Eurotrip
epimedica
franco
mesterescu

sambata, 02.07.2016

Diabetici: atentie si la preparatele din carne, nu doar la dulciuri

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    "Singura exceptie este ca pot sa-si faca un cozonac sau dulciuri cu indulcitorii care se gasesc pe piata: aspartam, zaharina etc. Trebuie sa respecte cantitatea de faina care o folosesc si sa aiba grija la cantitatea de piine pe care o consuma in respectiva zi. Daca au repartizate trei felii de piine - 120-180 de grame, renunta la doua felii de piine pentru a putea minca o felie de cozonac sau o prajitura. Este neplacut, dar orice regim trebuie respectat pentru ca altfel exista riscul ca boala sa decompenseze. In plus, mare atentie la preparatele din carne. Perioada sarbatorilor este un prilej de a minca preparate din carne, mai ales mincaruri grase. Acestea sint la fel de periculoase: un aport de lipide exagerat, poate duce la cresterea glicemiei in aceeasi masura  in care o face aportul de glucide. O persoana care consuma foarte multe alimente bogate in grasimi, are glicemia mare prin metabolismul intrinsec pe care il au lipidele si transformarea lor in glucide. Daca nu maninca paste, cartofi, piine, asta nu inseamna ca diabeticii pot minca fara limita carne grasa sau preparate cu astfel de carne - slanina, cirnati, sarmale etc. Asa cum am spus exagerarea aportului de lipide este la fel de periculoasa ca si  exagerarea aportului de glucide. Pe tablelul dat de medic, alimentele cum ar fi carnea intra la alimente fara cintar. Dar ele trebuie consumate cu o  limita a bunului simt caloric. Ele trebuie consumate cu masura si mare atentie, dat fiind aportul caloric pe care il aduc", atentioneaza dr. Mihaela Sotropa, medic in cadrul Clincii de Diabet si Nutritie a Spitalului "Sf. Spiridon" Iasi.  

    Cardiaci: preparatele traditionale, bogate in sare si grasimi, trebuie doar degustate

    Cardiacii care sint sub tratament si tin regim trebuie sa fie foarte atenti la consumul preparatelor traditionale. Acestea, de obicei, contin destul de multa sare, iar regimul hipertensivilor impune un consum limitat de sare.

    "In plus. aceste preparate care se consuma de obicei la masa de Craciun sau de Anul Nou sint destul de grase. Avind un continut mare de grasimi pot duce la cresterea trigliceridelor si de aici pot aparea probleme. Persoanele cu afectiuni cardiace, care iau medicamente si stiu ca trebuie sa tina regim, ar fi bine sa evite mincarurile bogate in grasimi, sa consume putina sare sau chiar deloc. Pot gusta, dar trebuie sa limiteze cit mai mult consumul preparatelor traditionale. Bineninteles, ideal ar fi sa nu manince deloc astfel de preparate. Dar, fiind vorba de masa de sarbatori, pot degusta, insa cu limita. Si nu trebuie uitat nici consumul de alcool. Nu este interzis un pahar de vin la masa, dar nu mai mult. Persoanele cardiace ar trebui sa fie constiente de faptul ca este vorba de sanatatea lor si ca aceste reguli trebuie respectate", spune conf. dr. Florin Mitu, seful Clinicii de Recuperare Medicala Cardiovasculara  in cadrul Spitalului de Recuperare Iasi.

    Afectiuni gastrice: mincarurile condimentate si tocaturile pot face mult rau

    Bolnavii care sufera de afectiuni gastrice trebuie sa fie si ei foarte atenti la ce si cum maninca. Daca cineva sufera de un inceput de gastrita, de exemplu, poate lua preventiv "Digestin".

    "In cazul in care creste aciditatea gastrica (persoana are arsuri pe git sau o senzatie de jena sau greutate in cosul pieptului) se pot lua medicamente care scad aciditatea gastrica. Dar, este foarte important este ca pacientii cu afectiuni gastrice sa fie foarte atenti la ce maninca. Acestora le recomand sa manince numai ce stiu ca le prieste, din experienta anterioara. Atentie, la astfel de bolnavi este posibil ca tocaturile si mincarurile condimentate sa le faca foarte rau daca intr-adevar sufera de o afectiune gastrica. Stomacul are cel mai mult de suferit de sarbatori, mai ales in cazul persoanelor care au deja gastrita sau ulcer. Totusi, daca nu rezista tentatiilor culinare, cel mai bine ar fi doar sa guste din acele alimentele care  stiu ca le fac rau. Foarte putin, doar de pofta", subliniaza prof. dr. Carol Stanciu, Institutul de Gastroenterologie Iasi.

    ------

    Balonare si dureri la persoanele sanatoase care maninca pina li se face rau

    Excesele alimentare strica sarbatorile multor ieseni, o parte dintre acestia ajungind chiar in spital dupa ce maninca pina li se face rau. Solutia ar fi ca in aceasta perioada sa nu se manince mai mult decit de obicei, dar practica a demonstrat ca aproape toata lumea se infrupta din delicatesele aflate pe masa de Craciun.

    Cele mai frecvente afectiuni "de sezon" sint colitele si enterocolitele, extrem de neplacute prin manifestarile lor - dureri, balonare, stare de rau. "Pentru ca de cele mai multe ori, gurmanzii nu rezista tentatiilor oferite de masa bogata de Craciun, se recomanda sa se ia preventiv Digestin. Adultii pot lua pina la patru capsule pe zi, cu conditia sa le administreze pe rind, in timpul meselor principale sau imediat dupa acestea. In acest fel se elimina senzatia de meteorism, adica de abdomen marit, care da impresia  de disconfort",  completeaza prof.dr. Carol Stanciu, din cadrul Institutului de Gastroenterologie Iasi.


    Comentarii Facebook

    Ultima ora

    editorial

    De la BREXIT la BURLEXIT

    Nicolae GRECU

    De la BREXIT la BURLEXIT

    Splendida izolare în sărăcie este la fel de păguboasă la Iaşi în special, ca şi în România, în general.

    Filmuletul zilei

    opinii

    Democraţia - ghid pentru români

    Briscan ZARA

    Democraţia - ghid pentru români

    Unul dintre cele mai grele lucruri care îl încearcă pe românul de rând e să fie liniştit şi tăcut... E ca şi cum ai trăi zi de zi cu un moşneag mustăcios şi enervant în ceafă care îţi şopteşte mereu cu degetul la gură: şşşş, şşşş!!... Cum să trăieşti în asemenea condiţii, cum să fii fericit şi să nu îţi doreşti să vii în ţara ta să tragi un chiot de să răsune văile, chit că trezeşti vecinii şi te înjură?

    Prin maternitate duhovnicească, la paternitate divină

    pr. Constantin STURZU

    Prin maternitate duhovnicească, la paternitate divină

    Orice discuţie despre maternitate şi paternitate în viaţa duhovnicească ar trebui să pornească de la o întrebare simplă: de ce numim Dumnezeu-Tatăl prima Persoană a Sfintei Treimi? 

    MNMH - Iaşi, România!

    Andrei R CIUHODARU

    MNMH - Iaşi, România!

    Pledez în aceste zile, când se vorbeşte la nivel de preşedinte şi guvern despre construirea unui muzeu national al Holocaustului din România, pentru a începe o dezbatere locală şi naţională ca acest muzeu să fie dat Iaşului. Acest proiect pentru Iaşi poate fi o reparaţie, nu singura, pentru care noi ieşenii trebuie să ne adunăm şi să cerem în cor să fie posibilă.

    pulspulspuls

    Cine a dat şi cine a luat şpăgoiul care a stricat calculele de la giudeţ?

    Cine a dat şi cine a luat şpăgoiul care a stricat calculele de la giudeţ?

    Veşti proaspete şi aburinde avem pe astăzi despre şmenurile din politichia ieşeană, aduse de amicul Archibald Tănase derect de la Bucale, stimaţi telespectatori. 

    Caricatura zilei

    Pensii speciale

    Editia PDF

    Intrebarea zilei

    Care ar fi prioritatile administratiei locale pentru municipiul Iasi?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.