Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Loviturile la cap: cind trebuie sa ne ingrijoram?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Elena B., din Iasi: "Acum citeva saptamini am alunecat pe gheata si m-am lovit la cap. Nu am lesinat, nu mi-a fost rau, dar cineva mi-a spus sa fiu atenta si ca ar fi bine sa fac niste analize pentru ca pot avea probleme mai tirziu. Am inteles chiar ca sint cazuri in care se poate ajunge la operatie dupa luni de zile de la  o lovitura la cap. As dori sa stiu sfatul unui specialist: ar trebui sa merg la un control? Sa fac un RMN ca sa fiu sigura ca totul este in regula? Dupa cit timp de la lovitura pot aparea probleme? Va multumesc".

    Dr. Iustin Mihailov, medic primar neurochirurg, doctor in medicina, Spitalul Clinic de Urgente "N. Oblu" Iasi: "Traumatismele craniene de tot felul apar adesea in viata cotidiana si cei mai multi dintre noi au suferit macar o data in viata o lovitura banala la cap. Traumatismele craniene medii si grave, prin simptomatologia lor impresionanta, mergind pina la stare de coma, alerteaza anturajul care apeleaza imediat la servicii medicale.

    Probleme ridica traumatismele minore, cu simptomatologie discreta sau absenta, care trec de multe ori neobservate. Factorul determinant in aprecierea unui traumatism cranian, chiar minor, il reprezinta pierderea starii de cunostinta si durata acesteia.

    In general, traumatismele fara pierdere de cunostinta sau cu o scurta pierdere (citeva secunde), cu cefalee (durere de cap) usoara, remisiva, nu necesita in mod obligatoriu prezentare la medic sau in cazul solicitarii unui consult medical, nu necesita internare sau explorari suplimentare.

    Cine trebuie sa faca Computer Tomografie

    Traumatismele cu pierderea starii de cunostinta pentru o durata mai lunga, insotite de cefalee persistenta, ameteli, varsaturi, tulburari de echilibru vor trebui examinate de un medic specialist neurochirurg. Acesti pacienti, la care se adauga grupele cu risc crescut (epilepticii, alcoolicii, virstnicii, copiii mici, cazurile sociale, persoanele care locuiesc in locuri izolate cu acces greu la asistenta medicala, bolnavii cu diabet, afectiuni cardiace, hepatice, accidente vasculare cerebrale), vor fi explorati prin examen computer-tomografic (CT) fara substanta de contrast sau, in lipsa acestei explorari, vor fi internati si supravegheati medical.

    Copiii mici (sub 2 ani), la care aprecierea pierderii starii de cunostinta si a semnelor clinice este mai dificila, se vor prezenta obligatoriu la medic. Copiii reactioneaza adesea zgomotos dupa un traumatism cranian, varsaturile fiind frecvente, fapt care  impresioneaza astfel familia.

    Cind este necesara internarea

    Examenul CT reprezinta principala explorare in traumatologia cranio-cerebrala, fiind suficient pentru depistarea leziunilor traumatice intracraniene. Explorarea prin rezonanta magnetica nucleara (RMN) este rar folosita la cazurile cu traumatisme craniene.

    Indiferent de existenta sau nu a pierderii starii de cunostinta, pacientii cu traumatisme craniene minore insotite de plagi ale scalpului, otoragie (scurgere de singe prin urechi), epistaxis (scurgere de singe prin nas) se vor adresa medicului, ultimele doua semne fiind evocatoare pentru o  fractura de baza de craniu.

    Daca examenul CT nu arata leziuni osoase sau cerebrale, pacientul poate fi trimis la domiciliu, mai ales daca este tinar sau adult, fara boli asociate si se poate adresa imediat unui serviciu medical de urgenta in cazul aparitiei unor complicatii. In general, se recomanda un repaus relativ pentru citeva zile si tratament simptomatic cu antalgice uzuale, antiinflamatoare.

    Bineinteles, persoana care nu este internata trebuie sa fie atenta daca apar  o serie de simptome (n.r. - vezi caseta de mai jos), simptome care impun o reevaluare medicala a cazului. Celelalte grupe de pacienti, cu riscurile deja expuse sau cu modificari CT vor avea nevoie de internare intr-un serviciu de neurochirurgie pentru supraveghere medicala si tratament de specialitate.

    Traumatisme craniene, aparent minore, care pot trece neobservate

    Exista o categorie de traumatisme craniene, aparent minore, care pot trece neobservate la momentul producerii lor, atit de pacient, cit si de familia sa. Simptomatologia, daca a existat, dispare rapid si urmeaza o perioada asimptomatica, in care pacientul duce o viata normala. Acest interval remisiv, cu o durata variabila (de la citeva ore, pina la citeva saptamini sau luni) este urmat de o deteriorare neurologica mai lenta sau mai brutala: cefalee violenta, varsaturi, confuzie, paralizii, convulsii, modificari ale pupilelor, somnolenta mergind pina la stare de coma. Aceasta evolutie in doi timpi este caracteristica hematoamelor (cheaguri de singe) intracraniene care reprezinta o mare urgenta chirurgicala.

    Din pacate, diagnosticul este ingreunat in astfel de cazuri din cauza nerecunoasterii in antecedente a unui traumatism cranian. De aceea, pentru a depista precoce astfel de complicatii se impune examen CT la cea mai mica suspiciune, in cazul aparitiei unor simptome dintre celel mentionate mai sus, chiar usoare, la un oarecare interval dupa un traumatism cranian. Acest interval de aparitie a unui hematom intracranian se poate intinde pina la citeva luni (6-7-8 luni), dupa care riscul aparitiei unei asemenea afectiuni scade considerabil.

    Simptomatologia aparuta dupa mai bine de un an de la producerea unui traumatism cranian nu mai ridica problema unei afectiuni acute, ci se incadreaza in sechelele posttraumatice care apartin altor specialitati medicale sau institutii sociale".

    ---------

    Simptome care impun de urgenta o reevaluare medicala

    In urmatoarea perioada producerii un traumatism craniocerebral, persoana va acorda atentie urmatoarelor simptome si va reveni la un control la neurochirurg daca apar: 
    * reaparitia cefaleei sau agravarea celei existente deja; 
    * varsaturi;
    * dezorientare temporo-spatiala (stare confuzionala);
    * crize convulsive; 
    * somnolenta; 
    * adinamie (n.r. - scadere accentuata a fortei fizice; slabiciune) 
    * paralizii ale fetei sau ale membrelor.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri