Eurotrip
epimedica
mesterescu

vineri, 31.07.2015

Pierderi de memorie, depresii sau anemii

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Vitamina B1

    Vitamina B1 sau tiamina intervine in metabolismul celulelor, participa la producerea energiei necesare functionarii generale a organismului si la pastrarea unei temperaturi corporale adecvate; aceasta este vitala pentru functionarea normala a celulelor si a nervilor; de asemenea ajuta organismul sa contracareze efectele toxice ale alcoolului si amelioreaza raul de miscare. Suplimentul de tiamina, numita si „vitamina moralului", poate induce o stare de liniste, calm si optimism.

    Surse: Vitamina B1 se gaseste in stare naturala in mai multe alimente precum stridiile, cereale integrale, drojdie de bere, legume, carne (mai ales cea de porc si organele), peste, galbenus de ou, lapte, piine si paste fainoase din faina integrala, portocale, unt de arahide.

    Semne ale lipsei de Vitamina B1: oboseala, lipsa poftei de mincare, slabirea, senzatie de greata. Semnele unei lipse acute de vitamina B1 sint pierderi de memorie, paralizarea membrelor, slabirea muschilor si probleme cu inima.

    Vitamina B2

    Vitamina B2 sau riboflavina intra in compozitia enzimelor si participa la cresterea celulara si la metabolizarea proteinelor, glucidelor si lipidelor, pentru a le transforma in energie. De asemenea, ea ajuta la mentinerea unui aspect sanatos al pielii, unghiilor, parului; contribuie la imbunatatirea si mentinerea vederii, pentru ca stimuleaza nervul optic. Este, de asemenea, importanta pentru o dezvoltare normala a organismului, producerea unor hormoni si buna functionare a celulelor rosii.

    Surse: produsele lactate, carne, peste, cereale de porumb si vegetale precum broccoli, spanac, sparanghel . Laptele, care este o sursa importanta de vitamina B2, pastreaza mai mult din valoarea nutritiva, daca este conservat in ambalaj de carton.

    Semne ale lipsei de Vitamina B2: uscarea gurii, a limbii si a buzelor, senzatia de caldura in jurul ochilor, pierderea vederii, sensibilitate la lumina. O lipsa acuta a vitaminei B2 este semnalata de inflamarea ochilor, a limbii si a pielii. 

    Vitamina B3

    Vitamina B3 sau vitamina PP este necesara pentru furnizarea energiei din carbohidrate, proteine si grasimi, pentru sinteza grasimilor si pentru formarea celulelor rosii. Atenueaza riscul aparitiei unor tulburari cardiovasculare, diminuind colesterolul daunator (LDL), crescind nivelul celui benefic (HDL) si scazind nivelul trigliceridelor din sange. De asemenea modereaza tensiunea arteriala si amelioreaza circulatia sangelui.

    Surse: peste, carne de pasare, cereale, nuci, oua, curmalele, smochinele, piersicile, ciupercile proaspete.

    Semne ale lipsei de vitamina B3: slabire, lipsa poftei de mincare, inflamarea pielii si letargie. O lipsa acuta a vitaminei B-3 este semnalata de pelagra, boala ce ataca pielea, umflarea limbii si vatamarea sistemului nervos.

    Vitamina B5

    Vitamina B5 sau acidul pantotenic a fost numit astfel dupa cuvintul grecesc „pantoten" care semnifica „peste tot", deoarece acest acid este omniprezent in natura.  Acidul pantotenic este un component important al coenzimei A, o substanta care ajuta organismul sa elimine toxinele provenite din insecticide si medicamente. Vitamina B5 este indispensabila activitatii celulare.

    Produce energie, revigoreaza organismul si reduce stresul. Combate infectiile si atenueaza toxicitatea factorilor nocivi. De asemenea, incetineste imbatrinirea. Deficientele de vitamina B5 sint mai frecvente la cei care consuma des alcool, la cei cu care au colesterolul marit si la persoanele in virsta. Antibioticele, somniferele, contraceptivele orale, stresul si alcoolul anuleaza proprietatile acidului pantotenic.

    Surse: drojdia de bere, organele de vita, cerealele integrale, arahidele, laptisorul de matca, somonul, galbenusul de ou, ciupercile, conopida, legumele verzi.

    Vitamina B6

    Vitamina B-6 sau piridoxina ajuta organismul sa se foloseasca de carbohidati si proteine. Joaca un rol cheie in prelucrarea amino acizilor, in asezarea proteinelor. Previne dereglarea sistemului nervos, participa la buna functionare a sistemului imunitar, ajuta la reducerea crizelor de astm si impiedica formarea matretii.

    Surse: carne de pui, peste, rinichi, oua, carne de porc, orez, soia, banane, nuci si alune.

    Semne ale lipsei de vitamina B-6: depresie, senzatie de voma, scaderea imunitatii, inflamarea pielii si a venelor, anemie, letargie.

    Vitamina B8 sau vitamina H

    Vitamina B8 sau vitamina H Intervine in sinteza acizilor grasi si a proteinelor; stimuleaza cresterea parului si intirzie caderea acestuia; impiedica incaruntirea prematura; calmeaza durerile musculare. Vitamina B8  este indispensabila persoanelor cu unghii fragile si casante. Pentru intarirea unghiilor este necesar un aport zilnic de 2,5 mg.

    Surse: carnea proaspata, legumele si fructele crude (neprelucrate termic sau conservate) sint necesare, laptele, produsele lactate, galbenusul de ou, conopida, cerealele integrale, porumbul, melasa si nucile.

    Vitamina B9 sau acidul folic

    Cunoscuta sub numele de acid folic, deoarece a fost extrasa din frunze de vegetale, spanac mai precis, aceasta vitamina hidrosolubila a grupului B este o veritabila sursa de energie, de dinamism. Ea ajuta la formarea AND-ului, actioneaza ca un factor de crestere;  este indispensabila in formarea globulelor rosii, prevenind astfel anemia; creste productia de lapte matern si protejeaza fatul de anomalii congenitale care pot afecta creierul si coloana vertebrala.

    Surse: legume verzi, sparanghel, spanac, varza, porumb, morcov, fasole verde, caise, banane, portocale, mazare, rosii, griu, ou, ficat, migdale, lapte, brinzeturi fermentate.

     


    Comentarii Facebook

    Ultima ora

    editorial

    Efectele xenofobiilor regionaliste

    Mihai CHIPER

    Efectele xenofobiilor regionaliste

    Violul din Vaslui a reactivat o pleiadă de stereotipuri negative extrem de puternice legate de Moldova.

    Filmuletul zilei

    opinii

    „Ziarul e cel care face ştirile…”

    Alexandru CĂLINESCU

    „Ziarul e cel care face ştirile…”

     Sunt ziarele în goană după situaţii sordide, după nenorociri şi accidente tragice? E firesc, întrucât aici intervine alt principiu nescris după care se conduce presa: „…să te bucuri de nenorocirea altuia. Ăsta-i sentimentul pe care un ziar trebuie să-l respecte şi să-l alimenteze”.

    Elogiu diferenţei

    Petru BEJAN

    Elogiu diferenţei

    Există mai multe feluri de a scrie istoria. O ştiu specialiştii, mai întâi; o intuiesc oarecum şi oamenii obişnuiţi. La prima vedere, aceasta nu este altceva decât un cumul ordonat de evenimente „memorabile”,  decupate selectiv, după criteriile anvergurii şi impactului produse la un moment dat. 

    Guvernul Streleţ

    Radu POPESCU

    Guvernul Streleţ

    Orgoliile liderilor politici pot lua o pauză până în septembrie.

    Propunerea redactorului sef

    Tanda şi Manda

    Toni HRITAC

    Tanda şi Manda

    Avem de a face cu o schimbare a clasei politice, determinată de şarjele DNA? Înclin să cred că nu.

    Caricatura zilei

    Intilnire intre mascati

     

    Editia PDF

    Intrebarea zilei

    Ce pedeapsa ar merita violatorii din Vaslui?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.