Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Nodulii tiroidieni: nu trebuie sa ne duca cu gindul la cancer

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Dr. Dumitru Branisteanu, medic endocrinolog in cadrul Clinicii de Endocrinologie a Spitalului "Sf. Spiridon" Iasi:

    "Glanda tiroida este un organ endocrin care se gaseste la baza gitului, sub cartilagiul tiroid al laringelui ("marul lui Adam") si in fata portiunii superioare a traheii (caile aeriene superioare). Ea secreta hormonii tiroidieni, care au rol in reglarea metabolismelor protidic, lipidic, glucidic, a consumului de energie, a bunei functionari a inimii, a pastrarii unui echilibru al metabolismului osos. La copil, hormonii tiroidieni mai sint importanti in procesele de crestere in inaltime si de dezvoltare a creierului.

    Glanda tiroida are forma de fluture, alcatuita din doi lobi situati de o parte si de alta a traheii si de cele mai multe ori, in zone cu aport suficient de iod (necesar sintezei de hormoni tiroidieni), are dimensiuni mici, nedepasind 20 ml la femeie. Frecvent, in structura glandei tiroide se profileaza structuri nodulare, cu volum si structura variabile, denumite generic "noduli tiroidieni".

    Daca nodulii tiroidieni depasesc 1 cm diametru, tiroida fiind un organ situat superficial, acestia pot fi usor palpati si chiar vizualizati ca o umflatura mica la baza gitului, ce se misca in sus si in jos odata cu deglutitia. Acesti noduli pot fi chistici, sau chisturi tiroidiene (avind o importanta componenta lichidiana, fie lichid de secretie al celulelor tiroidiene, fie acumulare lenta sau brutala de singe in interiorul parenchimului tiroidian, datorita unei malformatii vasculare locale ce predispune la hemoragie) sau solizi, formati din diviziunea si inmultirea unor celule tiroidiene.

    Cei mai multi noduli tiroidieni nu sint cancerosi

    Proliferarile celulare tiroidiene ce determina aparitia nodulilor solizi sint de cele mai multe ori benigne, adica celulele care formeaza nodulul nu prezinta modificari de tip canceros. Prin urmare, cei mai multi noduli tiroidieni cresc foarte lent in timp, nu invadeaza tesuturile din jur si nu dau metastaze (nu insaminteaza) in alte organe.

    Foarte rar (sub 1%), nodulii tiroidieni pot reprezenta proliferari ale unor celule maligne, fiind vorba de un cancer tiroidian. Uneori (mai frecvent decit malignitatea, 1-3%) exista noduli tiroidieni alcatuiti din celule care secreta independent de alte influente externe (autonom) cantitati mari de hormoni tiroidieni, fiind una din cele mai frecvente cauze de hipertiroidie.

    Daca un astfel de nodul este unic (solitar), afectiunea se numeste adenom toxic, iar daca exista mai multi noduli autonomi, afectiunea se numeste "gusa nodulara toxica". De obicei, nodulii care secreta multi hormoni tiroidieni (hiperfunctionali) sint benigni. La fel, si leziunile chistice sint in general benigne.

    Screening-ul ecografic tiroidian depisteaza imagini ale unor noduli tiroidieni pina la 30% din femeile trecute de 50 ani

    Nodulii tiroidieni sint foarte frecventi in populatia generala, mai ales la femei. Incidenta lor creste odata cu inaintarea in virsta, astfel incit intr-o zona cu aport suficient de iod, pina la 10% din femeile trecute de 50 ani au un nodul tiroidian decelabil la examenul clinic.

    Ecografia tiroidiana permite depistarea formatiunilor nodulare infracentimetrice, ades nepalpabile. Astfel, screening-ul ecografic tiroidian depisteaza imagini ale unor noduli tiroidieni pina la 30% din femeile trecute de 50 ani, iar acest procentaj poate creste si mai mult daca se utilizeaza ecografe de inalta rezolutie.

    Mai mult, screening-ul necroptic al tiroidelor arata prezenta de nodularizari, in general de dimensiuni mici, la majoritatea persoanelor.

    Probleme ce pot fi cauzate de nodulii tiroidieni

    Putem, asadar, considera aparitia unor noduli la nivelul glandei tiroide ca fiind o varianta a normalului, tinind cont de incidenta lor asa mare in populatia generala. Acest fapt este linistitor, dar nu inseamna ca un nodul tiroidian, odata descoperit, trebuie neglijat. Nodulii tiroidieni pot determina trei probleme majore.

    Prima este malignitatea care apare foarte rar. Insa, tocmai de aceea, orice nodul de dimensiuni suficiente pentru a fi abordabil trebuie supus unei punctii cu ac subtire, care extrage celule tiroidiene ce pot fi ulterior examinate de un anatomopatolog, observindu-se o structura normala sau - foarte rar de tip malign.

    A doua problema ce poate fi determinata de nodulii tiroidieni este hiperfunctia (hipersecretia de hormoni tiroidieni) care in timp poate determina complicatii (cardiace, metabolice, osoase etc). De aceea, functia tiroidiana trebuie verificata prin dozari hormonale.

    A treia problema o reprezinta fenomene compresive locale; asta doar daca tiroida contine noduli de dimensiuni mari, multipli, cu caracter plonjant in spatele sternului.

    Un nodul benign nefunctional poate fi tolerat de pacient toata viata, fara risc

    Chisturile tiroidiene, daca sint mari si suparatoare, pot fi evacuate de lichidul continut prin punctie, iar daca lichidul se acumuleaza din nou, pot fi extirpate chirurgical. Nodulii tiroidieni solizi nu scad spontan in dimensiuni ci, dimpotriva, unii din ei au tendinta sa creasca in timp, chiar daca in covirsitoarea lor majoritate nu sint cancere. S-a crezut initial ca un supliment de hormoni tiroidieni ar determina stagnarea cresterii in volum a nodulilor tiroidieni, prin anii ‘90 aceasta ipoteza fiind infirmata.

    Nodulii care au de crescut vor creste, iar cei care nu cresc nu vor creste, indiferent daca administram sau nu un supliment de hormoni tiroidieni la pacientii cu noduli tiroidieni. Prezenta unui nodul tiroidian nu e totusi deloc alarmanta odata ce hiperfunctia si malignitatea au fost infirmate.

    Simplul motiv de estetica a gitului care prezinta o umflatura considerata de pacient ca fiind dizgratioasa este un argument suficient pentru extirparea unui nodul la solicitarea pacientului, altminteri un nodul benign nefunctional poate fi tolerat de pacient toata viata, fara risc.

    Este recomandabila o evaluare ecografica periodica, pentru a urmari tendinta unui astfel de nodul de a creste in dimensiuni sau, dimpotriva, de a ramine la fel. In cazul unei cresteri rapide de volum intr-un interval scurt, se recomanda efectuarea / repetarea punctiei.

    Nu aveti de ce sa va faceti griji

    In cazul dumneavoastra, inteleg ca nodulii tiroidieni erau nepalpabili si au fost descoperiti intimplator, in urma unui examen ecografic tiroidian. Prin urmare, au dimensiuni foarte mici. Trebuie mentionat ca daca la palpare tiroida nu prezinta nodularizari si daca nu exista argumente clinice sau anamnestice care sa-l orienteze pe medic catre o eventuala problema tiroidiana, ecografia tiroidiana NU trebuie efectuata, ea reprezentind o suprainvestigatie inutila.

    Mi se pare normal ca, de vreme ce s-a efectuat o ecografie tiroidiana la o persoana de 65 ani de sex feminin, sa se observe o tendinta de nodularizare a tiroidei - o descoperire frecventa, putind fi considerata o varianta a normalului. Inteleg, totodata, ca medicul dumneavoastra curant s-a aplecat mai cu atentie asupra investigarii tiroidei datorita excesului dvs ponderal, la care ar fi putut contribui un eventual deficit de hormoni tiroidieni (hipotiroidie). In aceste conditii, ecografia tiroidiana este putin informativa, importanta fiind mai curind evaluarea functiei tiroidiene.

    Cum dozarile hormonale au aratat o functie tiroidiana normala, daca la palparea tiroidiana nu s-a observat o tendinta de nodularizare, efectuarea ecografiei tiroidiene a fost inutila si generatoare de anxietate pentru dumneavoastra prin aceasta «gaselnita» intimplatoare. In concluzie, nu va faceti griji.

    Dar daca tot s-a ghicit cu ecograful in tiroida dumneavoastra si vi s-au descoperit acesti - extrem de probabil - inofensivi micronoduli, poate n-ar strica sa repetati o ecografie tiroidiana peste un an sau daca unul din acesti noduli devine palpabil".


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri