Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Dulciuri, cipsuri si fast-food-uri a copii obezi

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Si sugarii pot suferi de obezitate

    Obezitatea poate avea mai multe cauze: poate fi vorba de o tulburare de nutritie, poate fi o componenta constitutionala mostenita genetic, poate avea o cauza endocrina sau poate fi vorba de un regim alimentar neadecvat.

    "Daca este vorba de o tulburare de nutritie sau de cauze endocrinologice, acest lucru se poate stabili numai in urma unui consult si a unor investigatii. Insa, in ultimii ani, de cele mai multe ori, cauza obezitatii la copii o reprezinta un regim alimentar si un mod de viata nesanatos", spune prof. dr. Burlea. Acesta atentioneaza asupra importantei unui regim alimentar echilibrat chiar de cind bebelusul este sugar.

    "Primii germeni ai obezitatii atunci apar: si, in acest caz vorbim de copii "pufosi" ca niste "bureti". De obicei, copiii "pufosi" sint alimentati cu foarte multe fainoase, in special lapte cu gris si biscuiti. Si atunci, din cauza unui capital proteic scazut, putem vorbi de primele semne ale obezitatii inca de cind copilul este sugar" atentioneaza prof. dr. Burlea. 

    Mese "anarhice"

    In ceea ce priveste copiii mai mari, cea mai frecventa cauza a obezitatii o reprezinta alimentatia ce se bazeaza exclusiv pe dulciuri, cipsuri, fast-food-uri - sandvisuri. "In ziua de azi copiii nu mai maninca supe, ciorbe, legume, fructe. Continutul caloric mare al alimentelor de tip fast-food si semipreparate - al caror consum a crescut in ultimul timp - contribuie la aparitia mai frecventa a obezitatii infantile", spune prof. dr. Marin Burlea.

    De asemenea, adauga acesta, la copii, prevalenta obezitatii este legata si de timpul petrecut in fata televizorului, de consumul de snacks-uri si de influenta reclamelor la produsele bogate in grasimi.

    "Tocmai de aceea, trebuie subliniata responsabilitatea care le revine parintilor in formarea unui comportament alimentar adecvat al copilului, in influentarea starii de sanatate si in crearea unei imagini de sine pozitive a viitorului adult", adauga dr. Burlea.

    Comportamentul alimentar familial joaca un rol esential. De exemplu, hranirea copilului pentru ca plinge sau este iritat conduce la crearea unui reflex de alimentare, la un stimul nefiziologic (foame de stres). Pe acelasi fond, mai trebuie adaugate obiceiurile alimentare specifice familiei.

    "In ultima vreme s-a extins obiceiul meselor „anarhice", cu un consum ridicat de dulciuri, biscuiti, carbogazoase indulcite, la orice ora din zi si chiar din noapte. Familia isi pierde misiunea de educare a copilului, in sensul respectarii unui stil alimentar echilibrat", subliniaza prof. dr. Burlea.

    Incercati sa va rasplatiti cit mai putin copiii cu dulciuri

    Problema este daca parintii isi dau seama sau nu de pericolul care-i pindeste pe copiii lor. Parintii au impresia ca daca le refuza copiilor placerea unei sticle de Cola sau a unor dulciuri, au facut un mare pacat. De asemenea, ei nu constientizeaza imensa greseala pe care o fac atunci cind obisnuiesc sa-si rasplateasca odrasla cu dulciuri pentru orice isprava. Numarul copiilor grasi sau obezi este in crestere, mai ales din cauza vietii sedentare si a unui regim alimentar nesanatos.

    "Alimentatia stradala - un dezastru pentru organism -, lipsa exercitiilor fizice si timpul indelungat petrecut in fata calculatorului reprezinta inamicii numarul unu ai sanatatii copiilor. Zilnic sint solicitate scutiri de la orele de educatie fizica. Copiii sint dusi si adusi de la scoala cu masina. Cei care nu au masina recurg la un mijloc de transport in comun, chiar daca scoala este situata la doar o statie distanta de casa", puncteaza prof. dr. Burlea.

    Problemele afective pot fi si ele cauza luarii in greutate

    Potrivit medicului endocrinolog Micaela Nanu, din cadrul Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului, luarea in greutate in cazul copiilor poate fi si urmarea unor evenimente deosebite: pierderea unui parinte, a unui prieten, divortul parintilor, separarea brutala sau conflictele dintre acestia.

    „Este o tragedie. Acesti copii sint victime ale adultilor. Este foarte important sa se actioneze rapid. Un mijloc il reprezinta izolarea cauzei si, in functie de aceasta, precizarea masurilor prin care sa se modifice comportamentul alimentar. Este un proces progresiv", spune Micaela Nanu.

    Studiu - Copiii grasi devin adulti obezi

    Copiii sub 2 ani care sint supraponderali prezinta de noua ori mai multe riscuri decit ceilalti sa devina obezi la adolescenta si apoi la maturitate. Aceasta este concluzia unui studiu aparut recent in publicatia British Medical Journal. Impreuna cu echipa sa, dr. Janis Baird, de la Universitatea din Southampton, a realizat o serie de studii cu privire la micutii supraponderali.

    Rezultatele au aratat ca bebelusii prea grasuti au de noua ori mai multe riscuri de a se confrunta cu obezitatea in viitor, comparativ cu micutii care nu au probleme cu greutatea.

    „Copiii care au indicele masei corporale foarte mare sau cei care iau in greutate foarte repede in primii doi ani de viata au un risc major de a deveni obezi la maturitate", a precizat doctorul Janis Baird. De vina pentru luarea in greutate in primii ani de viata ar putea fi o serie de factori precum modul in care sint hraniti, momentul in care au fost intarcati si chiar mediul in care traiesc, spun specialistii.

    Parintii ignora problema obezitatii 

    Tinind cont ca, in Europa, unul din cinci copii este supraponderal, parintii trebuie sa supravegheze cu atentie evolutia greutatii micutilor. In special, pina la 2 ani! Conform unui alt studiu britanic, parintii nu dau importanta acestui subiect. Dintre 277 de copii inclusi in studiu, 19% erau supraponderali.

    Doar 25% dintre parintii copiilor cu probleme de greutate au recunoscut ca odraslele lor sufereau din cauza excesului ponderal. In schimb, 33% dintre mamele copiilor obezi au afirmat ca micutii lor au o greutate normala virstei lor.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri