Eurotrip
mesterescu

vineri, 19.12.2014

Diabetici: atentie si la preparatele din carne, nu doar la dulciuri

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    "Singura exceptie este ca pot sa-si faca un cozonac sau dulciuri cu indulcitorii care se gasesc pe piata: aspartam, zaharina etc. Trebuie sa respecte cantitatea de faina care o folosesc si sa aiba grija la cantitatea de piine pe care o consuma in respectiva zi. Daca au repartizate trei felii de piine - 120-180 de grame, renunta la doua felii de piine pentru a putea minca o felie de cozonac sau o prajitura. Este neplacut, dar orice regim trebuie respectat pentru ca altfel exista riscul ca boala sa decompenseze. In plus, mare atentie la preparatele din carne. Perioada sarbatorilor este un prilej de a minca preparate din carne, mai ales mincaruri grase. Acestea sint la fel de periculoase: un aport de lipide exagerat, poate duce la cresterea glicemiei in aceeasi masura  in care o face aportul de glucide. O persoana care consuma foarte multe alimente bogate in grasimi, are glicemia mare prin metabolismul intrinsec pe care il au lipidele si transformarea lor in glucide. Daca nu maninca paste, cartofi, piine, asta nu inseamna ca diabeticii pot minca fara limita carne grasa sau preparate cu astfel de carne - slanina, cirnati, sarmale etc. Asa cum am spus exagerarea aportului de lipide este la fel de periculoasa ca si  exagerarea aportului de glucide. Pe tablelul dat de medic, alimentele cum ar fi carnea intra la alimente fara cintar. Dar ele trebuie consumate cu o  limita a bunului simt caloric. Ele trebuie consumate cu masura si mare atentie, dat fiind aportul caloric pe care il aduc", atentioneaza dr. Mihaela Sotropa, medic in cadrul Clincii de Diabet si Nutritie a Spitalului "Sf. Spiridon" Iasi.  

    Cardiaci: preparatele traditionale, bogate in sare si grasimi, trebuie doar degustate

    Cardiacii care sint sub tratament si tin regim trebuie sa fie foarte atenti la consumul preparatelor traditionale. Acestea, de obicei, contin destul de multa sare, iar regimul hipertensivilor impune un consum limitat de sare.

    "In plus. aceste preparate care se consuma de obicei la masa de Craciun sau de Anul Nou sint destul de grase. Avind un continut mare de grasimi pot duce la cresterea trigliceridelor si de aici pot aparea probleme. Persoanele cu afectiuni cardiace, care iau medicamente si stiu ca trebuie sa tina regim, ar fi bine sa evite mincarurile bogate in grasimi, sa consume putina sare sau chiar deloc. Pot gusta, dar trebuie sa limiteze cit mai mult consumul preparatelor traditionale. Bineninteles, ideal ar fi sa nu manince deloc astfel de preparate. Dar, fiind vorba de masa de sarbatori, pot degusta, insa cu limita. Si nu trebuie uitat nici consumul de alcool. Nu este interzis un pahar de vin la masa, dar nu mai mult. Persoanele cardiace ar trebui sa fie constiente de faptul ca este vorba de sanatatea lor si ca aceste reguli trebuie respectate", spune conf. dr. Florin Mitu, seful Clinicii de Recuperare Medicala Cardiovasculara  in cadrul Spitalului de Recuperare Iasi.

    Afectiuni gastrice: mincarurile condimentate si tocaturile pot face mult rau

    Bolnavii care sufera de afectiuni gastrice trebuie sa fie si ei foarte atenti la ce si cum maninca. Daca cineva sufera de un inceput de gastrita, de exemplu, poate lua preventiv "Digestin".

    "In cazul in care creste aciditatea gastrica (persoana are arsuri pe git sau o senzatie de jena sau greutate in cosul pieptului) se pot lua medicamente care scad aciditatea gastrica. Dar, este foarte important este ca pacientii cu afectiuni gastrice sa fie foarte atenti la ce maninca. Acestora le recomand sa manince numai ce stiu ca le prieste, din experienta anterioara. Atentie, la astfel de bolnavi este posibil ca tocaturile si mincarurile condimentate sa le faca foarte rau daca intr-adevar sufera de o afectiune gastrica. Stomacul are cel mai mult de suferit de sarbatori, mai ales in cazul persoanelor care au deja gastrita sau ulcer. Totusi, daca nu rezista tentatiilor culinare, cel mai bine ar fi doar sa guste din acele alimentele care  stiu ca le fac rau. Foarte putin, doar de pofta", subliniaza prof. dr. Carol Stanciu, Institutul de Gastroenterologie Iasi.

    ------

    Balonare si dureri la persoanele sanatoase care maninca pina li se face rau

    Excesele alimentare strica sarbatorile multor ieseni, o parte dintre acestia ajungind chiar in spital dupa ce maninca pina li se face rau. Solutia ar fi ca in aceasta perioada sa nu se manince mai mult decit de obicei, dar practica a demonstrat ca aproape toata lumea se infrupta din delicatesele aflate pe masa de Craciun.

    Cele mai frecvente afectiuni "de sezon" sint colitele si enterocolitele, extrem de neplacute prin manifestarile lor - dureri, balonare, stare de rau. "Pentru ca de cele mai multe ori, gurmanzii nu rezista tentatiilor oferite de masa bogata de Craciun, se recomanda sa se ia preventiv Digestin. Adultii pot lua pina la patru capsule pe zi, cu conditia sa le administreze pe rind, in timpul meselor principale sau imediat dupa acestea. In acest fel se elimina senzatia de meteorism, adica de abdomen marit, care da impresia  de disconfort",  completeaza prof.dr. Carol Stanciu, din cadrul Institutului de Gastroenterologie Iasi.


    Comentarii Facebook

    Ultima ora

    editorial

    Nevoia de anticipate

    Mihai CHIPER

    Nevoia de anticipate

    Răgazul lor este pierderea noastră de timp.

    Filmuletul zilei

    opinii

    Reformă, reformă, dar s-o ştim şi noi…

    Alexandru CĂLINESCU

    Reformă, reformă, dar s-o ştim şi noi…

    Ce mai este ”comunist” în actualul PSD? E suficient să ne gândim la recenta campanie electorală, care a debutat cu un gigantic miting, de tip ceauşist, pe Arena Naţională şi care a continuat cu osanale delirante adresate premierului şi cu atacuri josnice vizând demolarea contracandidatului, totul în cel mai autentic stil al propagandei ”de partid şi de stat”, ca să reiau formula consacrată.

    Vremuri de râs?

    Petru BEJAN

    Vremuri de râs?

    Suntem oare noi, românii, insensibili la râs? N-aş spune. În momentele dificile, umorul şi ironia s-au dovedit salvatoare. Gluma, poanta, bancul, aluzia fină, epigrama ascuţită au condimentat, pe timpul comunismului, mare parte a strategiilor subversive. Românii au făcut - şi fac încă - „haz de necaz”. Practică un umor „negru”, amestecat. Chiar dacă vremurile pe care le traversăm par să fie... de tot râsul, omul de pe stradă este cum îl vedem zi de zi - trist, îngândurat, pesimist.

    Cele “16 culise” ale lui Cătălin-Mihai Ştefan

    Nicolae CREŢU

    Cele “16 culise” ale lui Cătălin-Mihai Ştefan

    Apărut la “Tracus Arte” (2013), volumul de poezie 16 culise, subintitulat “poem romanesc”, este a treia carte a încă tânărului poet Cătălin-Mihai Ştefan, un tecucean devenit ieşean, mai întâi ca student la Litere (UAIC), apoi ca muzeograf la “Casa Pogor” şi, iată, un autor productiv, nici prea grăbit să publice tot ce scrie, nici retras/ închis în prea îndelungate (până la riscul de a deveni paralizante) “tăceri”.

    Propunerea redactorului sef

    Bătălia pentru autostradă

    Toni HRITAC

    Bătălia pentru autostradă

    Avem vreo şansă să includem în Masterplanul pentru Transporturi autostrada care să lege Iaşul de vestul ţării?

    Caricatura zilei

    Cu ce-o sa se ocupe Remus Pricopie

     

    Editia PDF

    Intrebarea zilei

    Guvernul Ponta la rezista anul viitor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.