Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

De ce apare senzatia de "nod in git"?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Andreea V., din Iasi: "As dori sa stiu daca senzatia de „nod in git" poate fi cauzata de probleme cu tiroida sau din cauza lipsei de calciu. Cum imi pot da seama care este cauza? Va multumesc".

    Dumitru D. Branisteanu, medic primar endocrinolog, Spitalul "Sf. Spiridon" Iasi: "Trebuie stiut ca senzatia de „nod in git" apare cel mai des la pacienti la care nu se gaseste nici o boala, de multe ori aflati la virsta tinara si avind o tiroida perfect normala functional si structural. Senzatia este corelata cu un fond psihic mai labil al persoanei care are o astfel de acuza si apare mai des si mai intens in conditii de stres.

    Aparitia acestei senzatii poate fi explicata, asadar, printr-o adaptare exagerata la stres a unor persoane. Uneori, senzatia de "nod in git" poate fi insotita de senzatie de sufocare, alteori de jena sau durere la inghitit.

    Alteori, jena de la nivelul gitului poate fi insotita de circei/crampe musculare in miini si picioare sau amorteli in extremitati sau in regiunea din jurul gurii. O astfel de senzatie neplacuta poate fi cauzata de multiple boli: infectii cronice din sfera ORL (faringite, laringite), obstructii ale cailor aeriene superioare (laringe, trahee), fie cauzate de un proces invaziv care tine de peretele acestor structuri, fie de acumularea unor tesuturi in zona gitului (tesut adipos, masa musculara, cresterea in dimensiuni a glandei tiroide) care determina obstructie aeriana superioara prin compresia exercitata asupra traheei. In fine, lipsa de calciu sau magneziu, cit si scaderea aciditatii singelui din diverse motive pot duce la astfel de senzatii neplacute, cu precadere prin cresterea excitabilitatii neuromusculare si aparitia de spasme ale musculaturii laringiene.

    Nu in ultimul rind, afectiuni cardiopulmonare pot fi insotite de senzatie de sufocare (de exemplu astmul bronsic, traheobronsitele alergice, bronhopneumopatiile obstructive, emfizemul pulmonar, insuficienta cardiaca) asociata greutatii in respiratie, dar mai putin descrisa ca o senzatie de "nod in git".

    Cel mai ades insa, mai ales la persoanele tinere, senzatia de "nod in git" apare in conditii de sanatate fizica optima, pe fond de stres.

    Tiroida si senzatia de "nod in git"

    Glanda tiroida este situata la baza gitului, sub „marul lui Adam" (cartilajul tiroid al laringelui). Ea este un organ care in conditii normale are o forma de fluture, cu doi lobi situati de o parte si de alta a cartilajului tiroid si are dimensiuni mici, nedepasind decit rareori 20-25 ml.

    Fata de alte boli, afectiunile tiroidiene sint relativ frecvente in populatia generala, mai ales la femei, multe din afectiuni fiind insotite de cresterea moderata, abia sesizabila clinic, dar alteori chiar vizibila sau - mai rar - extrema a volumului tiroidian. O crestere in dimensiuni a glandei tiroide se observa, asadar, ca o umflatura mai mica sau mai mare la baza gitului, fiind cunoscuta generic sub denumirea de "gusa". Chiar daca multe gusi sint vizibile, putine sint asa de mari incit sa determine tulburari de compresiune si senzatie de "nod in git".

    Consistenta gusii e, de asemenea, importanta. O gusa difuza, elastica, vasculara poate fi foarte mare si sa nu determine o compresie semnificativa asupra traheei, pentru ca isi gaseste usor loc in git. Gusile compresive sint in general gusi gigante multinodulare, dure, care au un caracter plonjant dinspre regiunea gitului inspre spatiul mediastinal (dintre plamini), trecand astfel in spatele osului pieptului (sternului) care e rigid, inextensibil. Aceste gusi reusesc, prin rigiditatea si volumul lor, ca intr-un spatiu limitat de stern sa comprime semnificativ traheea si esofagul, dind probleme de respiratie pina la sufocare, precum si probleme de deglutitie, pina la incapacitatea inghitirii alimentelor solide. Desigur, o gusa giganta compresiva, fie ea benigna sau maligna, reprezinta o amenintare a sanatatii, prin urmare ea trebuie diagnosticata si rezolvata chirurgical.

    Aspectul compresiv al unei gusi e usor de evidentiat: pacientul nu numai ca se plinge ca respira si inghite greu, dar la examenul clinic se observa (uneori de la distanta) o umflatura la baza gitului, care se misca in sus si in jos atunci cind pacientul inghite, reprezentata de glanda tiroida crescuta in volum.

    Lipsa de calciu: ades invocata, mai rar cauza acestor probleme

    "Exista afectiuni (hipoparatiroidismul , hipovitaminoza D) care sint insotite de o scadere a calciului circulant. Hipocalcemia, ca de altfel si hipomagneziemia, hipopotasemia, precum si cresterea pH-ului sanguin ("alcaloza") vor cauza spasme laringotraheale, uneori inofensive, fiind insotite de senzatie de "nod in git" si sufocare, dar alteori (mult mai rar, in cazuri de hipocalcemie profunda - nivel foarte scazut de calciu in organism) foarte intense, amenintind uneori chiar viata pacientului prin spasm glotic si al musculaturii custii toracice, cu oprirea respiratiei.

    Totodata, aceste modificari electrolitice vor determina aparitia unor semne clinice particulare de hiperexcitabilitate neuromusculara, bine cunoscute si usor de observat de catre clinician. De aceea, este bine ca parametrerii sus-mentionati sa fie verificati in cadrul consultului unor pacienti care au plingeri de acest gen.

    Trebuie mentionat totusi ca un asemenea tip de afectiune este relativ rar fata de incidenta mare in populatie a senzatiei de "nod in git".

    Si stresul poate fi vinovat de senzatia de "nod in git"

    Stresul declanseaza la oricine o reactie de aparare, mediata de unii hormoni (catecholamine, glucocorticoizi). O reactie mai intensa de adaptare la cei care percep stresul ca pe o amenintare (asa numita "stare de anxietate") va determina o simptomatologie polimorfa (palpitatii, transpiratii reci, tremuraturi ale extremitatilor, tranzit accelerat, senzatie de voma, crampe abdominale etc.) Alteori se poate ajunge la reactii extreme, de tip "lupta sau fugi" in contextul unor stari anxioase paroxistice cunoscute si sub numele de "atacuri de panica".

    Precum am mentionat anterior, senzatia de „nod in git" apare cel mai des la pacienti la care nu se gaseste nici o boala, de multe ori aflati la virsta tinara si avind o tiroida perfect normala functional si structural. Senzatia este corelata cu un fond psihic mai labil al persoanei care are o astfel de acuza si apare mai des si mai intens in conditii de stres. Aparitia acestei senzatii poate fi explicata, asadar, printr-o adaptare exagerata la stres a unor persoane.

     Anxietatea si atacurile de panica influenteaza si modul de a respira al persoanei supuse la astfel de reactii. Anxiosii respira fie prea des ("tahipnee") fie prea adinc (asa-numitul "oftat"), adesea involuntar. Acest mod de respiratie determina o eliminare exagerata de bioxid de carbon, cu rol in mentinerea aciditatii sanguine prin formarea de acid carbonic.

    Scaderea acidului carbonic in conditii de anxietate si respiratie patologica va determina astfel scaderea aciditatii sanguine ("alcaloza respiratorie"). In aceste conditii, chiar daca nivelul de calciu circulant e normal de cele mai multe ori la anxiosi, un procentaj mai mare din calciu se leaga de proteine circulante specifice (calbindine), astfel incit fractia libera a calciului circulant (calciul ionic) scade, provocind contractii involuntare ale musculaturii netede laringiene si traheale, cu senzatie de "nod in git" si de sufocare".


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri