Eurotrip
epimedica
franco
mesterescu

Fractura de sold poate fi fatala pentru virstnici

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Ana D., din Iasi: "Va rog daca se poate vorbi de un specialist despre fractura de sold la batrini. Este o problema cu care se confrunta din ce in ce mai multe familii, matusa mea de aproape 80 de ani suferind recent de o astfel de fractura. As dori sa stiu cit de benefica este operatia si daca exista si alte variante in afara de aceasta. Am inteles ca fractura de sold poate fi fatala pentru un virstnic. Este adevarat? De ce? Chiar se poate muri din cauza unei fracturi? Va multumesc."

  Dr. Paul Sirbu, medic ortoped, director medical al Spitalului de Urgente Iasi "Sf. Ioan": "Fractura de col femural este una dintre afectiunile specifice virstei a treia, importanta prin consecintele ei atit imediate, cit si pe termen lung. Fractura apare mai frecvent la femei decit la barbati, fiind in relatie directa cu osteoporoza, o afectiune care fragilizeaza oasele, predispunindu-le la fracturi.

  De obicei, virstnicii (peste 65 de ani) aluneca (eventual ametesc din cauza unor afectiuni neurologice) - si cad din picioare cu impact la nivelul soldului, producindu-se astfel aceste fracturi de col femural.  Ele sint grave, deoarece fractura de col femural duce la imobilizarea pacientului la pat;  virstnicul cu o fractura de col cu deplasare are dureri la nivelul soldului,  nu se mai poate ridica, nu se mai poate da jos din pat, nu mai poate merge. Toate acestea pot determina complicatii foarte mari si chiar decesul pacientului.

  Cu cit pacientul este mai tarat si are mai multe boli asociate - de inima, de rinichi, de ficat, boli pulmonare, diabet -, cu atit riscul ca sa se piarda in urmatoarele zile, saptamini sau luni este mai mare. Comform studiilor, un pacient virstnic si foarte tarat cu fractura de col femural are un risc de mortalitate de pina 60% daca nu este operat.

  La pacientii operati, riscul de deces scade la 40%. Deci, daca se alege operatia sint 20% sanse in plus pentru viata. Operatia nu este singura solutie, dar este cea mai buna pentru un virstnic. Practic, la o fractura de col femural cu deplasare la un virstnic, nu se pune decit problema endoprotezarii de sold; adica, sa operezi si sa inlocuiesti capul si colul femural cu o endoproteza metalica. Aceasta este tehnica moderna.

  Pacienti care nu pot fi operati: unul la 100 de cazuri 

  Dar, mai exista o alternativa de tratament la pacientii foarte tarati si care nu ar suporta operatia: sa nu faci nimic in fractura (sa abandonezi fractura pentru ca nu o poti imobiliza cu ghips, atele sau bandaje).

  Scopul este salvarea vietii pacientului prin mobilizarea (miscarea) acestuia in pat: este ridicat in sezut pentru a nu face escare sacrate si complicatii pulmonare, este tapotat toracic, este intors cu grija pe o parte si pe cealalta, i se administreaza medicatie contra durerii. Insa este foarte greu de ingrijit in acest mod un  bolnav virstnic, mai ales daca este obez.

  Fractura nu consolideaza, dar in 3 saptamini apare  o fibroza, care limiteaza durerile; in acest moment pacientul se poate aseza la marginea patului, sau il poti ridica sa stea intr-un fotoliu. Si la o luna, cu un cadru de mers sau cu niste cirje, el poate incepe sa mearga incet-incet, calcind pe un picior care este mai scurt, mai rotat extern.

  Evitarea operatiei, este insa foarte rara: la unul din 100 de pacienti. Bolnavul trebuie sa fie extrem de tarat sau  foarte grav bolnav  ca  sa nu-l poti opera; sint si cazuri in care el sau familia nu accepta interventia sau riscurile operatorii.

  Fiecare zi pierduta de la producerea fracturii inseamna degradarea progresiva a pacientului prin imobilizare la pat

  Nu inseamna ca, daca operezi un pacient, sigur se vindeca, sigur nu exista nici un risc. Nu este adevarat. Dar, repet: sansa ca el sa fie bine si sa nu faca complicatii care ii pun in pericol viata  este mai mare daca se alege operatia.

  Scopul tratamentului la un pacient virstnic cu fractura de col femural deplasata este de a-i salva viata. Pentru a-i salva viata dupa o fractura de col femural,  pacientul trebuie insa sa fie dat jos din pat si sa mearga. Si, un astfel de pacient nu poate merge imediat decit daca i se implanteaza repede si corect o endoproteza de sold pe care calca practic cu toata greutatea corpului.

  Fiecare zi pierduta de la producerea fracturii inseamna degradarea progresiva a pacientului prin imobilizare la pat. In concluzie: operam pentru salvarea vietii si nu de dragul operatiei".

  Ce riscuri are interventia chirurgicala

  "Nu exista interventie chirurgicala fara riscuri. Risc mare la o operatie de endoprotezare exista si la un pacient de 40 de ani. Practic, nu mai conteaza virsta cronologica (citi ani ai in buletin).

  Cea mai importanta este virsta fiziologica: cit de bine, cit de sanatos esti. Poti avea 80 de ani in buletin si sa fii foarte bine din punct de vedere medical -  sa suferi doar de o usoara cardiopatie, osteoporoza,  normale pentru virsta respectiva. 

  Sau poti sa ai 40-50 de ani si boli foarte grave (ciroza hepatica, diabet, obezitate, insuficienta renala, cardiaca)  cu riscuri mari pentru operatie. Fractura la sold poate cauza embolie venoasa periferica sau embolie centrala  pulmonara. Aceasta din urma poate fi fatala in 1 la 1.000 din cazuri, chiar sub tratament de specialitate antitrombotic. Desigur ca pacientii cu fibrilatie atriala, probleme carotidiene, placi ateromatoase, alte afectiuni cardiace, antecedente de tromboembolism venos au risc mai mare de embolie pulmonara fatala.

  Mai exista riscul de infectie - 3-5% dintre cazuri, riscul de luxatie a protezei sau riscul de fractura a femurului in timpul operatiei - osul fiind adesea osteoporotic. Exista, de asemenea, riscul ca dupa operatie bolnavul sa nu coopereze,  poate face accidente vasculare, i se pot agrava boli de tip dementa senila.

  Vreau sa precizez ca in ultimii doi ani, am avut saptaminal trei - patru pacienti cu virste peste 80 de ani cu fractura de col femural. Am constatat ca majoritatea acestor bolnavi sint bine intretinuti de specialistii cardiologi si medicii de familie; si atunci riscurile scad. Insa, un pacient de  peste 80 de ani, neoperat, are sanse foarte putine, stind in pat. Sansa lui este una singura: operat cu endoproteza de sold, asezat la marginea patului si  mers cu sprijin total. Aceasta sansa noi putem sa i-o acordam daca pacientul si apartinatorii accepta riscurile interventiei de endoprotezare.

  Dupa operatie

  Operatia de endoprotezare a soldului este egala cu zero fara o recuperare rapida, sustinuta si corecta. Dupa operatie, imediat dupa ce trece efectul  anesteziei, pacientul incepe exercitiile asistate sub supravegherea unui kinetoterapeut. Ne mindrim ca avem in Sectia noastra doi kinetoterapeuti care lucreaza dimineata si dupa-amiaza cu acesti bolnavi.

  Deci, bolnavul  incepe sa mobilizeze picioarele, este ridicat in sezut, incepe sa miste putin genunchiul;  apoi este lasat sa se odihneasca putin, dupa care este asezat la marginea patului, i se fac exercitii de respiratie; este tapotat sa nu faca pneumonie.

  La 48 de ore se scoate tubul de dren si bolnavul, ajutat cu un sistem de mers - cadru sau cu cirje - incepe sa se deplaseze, bineinteles, sub supravegherea specialistului, cu sprijin partial sau total, facind usor citiva pasi. Subliniez inca o data: nu operatia in sine salveaza viata,  ci posibilitatea oferita de aceasta ca bolnavul sa se miste imediat, Si sa poata merge cu sprijin pe piciorul operat.

  Dupa externare

  Ingrijirile post operatorii sint foarte importante. Nu e suficient doar sa operezi, nu operatia in sine  vindeca. Operatia  si fractura il "inmoaie" putin pe pacient. Si daca "nu tragi" de el sa-l ridici la marginea patului, sa mearga cite putin, nu rezolvi nimic. Exista si durere dupa o astfel de operatie.

  Majoritatea bolnavilor cred ca nu ar trebui sa-i doara nimic. De fapt, la orice miscare postoperatorie apare durerea, pe care o limitam cu medicatie specifica. De frica sa nu se intimple ceva, pacientul evita sa se miste si sa mearga. Aceasta e marea greseala care duce la esecul operatiei; este absolut necesar sa se faca miscare. Chiar daca apar dureri, acestea sint normale si bolnavului nu i se intimpla nimic. Daca asteptam sa nu ne mai doara nimic si abia atunci ne vom misca, nu ajungem nicaieri. 

  Cu cit bolnavul se misca mai repede, cu cit se "trage" mai mult de el, cu atit este mai bine. Cu cit pacientul este mai grav, mai in virsta, mai tarat, cu atit ingrijirile sint mai dificile.

  Sigur ca toata lumea ar vrea sa stea foarte mult in spital, pina cind se ajunge cit mai aproape de starea si functionalitatea dinaintea fracturii.  Din pacate, acest lucru nu este posibil. In tarile in care sistemele de sanatate sint bine puse la punct, bolnavii stau patru-cinci zile in sectia de chirurgie ortopedica si apoi sint transferati in centre de recuperare. La noi, a aparut un sistem de ingrijiri la domiciliu care poate fi de mare ajutor acestor pacienti si familiilor lor.

  Astfel la 5-6-7 zile de la operatie, pacientul poate pleca la domiciliu, unde ambianta casei lui si mediul de familie ii imbunatatesc starea extraordinar. Dar nu se poate descurca singur. Si atunci, exista firmele de ingrijiri medicale la domiciliu care, la recomandarea noastra si conform indicatiilor date de specialisti, ii fac bolnavului anumite proceduri.

  Aceste ingrijiri sint gratuite, fiind suportate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. In felul acesta, in mediul familial lucrurile merg mult mai bine pentru pacient. Integrarea acestuia si reinsertia lui sociala sint mult mai rapide,  fara a sta in spitale zile si saptamini. Atmosfera de spital nu e benefica pentru pacientul virstnic. El are nevoie de sprijinul familiei si de prezenta acesteia, altfel se agraveaza starea lui psihica", incheie dr. Sirbu.

  Protezele sint gratuite

  "Protezele necesare interventiei nu costa absolut nimic. Exista Programul National de Protezare in care Spitalul de Urgente Iasi este inclus; in acest moment asteptam fondurile pentru ultimul trimestru al anului 2008. Avem proteze pentru toata lumea, pentru toate categoriile de virsta. Avem si proteze ultraperformante. Dar,  acestea din urma trebuie folosite la pacientii foarte tineri,  care au nevoie de proteze rezistente mai mult timp pentru a nu fi nevoiti sa-i reoperam de multe ori. Cu cit  materialele sint mai bune, tehnologia de finisare este mai buna, iar cuplurile de frecare mai performante, cu atit protezele rezista mai mult, dar sint si mai scumpe. Avind o perioada de supravietuire mai mare, aceste proteze sint indicate la pacientii tineri", completeaza dr. Paul Sirbu.

  Fractura de col femural la tineri

  La tinerii care ajung la spital cu fractura de col femural nu este indicata imediat interventia de endoprotezare. Nu este corect sa-i pui unui tinar  de la inceput endoproteza de sold. Endoproteza nu este un implant care va rezista vesnic in acel organism. De exemplu, daca pacientul are 40 ani, cu o speranta medie de viata de 80 de ani, mai are de trait 40 de ani.

  Protezele de sold din acest moment, chiar daca sint foarte performante,  nu rezista 40 de ani. Ceea ce inseamna ca ar trebui sa o mai schimbi  macar inca o data. Din acest motiv, incercam sa facem tot posibilul pentru pastrarea capitalului osos (capului si colului) la pacientul tinar cu fractura de col femural. Operatia consta in reducerea fracturii deplasate si fixarea cu diferite implante metalice (suruburi, suruburi-placi).

  Chiar daca operatia este o reusita, exista  riscul de 40-50% ca acel cap femural "sa moara",  sa faca necroza. Aceasta evolutie nefavorabila se datoreaza faptului  ca atunci cind se rupe colul femural, se mai rup si niste vase din jurul acestuia, vase care hranesc capul femural. Cu cit sint rupte mai multe vase si sint supuse compresiunii un timp mai indelungat, cu atit capul  femural "moare" mai sigur.

  Crucial este sa faci tot posibilul sa modifici deplasarea si sa pui colul femural cap la cap cit mai repede (reducerea fracturii). Datorita vaselor de singe rupte ar trebui sa faci acest lucru in 6-8 ore. Insa, foarte putini pacienti ajung in sase ore la spital, perioada in care sa-i si putem opera. 

  In cazul evolutiei cu necroza a capului femural sau in cazul in care fractura de col femural operat  nu face calus (pseudoartroza) se indica operatia de endoprotezare. Endoprotezarea este indicata si in cazul fracturilor de col femural deplasate mai vechi de 3-4 zile la care reducerea fracturii si fixarea cu implante ar fi sortite esecului", arata dr. Paul Sirbu.


  Comentarii Facebook

  Ultima ora

  editorial

  O acuzaţie extrem de gravă

  Cosmin PAȘCA

  O acuzaţie extrem de gravă

  Dacă a minţit, fostul preşedinte trebuie să plătească scump momentul de iresponsabilitate. Dacă nu a minţit, e vai de noi.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Despre ingrat

  Codrin Liviu CUȚITARU

  Despre ingrat

  E acel mărinimos care, prin acţiunile lui altruiste, a pus, de la bun început, problema apariţiei - fie şi ipotetice - a gratitudinii la un moment dat (în timp). Generosul respectiv a stârnit întreaga tevatură, prin obsesiile sale caritabile şi neegoiste.

  Oraşul din octombrie (II)

  George ŢURCĂNAŞU

  Oraşul din octombrie (II)

  Nu are sens să demontăm aici miturile urbane (sau nu), ce alimentează această centrifugă a inteligenţei din regiunea noastră spre alte zări, când resorturile acestei mobilităţi ţin mai degrabă de imaginea de marcă negativă a Moldovei, construită cu meticulozitate în cadrul diverselor geometrii teritoriale ale României şi inoculată moldovenilor timp de decenii: la Bucureşti e centrul, Ardealul e civilizat,Banatul e fruncea. 

  Un apanaj de sinucigaş

  Ghenadie NICU

  Un apanaj de sinucigaş

  Presa, în enclave cum e asta care se pretinde stat independent, e o bâtă la dispoziţia politicului, un mercenariat în fond. Un fel de serviciu de presă, pe zeci de parohii, toate cu moţ, desigur, afectând echidistanţa, libertatea de opine, drapată, într-un cuvânt, sub stratul acesta colorat şi, vai (deşi prin părţile locului nici nu se poate altfel), cât se poate de emfatic.

  pulspulspuls

  Cine plânge la Iaşi după ieşirea lui Vlaga în bălăriile politichiei

  Cine plânge la Iaşi după ieşirea lui Vlaga în bălăriile politichiei

  Precipitaţii abundente cu lacrimi mari şi rotunde la mal cică s-ar fi înregistrat ieri într-un anumit berou de sinator de Iaşi, dar şi într-unul de advocat fost prifect şi stripăr, stimaţi telexpectatori. 

  Caricatura zilei

  Spitalul de urgenta

   

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Un individ isi ia ziarul dimineata sa-l citeasca. La rubrica decese e un anunt in care scrie ca a murit. Isi ia telefonul si isi s (...)

  Blogurile ziarului

  Jup

  Jup

  Intrebarea zilei

  Ce reproșuri aduceți autorităților locale?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.