochiului, dimineata, inainte de spalare.

  * Alte prelevari de la nivelul ochiului sint exclusive de competenta specialistului oftalmolog".

  Hemocultura

  * „Hemocultura reprezinta examenul bacteriologic al singelui.

  * Se recolteaza numai in spital, cu truse speciale pentru hemocultura, de catre personal specializat, cu respectarea regulilor de asepsie si antisepsie.

  * Momentul prelevarii: prelevarile trebuie facute inaintea instituirii tratamentului antimicrobian. In bolile care evolueaza sistematic cu faza bacteriemica (alveolite pulmonare, fibre enterice), procentul hemoculturilor pozitive creste cu cit acestea sint practicate mai aproape de debutul bolii; in bolile cu bacteriemii continue (endocardite bacteriene subacute) prelevarea nu este legata de un anume moment al zilei; in bolile cu bacteriemii intermitente sistematizate (fibre recurente) sau nesistematizate (pielonefrite, angiocolecistite) descarcarea bacteriemica se insoteste de frisoane si este urmata de un corset febril; in aceste situatii hemoculturile trebuie recoltate in momentul aparitiei frisoanelor sau/si conform evolutiei predictive a curbei febrile.

  * Numarul si volumul prelevarilor: o singura hemocultura chiar la un pacient cu septicemie, poate sa ramina negativa; de aceea, sint necesare trei prelevari in 24 de ore. In urgenta, ritmul prelevarilor poate fi la interval de 30-60 minute. In bolile cu bacteriemie continua sint suficiente doua prelevari in 24 ore.

  * Volumul de singe recoltat: pentru adult 20 ml/prelevare, iar la copil sint suficienti 1-3 ml/prelevare.

  Exsudatul faringian

  * Se recolteaza la bolnavi in vederea identificarii agentului etiologic al unei angine sau periodic, la diverse categorii de personal, in vederea depistarii purtatorilor sanatosi de streptococi piogeni sau bacili difterici.

  * Prelevarea se face dimineata inainte ca pacientul sa se spele pe dinti sau dupa 3-4 ore de la toaleta gurii sau ingestia de alimente.

  * Se recolteaza inaintea instituirii tratamentului cu antibiotice sau antimicotice. 

  * La recoltare, pacientul sta pe scaun, cu fata spre lumina, cu gura larg deschisa. Se recomanda bolnavului sa aplece capul pe spate si sa deschida gura la maximum. Copii mici trebuie imobilizati.

  * Cu tamponul introdus in faringe, fara a atinge limba sau palatul, se sterge orice zona inflamata de pe amigdale sau faringe.

  Exsudatul lingual

  * Se preleva de la pacienti cu angina ulceronecrotica Vincent, margaritarel sau alte infectii ale gurii. 

  * Prelevarea se face inainte sau dupa 3-4 ore de la toaleta gurii sau ingestia de alimente, inaintea instituirii tratamentului antimicotic. 

  * Dupa imobilizarea limbii cu apasator steril, se sterge cu un tampon suprafata zonei inflamate sau a oricarei ulceratii. Daca se solicita examen microscopic, se etaleaza un frotiu prin rularea tamponului pe lama. Frotiul fixat prin caldura este expediat la laborator, impreuna cu un al doilea tampon necesar pentru cultivare.

  Exsudatul nazal

  * Se preleva pentru depistarea portajului de stafilococ auriu.

  * Prelevarea se face inaintea instituirii tratamentului antibiotic.

  * Recoltarea se face cu un tampon steril, umectat in ser fiziologic steril, cu care se sterg pe rind vestibulele foselor nazale.

  Exsudatele purulente

  * Exsudatele purulente pot proveni din flegmoane, abcese, plagi. Recoltarea se face diferit dupa tipul colectiei: inchisa sau deschisa.

  * Recoltarea exsudatului din colectii inchise se face prin punctionarea abcesului sau flegmonului cu o seringa sterila dupa o prealabila antiseptizare a locului de punctionat.

  * In cazul unui abces fistulizat sau al unei plagi, recoltarea se va face cu ajutorul unei pipete Pasteur sau unei anse", arata dr. Cristina Tuchilus.

  Protocol de recoltare probe de microbiologie

  O recoltare corecta necesita respectarea urmatoarelor reguli generale:

  * Cunoasterea tehnicii corecte de recoltare si alegerea momentului optim pentru fiecare produs in parte.

  * Probele pentru examenele microbiologice trebuie recoltate aseptic, in recipiente sterile.

  * Prelevarile se fac inaintea instituirii tratamentului antimicrobian. Daca aceasta norma nu a fost respectata, laboratorul trebuie avertizat pentru a putea conduce corect examenul si interpretarea rezultatelor. 

  * Produsele sa fie recoltate in cantitate suficienta, pentru a permite un examen de laborator complet. 

  * In unele cazuri, recoltarea si insamintarea produselor va fi facuta chiar la patul bolnavului.

  * Etichetarea produsului pentru evitarea unor erori; se vor nota: numele si prenumele pacientului, data recoltarii, denumirea produsului si examenul de laborator solicitat.

  * „Expedierea probelor catre laborator trebuie facuta in timp util. Cind examenul de laborator nu poate fi facut in interval de o ora, probele trebuie refrigerate la 40C. La aceasta temperatura majoritatea microorganismelor patogene supravietuiesc in intervalul necesar transportului, iar microorganismele contaminante nu se multiplica. Doar gonococul, meningococul si Haemophilus influenzae nu resista la frigider. De aceea, prelevatele in care medicul banuieste aceste microorganisme se transporta la laborator in cel mai scurt timp, fara refrigerare. In anotimpul rece recipientele cu aceste prelevate vor fi tinute strins in mina sau introduse in cutie izoterma la 370C", incheie dr. Cristina Tuchilus.


  Comentarii Facebook

  Ultima ora

  editorial

  O acuzaţie extrem de gravă

  Cosmin PAȘCA

  O acuzaţie extrem de gravă

  Dacă a minţit, fostul preşedinte trebuie să plătească scump momentul de iresponsabilitate. Dacă nu a minţit, e vai de noi.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Despre ingrat

  Codrin Liviu CUȚITARU

  Despre ingrat

  E acel mărinimos care, prin acţiunile lui altruiste, a pus, de la bun început, problema apariţiei - fie şi ipotetice - a gratitudinii la un moment dat (în timp). Generosul respectiv a stârnit întreaga tevatură, prin obsesiile sale caritabile şi neegoiste.

  Oraşul din octombrie (II)

  George ŢURCĂNAŞU

  Oraşul din octombrie (II)

  Nu are sens să demontăm aici miturile urbane (sau nu), ce alimentează această centrifugă a inteligenţei din regiunea noastră spre alte zări, când resorturile acestei mobilităţi ţin mai degrabă de imaginea de marcă negativă a Moldovei, construită cu meticulozitate în cadrul diverselor geometrii teritoriale ale României şi inoculată moldovenilor timp de decenii: la Bucureşti e centrul, Ardealul e civilizat,Banatul e fruncea. 

  Un apanaj de sinucigaş

  Ghenadie NICU

  Un apanaj de sinucigaş

  Presa, în enclave cum e asta care se pretinde stat independent, e o bâtă la dispoziţia politicului, un mercenariat în fond. Un fel de serviciu de presă, pe zeci de parohii, toate cu moţ, desigur, afectând echidistanţa, libertatea de opine, drapată, într-un cuvânt, sub stratul acesta colorat şi, vai (deşi prin părţile locului nici nu se poate altfel), cât se poate de emfatic.

  pulspulspuls

  Cine plânge la Iaşi după ieşirea lui Vlaga în bălăriile politichiei

  Cine plânge la Iaşi după ieşirea lui Vlaga în bălăriile politichiei

  Precipitaţii abundente cu lacrimi mari şi rotunde la mal cică s-ar fi înregistrat ieri într-un anumit berou de sinator de Iaşi, dar şi într-unul de advocat fost prifect şi stripăr, stimaţi telexpectatori. 

  Caricatura zilei

  Spitalul de urgenta

   

  Editia PDF

  Bancul zilei

  La micul dejun, sotia: - Dragul meu, esti foarte stresat, toata noaptea m-ai injurat in somn! - In somn? Dar, draga mea, n-am in (...)

  Intrebarea zilei

  Ce reproșuri aduceți autorităților locale?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.