Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Hepatita C cere regim alimentar riguros si renuntarea la alcool

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Teste serologice

    „In stabilirea diagnosticului de Hepatita C se pleaca de obicei de la transaminazele crescute care pot (dar nu trebuie in mod neaparat) sa indice o hepatita. Insa doar numarul ridicat de transaminaze nu poate indica tipul de hepatita despre care este vorba. Pentru diagnosticul de Hepatita C sint necesare alte teste serologice care sa confirme aceasta boala. Sistemul nostru imun incearca continuu sa distruga virusul prin producerea de anticorpi, lucru foarte greu in Hepatita C, deoarece acest virus isi schimba continuu suprafata, facindu-l de nerecunoscut. Acesti anticorpi apar de regula intre 2-6 luni de la infestare. Timpul dintre infestare si aparitia anticorpilor (prin care se poate confirma prezenta virusului in organism) se numeste sero-toleranta si joaca un rol important in transfuzia de singe. In acest rastimp, virusul poate exista in singe, dar nu poate fi pus in evidenta. De aceea, in zilele noastre, conservele de singe nu se dau in folosinta decit dupa trecerea acestui interval, cind se poate testa donatorul", arata prof.dr. Carol Stanciu, presedintele Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie.

    Prezenta anticorpilor nu ne indica insa daca-i vorba despre o hepatita acuta sau una cronica, ci doar faptul ca organismul a venit in contact cu virusul. Acesti anticorpi sint prezenti chiar dupa ani multi de la vindecare si nu dau din pacate imunitate la boala, cum se intimpla in alte boli virale. Testul de punere in evidenta a anticorpilor se numeste testul EIA.

    Tratamentul adecvat poate stopa evolutia bolii

    Hepatita C este o boala tratabila, sustin specialistii. Printr-un tratament adecvat, boala poate fi stopata. La multi bolnavi, analizele (transaminazele) se normalizeaza si dispare multiplicarea virusului.

    „Exista doua tipuri de medicamente utilizate pentru tratarea Hepatitei C: interferonii alfa si ribavirina. Tratamentul se administreaza exclusiv la indicatia si dupa prescriptia medicului. Interferonii alfa sint proteine naturale din organismul uman  care lupta impotriva infectiilor virale. Intrucit organismul nu poate produce singur suficient interferon pentru a lupta impotriva virusului hepatic C, cantitatea de interferon trebuie suplimentata prin administrarea medicatiei specifice. Tratamentul preventiv, cu un vaccin specific, ramine, in continuare, doar „o mare promisiune", actualul vaccin antihepatitic nefiind eficient in cazul virusului hepatitic C", explica prof.dr. Carol Stanciu.

    Regim alimentar riguros

    Regimul alimentar foarte riguros respectat este prima urgenta obligatorie a acestei boli, indiferent de stadiul evolutiv sau de tratamentul prescris! Acest organ minunat, ficatul, laboratorul organismului nostru, ce indeplineste peste 500 de functii, trebuie (inca din primii ani de viata) ocrotit, ferindu-l de grasimi, substante toxice, alcool s.a., pentru a rezista la agresori (virusi tot mai numerosi si mai agresivi).

    „Tot ce rezulta din digestie, substante bune si rele, trece prin ficat, care in infectiile viral-hepatice se afla in mare suferinta. Volumul de mincare trebuie redus la maximum, fapt ce impune in consecinta repaus fizic si intelectual (adaptat la un aport caloric redus). In ceea ce priveste renuntarea la alcool, ultimele cercetari au stabilit fara dubii ca oprirea consumului de alcool incetineste agravarea Hepatitei C. Consumul de alcool, fie doar bere ori vin, la bolnavii tratati cu interferon diminueaza eficacitatea acestui tratament foarte costisitor! Reducerea consumului de cafea si de tutun este o masura ce se bazeaza pe o ampla documentare si in cazul Hepatitei C. Din toate cele aratate mai sus, se intelege ca, in prezenta acestei infectii, bolnavul trebuie sa se adapteze la un anumit regim de viata si alimentatie, ca parte integranta a tratamentului. Exista citeva lucruri care pot imbunatati starea sanatatii unui pacient cu Hepatita C: mentinerea unei diete sanatoase; reducerea drastica a folosirii alcoolui si a tutunului; odihna; practicarea exercitiilor fizice cu regularitate (mersul pe jos sau inotul)", incheie prof.dr. Carol Stanciu.

    Cind putem suspecta o Hepatita C

    Multi pacienti cu Hepatita cronica C sint complet asimptomatici (nu prezinta nici un semn de boala). Iar atunci cind simptomele sint prezente, sint de obicei usoare, nespecifice si intermitente. Similar, examenul fizic poate fi normal sau poate releva sensibilitate la palparea ficatului sau hepatomegalie usoara (cresterea ficatului in dimensiuni). Unii pacienti au stelute vasculare (niste pete rosii sub forma de stea) sau eritem palmar (palma rosie patata).

    Simptomele pentru Hepatita C acuta

    * Stare gripala usoara 

    * Stare de oboseala 

    * Febra 

    * Transpiratii nocturne 

    * Pierderea poftei de mincare 

    * Tulburari digestive (greata, varsaturi, diaree) 

    * Icter 

    * Dureri de cap 

    * Dureri musculare si articulare 

    * Dureri abdominale 

    * Stare de balonare

    Simptome pentru Hepatita C cronica

    * Oboseala (usoara la severa)

    * Febra 

    * Pierderea apetitului 

    * Greata 

    * Indigestie 

    * Dureri de cap 

    * Dureri musculare si de incheieturi 

    * Dureri abdominale 

    * Trecere rapida de la o stare la alta (stari de spirit alternante) 

    * Stari de confuzie 

    * Depresie 

    * Disfunctii cognitive 

    * Probleme de concentrare 

    * Confuzie 

    * Ameteala 

    * Probleme cu vederea periferica


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri