Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Deficienta de iod poate cauza anomalii congenitale

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    „Deficienta de iod reprezinta cauza uneia dintre cele mai frecvente patologii endocrine cu care se confrunta lumea civilizata. Si nu numai ca este cauza principala a aparitiei gusei endemice, dar deficitul de iod are manifestari si consecinte importante asupra dezvoltarii normale a creierului. Motiv pentru care astazi in locul terminologiei de gusa endemica se prefera descrierea bolilor prin deficienta de iod", spune prof.dr. Eusebie Zbranca, seful Clinicii de Endocrinologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon" Iasi.

    Microelement care se gaseste in cantitati mici in organismul uman (10 - 20 mg), iodul reprezinta substratul biosintezei hormonilor tiroidieni care la rindul lor joaca un rol decisiv in metabolismul tuturor celulelor, ca si in procesul de crestere si dezvoltare al multor organe, in special a creierului. Cind necesarul de iod al unei populatii nu este atins, apar, treptat, perturbari ale functiei tiroidiene, iar cind deficitul este sever, apar: gusa endemica, cretinismul, retardul mental, rate scazute de fertilitate, mortalitate perinatala si infantila crescuta, complicatii grupate sub termenul general de patologie prin deficit de iod (IDD - iodine deficiency disorders).

    IDD va antrena modificari diferite in functie de virsta la care se manifesta: „La fat si la nou-nascut apar: avort si nastere prematura, mortalitate perinatala si infantila crescuta, anomalii congenitale, cretinism endemic cu leziuni neurologice (deficit mental, surdo-mutitate, strabism); la copil apar: gusa, hipotiroidism juvenil cu dezvoltare mentala si fizica deficitare, iar la adult, gusa cu complicatiile: hipotiroidism, retard mental endemic si rate scazute ale fertilitatii", mai spune prof.dr. Eusebie Zbranca.

    Deficitul de iod reprezinta o cauza necesara, dar nu si suficienta in aparitia gusii.

    Etiopatogenia gusii endemice, centrata pe metabolismul iodului, a capatat noi valente in ultimii ani prin implicarea factorilor nutritionali, constitutionali, genetici, imunologici, precum si a factorilor polipeptidici de crestere. "Ca urmare, deficitul de iod reprezinta o cauza necesara, dar nu si suficienta in aparitia gusii. Dar importanta sa ca element etiologic principal al gusii endemice a fost confirmata de succesul programelor de profilaxie iodata instituita intr-un numar mare de tari", adauga prof.dr. Zbranca.

    Necesarul zilnic de iod din dieta este de 150 microg iod/zi pentru adolescenti si adulti, 175 microg iod/zi pentru femeile insarcinate, 200 microg iod/zi pentru pentru femeile care alapteaza, 50 - 120 microg iod/zi pentru copii intre 0,5 si 10 ani si 40 microg iod/zi pentru copii sub 6 luni. Necesarul mediu la adult este de 150 microg iod/zi, cifra justificata de dinamica metabolismului iodului in organism.

    Profilaxia gusii endemice prin suplimentarea iodului in dieta zilnica a fost universal acceptata de la inceputul secolului XX si reprezinta modalitatea majora prin care se incearca eradicarea gusii endemice. Resursele majore care asigura corectia deficitului iodat sint: sarea iodata, tableta iodata, uleiul iodat si iodarea apei, alegerea acestor mijloace realizindu-se in functie de o serie de factori medicali si socio-economici.

    29% din populatia globului traieste in arii cu deficienta de iod

    In prezent, 1,5 miliarde de oameni (28,9% din populatia globului) sint la risc pentru a dezvolta patologie prin deficienta de iod, iar 655 milioane (12%) au deja gusa constituita. La inceptul anilor '90, se estima ca 29% din populatia globului traieste in arii cu deficienta de iod si largi segmente ale Europei, incluzind tari ca Germania, Franta, Italia si Belgia, continua sa prezinte nivele semnificativ scazute ale acestui oligoelement.

    Rapoartele recente privind gusa si deficitul de iod in Europa au indicat persistenta gusii atit la adulti, cit si la copii in Bulgaria, Cehia, Olanda, Elvetia si Belgia. Arii cu rata crescuta a gusii persista in Austria, Romania, Polonia, Iugoslavia si Rusia.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri