Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

De ce apare atacul de panica?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Dr. Gabriel Crumpei, medic psihiatru, Policlinica nr. 1 Iasi: „Un atac de panica se caracterizeaza prin episoade neasteptate si repetate de teama intensa, acompaniata de simptome fizice care includ dureri in piept, palpitatii, dificultati de respiratie, ameteli, dureri abdominale. Aceste senzatii sint asemanatoare cu acelea ale unui atac de inima.

    Multe persone cu atacuri de panica experimenteaza stari de anxietate intre episoadele de panica. Se intimpla frecvent ca aceste persoane sa manifeste fobii in legatura cu locurile sau situatiile in care au avut loc atacurile de panica, precum supermarket-urile sau diferite situatii din viata de zi cu zi.

    Pe masura ce frecventa atacurilor creste, persoana incepe adesea sa evite situatiile in care simte ca ar putea avea alt atac de panica sau situatiile in care nu poate cere ajutor. Aceasta evitare poate evolua catre agorafobie - incapacitatea de a merge in afara locurilor cunoscute si sigure, din cauza fricii intense si a anxietatii. De obicei, atacurile de panica apar in prima parte a maturitatii, dupa virsta de 25 de ani.

    Cauza atacurilor de panica

    Nu exista un singur raspuns la aceasta intrebare. Ereditatea, factorii biologici, evenimentele stresante din viata, un mod de a gindi catastrofic sau care exagereaza reactiile normale ale corpului, toate au un rol in declansarea unui atac de panica.

    Unii specialisti subliniaza rolul factorilor biologici, iar altii considera ca atacurile de panica nu au loc in absenta unor experiente din copilarie si a unui conflict psihic. Aceste persoane se nasc cu o iritabilitate neurofiziologica manifestindu-se de foarte timpuriu ca o teama.

    Ca si copiii, aceste persoane se tem de situatii noi si nefamiliare. Parintii lor, probabil anxiosi sau predispusi ei insisi sa intre in panica, esueaza in a facilita copiilor lor capacitatea acestora de a se adapta la mediu si exacerbeaza natura tematoare a copiilor.

    Cerc vicios

    Copilul se simte amenintat si sufocat de comportamentul parintilor si, in acelasi timp, devine si hiperdependent de ei. In adolescenta, devine dornic sa faca pe plac si, in acelasi timp, are resentimente fata de autoritate. La un moment dat, in prima parte a maturitatii, se intimpla ceva ce implica, de obicei, o figura autoritara care determina un puternic sentiment de furie.

    Deja predispusi la teama, ei devin foarte speriati de intensitatea sentimentelor lor. Furia este insotita si de un raspuns fizic - batai de inima mai puternice, transpiratie, anxietate - si aceasta atrage dupa sine si o reactie de lupta sau fuga in creier - respectiv un atac de panica. Din acest moment, persoana respectiva intra intr-un cerc vicios.

    Teama de un alt atac conduce la mai multa vulnerabilitate psihologica; aceasta, la rindul ei, conduce la mai multa teama, care poate determina un atac de panica.

    Parinti sufocanti

    Pentru anumite persoane, atacurile de panica pot avea loc doar pentru o perioada scurta de timp, dupa care nu mai apar niciodata. Pentru altele, acest lant fara sfirsit al fricii si panicii poate continua ani intregi, distrugindu-le abilitatea de a functiona normal.

    Majoritatea pacientilor cu astfel de probleme se descriu ca fiind timizi si speriati ca si copiii, iar pe parintii lor ca fiind sufocanti, critici si exagerati in cererile acestora fata de ei. Foarte multi au probleme mai tirziu cu hiperdependenta si teama de autoritate.
    Medicatie si psihoterapie

    Tratamentul include atit medicatie, cit si psihoterapie. Combinatia celor doua s-a dovedit a fi cea mai eficienta in multe cazuri. Se poate renunta treptat la medicatie si sint si cazuri in care psihoterapia este suficienta. Un tratament bazat doar pe medicatie nu este eficient, dimpotriva, poate crea dependenta, marind o data in plus starea de dependenta a persoanei.

    Tratamentul medicamentos trebuie urmat intocmai dupa indicatiile medicului psihiatru. Acest gen de tratament (psihoterapie si medicatie) reduce sau chiar previne atacurile de panica intr-un procent de 70-90%. Multi pacienti arata un progres semnificativ dupa primele saptamini de psihoterapie. Pot aparea si recaderi, dar pot fi tratate adesea in mod eficient, ca si primul episod".

    Ce sint fobiile

    Fobiile specifice se definesc prin frica marcata si persistenta in prezenta (sau la anticiparea) unui obiect sau a unei situatii ( de exemplu animale, insecte, inaltime, zbor, mersul la stomatolog, injectie, vederea singelui, spatii strimte etc.) Observarea obiectului sau situatiei respective provoaca o reactie anxioasa imediata care poate atinge cotele unui atac de panica.

    Persoana recunoaste ca frica sa este exagerata sau nerezonabila, cu toate acestea tendinta manifestata este de a evita situatia sau obiectul respectiv. Fobia sociala este adesea confundata cu timiditatea sau emotivitatea excesiva.

    „Ea se defineste printr-o frica marcata si persistenta in situatii sociale (petreceri, grup, cunostinte noi) sau in care este importanta performanta (examene, vorbitul in public), individul aflindu-se in prezenta unor persoane nefamiliare sau prestatia sa fiind judecata de ceilalti. Temerile sint legate de faptul ca ar putea reactiona intr-un fel umilitor sau jenant, sau simptomele anxietatii vor fi vizibile (va rosi, va transpira abundent, se va bilbii, va tremura). Situatiile mentionate sint evitate sau indurate cu mari difficultati, chiar daca persoana recunoaste ca frica sa este exagerata sau nerezonabila. Efectele asupra relatiilor sociale, a prestatiei scolare sau profesionale sint semnificative", precizeaza dr. Crumpei.

    Agorafobia este definita ca frica de spatii deschise, dar ea se extinde, de fapt, asupra oricarui loc din afara casei sau a zonei pe care o persoana nu o considera sigura : mijloace de transport in comun, piete, magazine mari si aglomerate, poduri, in general orice loc din care persoana ar avea dificultati sa iasa daca ceva rau s-ar intimpla . Acest ceva rau imbraca sensuri diferite.

    Pentru o persoana care face atacuri de panica, ceva rau inseamna „o sa fac un atac de panica !" si, adesea, tulburarea de panica netratata se complica cu agorafobie. Pentru altcineva poate sa existe teama ca in cazul unui accident sau incendiu nu poate sa paraseasca locul respectiv. Suferinzii de agorafobie evita sa mearga in locurile mentionate anterior sau merg doar insotiti.

    Cum se manifesta un atac de panica

    Putem spune ca o persoana sufera de atac de panica daca a experimentat fie patru atacuri de panica intr-o perioada de patru saptamini, fie unul sau mai multe atacuri de panica, urmate de cel putin o luna de teama permanenta ca va urma altul.

    In timpul acestor atacuri, cel putin patru dintre urmatoarele simptome ajung la un maximum in decursul a 10 minute:

    * palpitatii, batai ale inimii sau cresterea pulsului

    * transpiratie;

    * tremuraturi;

    * senzatia ca nu poate respira, ca nu are aer;

    * senzatia de sufocare

    * durere in piept sau disconfort;

    * greata sau disconfort abdominal;

    * ameteala, lesin, nesiguranta;

    * detasare de sine sau sentiment de irealitate;

    * teama de a pierde controlul sau de a innebuni

    * teama de a muri

    * amorteala sau furnicaturi;

    * frisoane.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri