Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Limbricii, Lambliaza si Giardia au devenit rezistenti la medicamente

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Cum are loc contaminarea

    Viermii si parazitii pot folosi mai multe cai pentru a ajunge in organismul uman: alimentele - in special legumele si fructele nespalate, stropii sariti dintr-o baltoaca, lenjeria contaminata. Giardia se dezvolta foarte bine in apa. Baltile si fintinile sint rezervoare de Giardia. Doar apa plata este „curata", pentru ca nici fierberea nu reuseste sa omoare chistul de Giardia. Daca copilul baga mina in baltoaca si apoi duce mina la gura - se contamineaza.

    De asemenea, salatele insuficient spalate ne pot contamina cu oxiuri. Legumele stropite cu apa de put pot furniza Giardia. Chistul hidatic apare mai frecvent la copiii care traiesc cu un ciine in casa - sau care baga mina in gura ciinilor intilniti pe strada. Deci, masurile de profilaxie tin strict de respectarea igienei in familie si colectiv.

    Tratamentul intregii familii e inutil - atunci cind copilul merge la gradinita - fiindca se poate reinfesta din nou. Cel mai bine este ca parintii sa anunte gradinita pentru ca tratamentul sa fie extins la toti copiii din colectivitate. Nu trebuie sa va fie rusine sa recunoasteti ca micutul are viermisori. De obicei, sursa este un alt copil care nu prezinta simptome.

    Limbricii fac copilul extrem de nervos si agitat

    La copiii care sufera din cauza viermisorilor, se constata reducerea greutatii, nervozitate si astenie. Mai toti au cearcane. Cei cu oxiuri nu se odihnesc, au un somn agitat, tulburat de mincarimile din zona funduletului. Se scarpina mai ales noaptea. Limbricii secreta o toxina neutropa care il face pe copil extrem de nervos si agitat. S-au vazut chiar si convulsii, confundate cu epilepsia.

    Cind incepe tratamentul, viermii mor si prin descompunere elimina o cantitate si mai mare de toxina, ceea ce agita si mai tare copilul. Atit oxiurii, cit si limbricii dau dureri in zona ombilicala. Durerile localizate in jurul buricului sint un semn important al prezentei viermisorilor in organism. Se mai adauga lipsa de pofta de mincare si alternarea diareii cu constipatia.

    Giardia are ca semn principal diareea cu scaune ceva mai decolorate

    Giardia are ca semn principal diareea cu scaune ceva mai decolorate. Parazitul ingreuneaza eliminarea secretiei biliare. Apar si importante deficiente de calciu si fier. Cel mai important semn al giardiei este respiratia matinala a copilului. Respiratia copilului are un miros urit, de oua clocite - din cauza ca acizii biliari nu trec in intestin, ci se intorc in stomac. Un alt semn de alarma este pofta de lapte a copilului.

    Normal el trebuie sa bea 500-750 de ml lapte /zi. Cei care cer insistent lapte si beau peste 1 litru/zi - e posibil sa aiba viermisori. Laptele e foarte apreciat de parazitii intestinali care se 'linistesc" cind isi primesc portia. Chistul hidatic se manifesta dupa localizare. Cel hepatic da icter si tulburari digestive, cel pulmonar face respiratia dificila, iar cel cranian poate da convulsii si cefalee.

    Usturoiul - inamicul viermilor

    Toate tratamentele descoperite de-a lungul timpului au ramas putin in urma. Intens folosite in primii ani de la inventare, armele s-au tocit, viermisorii dobindind rezistenta. In prezent, accentul se pune pe produse care nu se absorb in intestin, avind efecte secundare minore. Si medicamentele clasice sint bune - cu conditia sa facem copilului testele hepatice inainte de administrare. De asemeni, tratamentul trebuie sa fie repetat, la interval de un an -pentru ca asa cum s-a infestat o data se poate reinfesta in colectivitate.

    Remediile naturiste sint mai utile ca preventie decit ca tratament. Intre cura anuala de antihelmintice, intervenim cu mijloace naturale. Usturoiul este un foarte bun aliat impotriva parazitozelor intestinale. Anumite substante pe care le contine „ametesc" viermii si acestia nu se mai opun miscarilor tubului digestiv care ii impinge spre rect, eliminindu-i. Usturoiul poate fi dat ca atare copilului mai maricel.

    Sub 3 ani, se recomanda administrarea sub forma de mujdei, cu care se condimenteaza cartofii prajiti. Semintele de dovleac au acelasi efect - dar se pot da copiilor mai mari.

    Unii medici sustin ca propolisul este contraindicat in tratamentul giardiei. In urma unor studii s-a demonstrat ca acesta face mai mult rau - stimulind starea de agitatie a copilului, fara sa deranjeze viermisorii.

    Ce simptome dau parazitii

    * Lambliaza (Giardoza)

    Este una dintre cauzele frecvente de diaree acuta si cronica - atit la adulti, cit si la copii. Transmiterea se face pe cale digestiva, prin consum de apa sau alimente contaminate, precum si prin miini murdare. Parazitul se gaseste sub doua forme: chist si „adult". Omul se infesteaza ingerind chisturi de Giardia Lamblia. Odata ajunse in intestin, chisturile se transforma in Giardia, care se prinde de mucoasa intestinala si determina tulburarea absorbtiei, manifestata prin diaree. Uneori, boala trece neobservata. Diareea este insotita de dureri abdominale, balonare, greturi, varsaturi, stare de rau. Caracteristica este data de durata mai indelungata a diareii - de 7-10 zile sau chiar mai mult. Diagnosticul se face prin examenul microscopic al „scaunului", evidentiindu-se chisturile. Tratamentul consta in administrarea de substante antiparazitare, in functie de virsta si greutatea corporala. Tratamentul se da tuturor membrilor familiei/comunitatii respective, din cauza riscului de re-infestare.

    * Oxiuraza (Enterobiaza)

    Este o parazitoza intestinala produsa de un vierme de mici dimensiuni (un centimetru), numit stiintific Enterobius Vermicularis. Parazitul are un ciclu de viata care se desfasoara intre stadiul de ou, larva si adult. Transmiterea se realizeaza prin ingestia de oua parazitare. Larvele se formeaza din oua, in intestinul subtire; ulterior, aceasta se transforma in viermi adulti si migreaza in portiunea terminala a intestinului subtire, in apendice si colon. Oxiuraza se manifesta prin mincarime la nivelul anusului, accentuata noaptea. In formele severe se adauga astenia si oboseala. Diagnosticul modern se bazeaza pe „scotch test" - adica examinarea microscopica a unei benzi de scotch aplicata in prealabil in zona perineala si care pune in evidenta ouale de oxiuri.

    * Ascardioza (Limbricii)

    Este determinata de Ascaris Lumbricoides - un vierme cu lungimea de 15-35 cm. Transmiterea se realizeaza prin ingestia de oua parazitare existente in mediul inconjurator. In intestin, din oua sint eliberate larvele, care ajung pe cale circulatorie in plamini - aici se matureaza, ulterior ajungind inapoi in trahee. De aici sint inghitite, ajungind din nou in tractul digestiv sub forma de viermisori adulti. Ouale lor sint eliminate odata cu scaunul, si astfel ciclul se reia. Boala se manifesta prin tulburari digestive, malnutritie, greturi, varsaturi, crampe, balonare. Diagnosticul se pune prin examen coproparazitologic, cu evidentierea oualor de Ascaris. Tratamentul se face sub supraveghere medicala.

    * Echinococoza (Hidatidoza sau Chistul Hidatic)

    Este o afectiune parazitara in care omul este gazda intermediara pentru viermii din genul Echinococcus. Omul se infesteaza ingerind oua de Echinococcus, de obicei din apa sau alimente contaminate cu resturi fecale provenite de la ciini. De mentionat ca ouale sint rezistente la uscaciune, supravietuind in praf perioade lungi de timp. Din oua ies in tubul digestiv formele larvare care ajung pe cale sanguina in diverse organe, formind chisturi. Chisturile se intilnesc de obicei in ficat si la plamini, dar pot aparea in orice tesut, inclusiv in inima, creier sau oase. Simptomele depind de localizarea si marimea chistului, care poate determina modificari locale prin presiune. Ruperea chisturilor duce la fenomene alergice severe, pina la soc anafilactic. Diagnosticul se realizeaza prin explorari imagistice. Tratamentul este medicamentos si/sau chirurgical - in functie de aprecierea medicului specialist si de marimea, localizarea si numarul chisturilor.

    * Teniaza (Panglica)

    Este determinata de doua specii de tenii: Saginata si Solium. Transmiterea Teniei se realizeaza prin ingestia de carne de vita cruda sau insuficient preparata termic - care contine chisturi larvare de tenie. In intestin, formele larvare se transforma in viermi adulti, cu dimensiuni de aproximativ 10 metri, care elimina oua prin segmentele lor terminale. Clinic, boala poate trece neobservata. Intr-un numar mic de cazuri, se poate manifesta prin dureri abdominale moderate, astenie, stare de rau. Diagnosticul in teniaza se bazeaza pe examinarea fragmentelor de Tenie din scaun. Tratamentul se efectueaza cu substante antiparazitare si trebuie supravegheat de medic.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri