Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Operatii de protezare a genunchiului transmise in direct

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    "Operatia de protezare a genunchiului este extrem de laborioasa, complexa, fiind grevata de multe complicatii si riscuri. Dar patologia este foarte importanta, iar rezultatele sint foarte bune daca pacientul tine cont si respecta indicatiile primite la externare privind recuperarea dupa operatie, in principal efectuarea de miscare. Pacientii ni se adreseaza din ce in ce mai mult. Asta pentru ca oamenii au auzit ca se fac astfel de operatii la noi, pina acum foarte putini dintre cei care aveau probleme nestiind de posibilitatea protezarii genunchiului.

    De exemplu, o astfel de operatie este indicata pentru deviatia axiala de tip mecanic (persoanele cu picioarele in x). Este un conflict teribil in articulatii si din aceasta cauza se deformeaza genunchiul. Apoi, protezarea de genunchi se recomanda si in bolile generative de tip artrozic sau in cazul efectelor secundare ale bolilor sistemice cum sint: poliartrita , spondilita anchilopoitica etc - boli care distrug articulatiile. Si nu putine sint cazurile de pacienti pe care ii operam intii la un sold, apoi la genunchi, apoi la celalalt sold si apoi la celalalt genunchi.

    Protezele nu se platesc; se acorda prin intermediul Programului National de Protezare. Bineinteles, exista un anumit plafon si de aceea se fac liste de asteptari. Fiind destul de scumpe - o astfel de proteza pentru genunchi costa de la 1.500 de Euro pina la 3.000 de euro - in limita fondurilor disponibile se fac liste cu programari. In prezent avem programari pina la sfirsitul anului. Dupa 1 octombrie avem promisiuni sa putem onora lista de asteptare.

    Control si bilant initial

    Cei care necesita o astfel de operatie trebuie sa se prezinte pentru un control si un bilant initial la Clinica de Ortopedie a Spitalului de Recuperare Iasi. Vine pacientul, i se face o internare de zi care presupune un bilant preoperator. I se spune "ai hipertensiune arteriala care trebuie reglata, infectie urinara ce trebuie tratata etc".

    In momentul in care i-ai spus pacientului ce trebuie tratat, corectat, acesta este trecut intr-un registru si programat pentru interventia chirurgicala. Astfel incit, atunci cind vine la operatie pacientul nu mai trebuie sa stea un anumit numar de zile sa-i facem analize, sa-l echilibram sau sa-i tratam bolile asociate. Dupa controlul initial i se da o scrisoare catre medicul de familie in care se precizeaza ce boli trebuie avute in vedere pentru tratament. Si dupa o luna, doua sau trei cind si-a rezolvat aceste probleme, vine la operatie.

    Pacientul trebuie echilibrat din punct de vedere al bolilor asociate - hipertensiune, diabet etc - deoarece aceasta interventie chirurgicala este mult mai dramatica decit artroplastia de sold din punctul de vedere al riscurilor si al pierderilor sanguine. Se pierde mult singe si este foarte complexa. Noi avem recuperatoare pentru autotransfuzie care ne permit sa recuperam singele pacientului. Este o patologie dificila cu adresabilitate mare care presupune un inalt grad de performanta teoretica si practica.

    Recuperarea incepe imediat dupa operatie

    Dupa operatie pacientul este mobilizat precoce. Avem un sistem, un aparat special care la intervale regulate de timp efectueaza miscari pe anumite grade.

    De exemplu, intr-un interval de 20-30 de minute, aparatul este programat sa indoaie genunchiul la 30 de grade. Ridicarea incepe imediat a doua sau a treia zi dupa operatie. Apoi, pacientul face recuperare la noi un scurt interval de timp, dupa care il trimitem acasa. Apoi la 6-8 saptamini este chemat la control. Uneori pacientii nu colaboreaza. C

    ei care beneficiaza de o astfel de operatie trebuie sa inteleaga cit de importanta este reeducarea, miscarea piciorului operat. Daca nu face acest lucru, vine dupa sase luni cu genunchiul anchilozat (intepenit). E foarte bucuros ca nu-l mai doare, dar nu-l poate misca. Trebuie sa faca miscare pentru ca operatia nu are ca scop doar disparitia durerii, ci si ideea de a recupera functionalitatea genunchiului", a incheiat prof. dr. Paul Botez.

    Curs postuniversitar cu participare internationala

    De luni si pina miercuri inclusiv, la Iasi s-a desfasurat in Clinica de Ortopedie a Spitalului de Recuperare Iasi un Curs Postuniversitar avind drept subiect "Artroplastia protetica de genunchi de prima intentie si revizie".

    "Cursul este cotat cu 28 de credite EMC si beneficiaza de prezenta, in calitate de lectori/operatori a unor prestigiosi specialisti in domeniul chirurgiei protetice de genunchi din intreaga lume: prof. dr. Se Hyun de la Spitalul Gyeong-Sang - Korea; prof. dr. Jean Paul Forthomme, seful Departamentului de Ortopedie al Spitalului Regional Mons din Belgia; prof. dr. Louis Lootvoet Clinica Saint Luc in Namur - Belgia; prof. dr. Ignace Ghijselings, Spitalul Eeklo din Belgia", a declarat coordonatorul cursului, prof. dr. Paul Botez, seful Clinicii de Oropedie a spitalului de Recuperare Iasi.

    "Interventiile chirurgicale, in premiera in Romania (proteza de genunchi cu platouri fixe si mobile, tehnici de balancing ligament cu instrumentatie TRAM, tehnica de implantare a protezei NRG - Stryker) au fost transmise live, in timp real si interactiv. Acest domeniu este putin explorat si am organizat acest curs care a imbinat in mod fericit prezenta aici a unor personalitati in acelasi timp.

    O delegatie de 6 chirurgi de mare prestigiu din din toata lumea care au vorbit si "demonstrat" practic ce inseamna ultimele noutati in domeniu. Cursantul care face un efort sa vina aici vine pentru a afla cit mai multe, de aceea am incercat sa realizam o posibilitate de transmitere life in timp real si interactiv. Comunicarea video si audio a fost in ambele sensuri. Au fost trei spatii in care in care s-au tinut cursuri si unde s-au transmis live operatiile.

    Colegii au avut posibilitatea de a vedea toate tipurile de interventii facute, de a pune intrebari si a primi raspunsuri de la specialisti chiar in timpul operatiilor. Au fost cazuri diferite, cu patologii diferite, cu proteze si instrumentare diferite.

    Cursul s-a adresat tuturor specialistilor ortopezi sau rezidentilor in formare profesionala dornici sa se intieze sau sa se perfectioneze intr-un domeniu de virf al chirurgiei ortopedice moderne, putin explorata in prezent in Romania. Au participat peste 70 de cursanti din toata tara - Arad, Oradea, Tirgu Mures, Timisoara, Craiova, Bucuresti si bineinteles din toate centrele din Moldova", a incheiat prof. dr. Paul Botez.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri