Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Lichide, odihna si antitusive pentru tratamentul bronsitei acute

„Ar trebui sa iau antibiotice?“

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Dr. Cristian Cojocaru, medic in cadrul Spitalului de Pneumologie Iasi:
    „Bronsita reprezinta inflamatia cailor aeriene ce duc aerul la plamini (bronhiile terminale). Inflamatia la acest nivel produce edemul peretelui bronsic (cresterea volumului) si cresterea productiei de mucus (sputa). Edemul si sputa favorizeaza tusea si astfel respiratia devine dificila.
    Sint doua tipuri de bronsita: bronsita acuta, care se instaleaza rapid si se vindeca in 2-3 saptamini. Aceasta apare la persoanele fara alte boli. Majoritatea persoanelor care fac bronsita acuta nu necesita tratament. Al doilea tip este bronsita cronica, cu recurente frecvente, cu manifestari de lunga durata. Ea apare de obicei la persoanele fumatoare. Tusea productiva (cu sputa) timp de 3 luni pe an, cel putin 2 ani la rind, sugereaza bronsita cronica. Bronsita cronica este o forma de boala pulmonara obstructiva.
    Bronsita acuta apare frecvent dupa o viroza respiratorie
    Bronsita acuta este cauzata de cele mai multe ori de un virus. Apare frecvent in perioadele de frig, de obicei dupa un episod de viroza respiratorie (raceala) sau gripa produsa de unul din virusurile: coronavirus, adenovirus sau rhinovirus. Virusul respirator sincitial poate determina bronsita acuta in special la persoanele in virsta (peste 65 de ani). In 10% din cazuri, bronsita acuta este determinata de bacterii.
    Bronsita acuta poate fi de asemenea cauzata de expunerea la fum, chimicale, aer poluat, substante ce irita mucoasa respiratorie sau de aspirarea (inhalarea involuntara) de alimente, voma sau mucus. Bronsita acuta se raspindeste prin picaturi infectante ce provin din arborele respirator si au incarcatura virala, eliminate prin stranut sau tuse, care ajung in aer si vor fi inhalate sau ajung pe obiecte.
    O persoana se poate infecta prin inhalarea de particule virale sau bacteriene. De cele mai multe ori, este greu de deosebit o bronsita acuta de cauza bacteriana de una virala, iar alte boli, ca de exemplu pneumonia sau astmul, pot avea simptome asemanatoare cu bronsita. Din cauza faptului ca pneumonia este o boala grava, este necesar sa se faca diferentierea de bronsita, iar unul dintre semnele ce le deosebesc este febra inalta din pneumonie.
    Complicatii
    Majoritatea persoanelor nu dezvolta complicatii. In cazul in care acestea apar, ele pot fi:
    * pneumonia: atunci cind simptomele se modifica (oboseala marcata, febra inalta, durere in piept, respiratie ingreunata) este semn ca s- a instalat pneumonia.
    * revenirea bronsitei: aceste recurente apar de obicei la persoanele fumatoare, la cei cu imunitatea scazuta (bolnavii de SIDA, fibroza chistica sau cancer).
    * Bronsita acuta poate de asemenea sa determine distrugeri ale peretilor bronhiilor (bronsiectazii).
    * la persoanele care au boli respiratorii cronice, ca astm, bronsita acuta poate determina inrautatirea tusei si a wheezing-ului.
    * copiii si pesoanele in virsta au risc mai mare de dezvoltare a complicatiilor.
    * copiii cu episoade repetate de bronsita acuta se investigeaza suplimentar pentru existenta de corpuri straine in caile aeriene sau alte probleme ale tractului respirator ca:
    * fibroza chistica, o boala genetica ce este caracterizata prin prezenta de mucus gros in caile aeriene
    * bronsiectazii, o boala in care caile aeriene sint afectate (acestea sint largite si se infecteaza frecvent)
    * alergii, reactii ale sistemului imun la substante prezente in mod obisnuit in atmosfera; simptomele includ tuse si respiratie ingreunata (rinita alergica este o manifestare frecventa a alergiilor)
    * sinuzita, o infectie a mucoaselor care acopera nasul si sinusurile faciale, se manifesta prin: durere la apasarea sinusurilor si tuse productiva
    * amigdalita, inflamatia amigdalelor, mici formatiuni aflate in partea posterioara a nasului si gitului.
    Antibioticele nu sint de obicei indicate
    Nu se fac investigatii de laborator de rutina pentru diagnosticarea bronsitei acute. Diagnosticul se pune pe baza istoricului, a simptomatologiei si a examenului fizic. In cazul in care bronsita este produsa de virusuri, nu sint indicate teste de laborator. In cazul in care se banuieste o infectie bacteriana, este necesara efectuarea de culturi si de antibiograma (teste pentru stabilirea antibioticului eficient).
    Teste suplimentare sint necesare la copii sau la persoanele cu virsta peste 65 de ani. Vindecarea depinde de mai multi factori printre care - virsta si starea de sanatate, - microbul care a produs infectia (bronsita acuta virala este de cele mai multe ori mai putin severa decit cea produsa de bacterii), fumatul. Se indica tratamentul medicamentos in cazul in care tusea este productiva, iar mucusul este de culoare galbena sau verde si are consistenta crescuta; respiratia este dificila; exista durere la nivelul pieptului; febra persista.
    Terapia bronsitei acute la persoanele fara alte boli asociate include mijloace de a scadea frecventa tusei, febra si durerea. Antibioticele nu sint de obicei indicate. In cazul pacientilor cu alte boli asociate ca: astm, boala pulmonara obstructiva cronica, insuficienta cardiaca, tratamentul este mai elaborat.
    Majoritatea cazurilor de bronsita acuta se vindeca in 2-3 saptamini si tratamentul la domiciliu este singurul indicat. Bineinteles, ar fi bine pentru un diagnostic corect si tratamentul exact sa va adresati pentru un consult si unui specialist“.
    Tratamentul la domiciliu
    Tratamentul bronsitei acute se face acasa si include:

    * ameliorarea tusei prin administrarea de lichide, dropsuri pentru tuse si evitarea expunerii la agenti iritanti; de asemenea, se pot administra antitusive, care duc la oprirea tusei, sau expectorante care fluidifica secretiile si fac eliminarea lor mai usoara
    * evitarea cafelei si a alcoolului deoarece acestea favorizeaza deshidratarea
    * incetarea fumatului sau a expunerii la fum de tigara
    * repaus, odihna pentru a permite organismului sa elimine infectia
    * administrarea de acetaminofen (paracetamol), ibuprofen sau aspirina pentru a diminua simptomele (nu se administreaza aspirina sub virsta de 20 de ani)
    * umidifierea atmosferei din camera (caldura si umiditatea fluidizeaza mucusul si il fac mai usor de eliminat)
    * la majoritatea pacientilor cu tratament la domiciliu, administrarea de antibiotice nu este necesara deoarece majoritatea cazurilor de bronsita acuta sint produse de virusuri, iar antibioticele nu au efect pe virusuri. Administrarea de antibiotice fara scop poate determina efecte adverse ale acestora sau aparitia rezistentei anumitor bacterii la acel antibiotic. Rezistenta odata formata va face ca la o alta administrare a antibioticului acesta sa fie mai putin eficient. In cazul prescrierii de antibiotice, trebuie administrate toate pastilele prescrise, chiar daca simptomele se amelioreaza. In cazul in care nu se administreaza toata reteta, este posibil sa ramina microbi restanti.
    Simptomele bronsitei acute
    * simptomele de bronsita acuta apar de obicei la 3-4 zile dupa o infectie de tract respirator superior, de exemplu gripa sau raceala.
    * tusea poate fi principalul simptom: aceasta poate fi seaca (uscata, fara sputa) in primele zile, iar mai apoi devine productiva (elimina sputa); sputa poate fi de culoare galbena, verde sau poate fi transparenta; in unele cazuri, pot aparea striuri de singe (mici fire de singe in sputa)
    * febra moderata, de obicei in jur de 38C (o febra inalta poate indica pneumonie)
    * senzatie generala de astenie
    * senzatie de arsura, constrictie, durere surda in piept inrautatite de inspirul profund si tuse
    * wheezing (zgomot suierator)
    * senzatie de lipsa de aer
    * La majoritatea persoanelor simptomele se remit in 2-3 saptamini. Totusi, la 20% tusea dureaza pina la 4 saptamini.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri