Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Lombosciatica: ce facem ca sa nu ajungem la hernie de disc?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Prof. dr. Rodica Chiriac, Clinca de Reumatologie din cadrul Spitalului de Recuperare Iasi: „Evolutia bolii discale are loc in mai multe stadii, unul dintre acestea fiind lombosciatica. Din ce in ce mai frecventa, mai ales in rindul populatiei cu virste relativ tinere, lombosciatica se manifesta prin dureri simultane in regiunea lombara (in zona salelor), iradiind de-a lungul membrului inferior pe fata posterioara a coapsei si gambei, extinzindu-se uneori in directia halucelui (degetul mare) sau degetului 5 (degetul mic). Si, chiar daca pare greu de crezut,  bolnavul de lombosciatica poate duce o viata normala fara sa recurga la interventia chirurgicala. Cu conditia respectarii regimului de viata si tratamentului prescris de medic. Lombosciatica vertebrala este o afectiune care se manifesta prin dureri, greu de suportat, in zona spatelui, mai exact a coloanei vertebrale lombare (n.r. - zona salelor). In stare avansata, singura modalitate de tratament este bisturiul. Insa bolnavul poate sa aleaga o cale mai simpla de a scapa de dureri, respectind din timp si intocmai tratamentul si indicatiile medicului curant. Exista mai multe mijloace de tratament recomandate de medicul reumatolog, neurochirurg sau ortoped in functie de particularitatile fiecarui caz: tratamentul igienopostural, tratamentul medicamentos, fizical si balneoterapia.

    Repaus la pat cind durerile sint acute

    Tratamentul igienopostural cuprinde repausul absolut in suferintele acute pe o perioada de doua-patru zile. In perioada repausului la pat, bolnavul trebuie sa dea dovada de calm si sa accepte durata repauzarii, prescrisa de medic in raport cu evolutia. Bolnavul va gasi pozitia convenabila, culcat pe o parte cu genunchii indoiti. Aceasta pozitie combate formarea de noi curburi la nivelul coloanei, relaxeaza in acelasi timp musculatura contractata si scade presiunea asupra discului si radacinilor nervului sciatic. In formele comune se recomanda repaus pe pat tare. Si alimentatia este importanta. Bolnavului supraponderal, de exemplu, i se recomanda un regim hipocaloric, fiindca fiecare kilogram in plus apasa uneori cu forte de zeci de kilograme pe discul degradat si implicit pe radacinile nervoase. Tratamentul medicamentos in formele simple este compus din analgezice obisnuite de tipul algocalmin si piafen. In faze mai avansate se poate apela la antiinflamatorii steroidiene, cum ar fi diclofenac, piroxicam, si decontracturante - mydocalm sau muscalm.

    Balneoterapia: numai la sfirsitul crizei dureroase!

    Curele balneare (hidrotermoterapie si kinetoterapie) pot fi recomandate inca de la sfirsitul perioadei dureroase si au rolul de a preveni recidivele. In acest sens, medicul recomanda una-doua cure balneare pe an, in statiuni in care este posibila hidrokinetoterapia in bazine cu apa termala, impreunacu aplicatia de namol si folosirea factorilor contrastanti de calire. Statiunile recomandate in discopatiile lombare sint Nicolina Iasi,  Baile Herculane, Baile Felix, Techirghiol, Pucioasa, Mangalia, Eforie Nord si Amara. Tratamentul balnear poate fi indicat insa numai la sfirsitul crizei dureroase de lombosciatica si numai cu avizul medicului specialist".

    Ce trebuie sa faca un bolnav de lombosciatica

    * Sa evite transportul greutatilor si sa nu ridice greutati decit in pozitia cu genunchii indoiti si coloana cit mai dreapta.

    * Sa practice in fiecare zi gimnastica medicala, timp de 10 - 15 minute, dimineata si seara.

    * Sa evite ingrasarea, respectind dieta conform virstei, sezonului si efortului fizic pe care il depune.

    * Sa se adreseze medicului la primele semne dureroase in regiunea lombara.

    * La aparitia durerilor de spate trebuie sa solicite interventia medicului. Pina la sosirea acestuia trebuie sa astepte in repaus la pat.

    * Disparitia brusca a durerii insotita de dificultate in mers anunta sciatica paralizanta care trebuie operata cit mai repede de la aparitia simptomelor.

    -------

    Prevenire 

    Profilaxia bolilor discale este conditionata de cunoasterea primelor semne manifestate prin durerea acuta lombara dupa efort. „Micile dureri lombare" sint semne de avertisment, care anunta o suprasolicitare a discului, cauzata in cea mai mare parte de pozitiile vicioase in munca sau de nerespectarea repausului in conditii fiziologice a coloanei vertebrale. Din schemele prezentate se pot retine erori frecvente, atit la ridicarea greutatilor si chiar a repausului pe scaun, ce pot fi evitate cu usurinta. Bolile discale, care sint in mare parte cauza durerilor de spate, se constituie in timp ca urmare a repetarii unor miscari nefiziologice, care suprasolicita discul. O miscare banala (incheierea grabita a pantofilor) sau transportul unei greutati in pozitia de hiperextensie a coloanei sint factori declansatori care trebuie evitati. Respectarea regulilor de igiena privind gimnastica medicala si repausul coloanei la sfirsitul lucrului vor reduce considerabil frecventa discopatiilor. Garantia unei bune functionari a discurilor intervertebrale este asigurata de starea normala a musculaturii care trebuie intretinuta prin gimnastica zilnica si combaterea obezitatii. Cei care practica eforturi fizice mai intense dar si sedentarii vor trebui sa invete cum sa apere coloana vertebrala de pozitii vicioase si cum sa-si asigure repausul fiziologic. Trebuie subliniata importanta intretinerii unei bune musculaturi toraco-abdominale pentru asigurarea functiunii normale a coloanei vertebrale si pentru prevenirea uzurii discale. Astfel, la obezi, unde tonusul musculaturii abdominale scade, se creeaza conditii mecanice nefavorabile suplimentare asupra coloanei vertebrale, explicind frecventa aparitiei bolilor discale la aceasta categorie de bolnavi. Tocmai de aceea, miscarea este necesara nutritiei discului intervertebral pentru asigurarea functionarii normale a coloanei vertebrale si pentru prevenirea uzurii discale.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri