Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Realitati din culise despre alimentele produse in masa. Chiar stii ce mananci?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    In prezent, poti cumpara insa orice, de la paine gata feliata la pui portionati, pizza semipreparata si alte produse gatite deja, cel putin partial. Insa, legat de unele dintre ele exista lucruri care sunt ciudate, chiar periculoase si destul de putin cunoscute.

    Conform Discovery, iata cateva realitati despre unele alimente produse in masa, de care aproape sigur nu stiai.

    1. Cartofii prajiti de la fast-food contin zahar adaugat
    In ultimul deceniu, cartofii prajiti au capatat o reputatie proasta in ceea ce priveste sanatatea, si pe buna dreptate. Contin o cantitate foarte mare de grasime, iar restaurantele de tip fast-food folosesc adesea grasimi trans pentru prajirea lor, acestea fiind cele mai periculoase grasimi comestibile existente.
    Si, mai mult, unii cartofi de fast-food nu sunt doar grasi, ci au si zahar adaugat, desi nu par ca ar avea (la gust). In restaurante precum McDonald's se presara zahar pe cartofi inainte de a fi prajiti pentru a capata acea culoare maroniu-aurie si pentru a avea acea crusta crocanta greu de obtinut acasa.

    2. 50 de substante sintetice pentru a obtine o singura aroma
    Pentru a avea un profit cat mai mare, producatorii de alimente recurg la strategii extrem de complicate si daunatoare pentru organismul uman, care au scopul de a imita o aroma naturala. Spre exemplu, aroma sintetica de capsune este obtinuta cu aproape 50 de substante chimice. Asadar, daca consumi produse din magazin cu gust si aroma de capsune s-ar putea sa consumi 50 de chimicale diferite doar pentru acea aroma.

    3. Alge marine in inghetata
    Desi putini stiu, multe tipuri de inghetata produsa in masa contin extract de alge marine. Este vorba despre caragenan, o substanta pe care s-ar putea sa o vezi pe lista de ingrediente de pe o cutie de inghetata, si care actioneaza ca stabilizator.
    Inghetata nu poate fi tinuta permanent la aceeasi temperatura din moment ce trece prin magazine diferite si prin mijloace de transport. In aceste conditii se intampla sa se mai topeasca uneori, partial. Iar in cazul in care nu ar avea acea substanta s-ar forma cristale de gheata prin ea atunci cand ar fi pusa din nou la temperaturi scazute. Asadar, caragenanul mentine textura cremoasa.


    4. Alimente colorate cu insecte
    Multe dintre alimentele roz sau rosiatice indeosebi, cum ar fi unele iaurturi cu fructe sau unele sucuri, au la baza un ingredient obtinut din insecte. Pe lista de ingrediente vei gasi extract cochineal sau uneori carmin ori acid carminic.
    Aceasta substanta rosie provine de la insecta numita Dactylopius coccus Costa, care se hraneste cu fructe rosii de cactus. Pentru a fi obtinuta substanta respectiva, insectele sunt uscate si apoi transformate in pudra.

    5. Unele alimente pot fi mai sanatoase congelate decat in stare naturala
    Anumite alimente congelate pot fi mai nutritive decat variantele necongelate, acesta fiind unul dintre putinele aspecte benefice sanatatii ale productiei in masa.
    Insa acest lucru este valabil numai in cazul in care alimentele de la raionul de "legume proaspete" sunt culese inainte de a fi pe deplin coapte, ceea ce inseamna ca procesul de dezvoltare a vitaminelor si antioxidantilor este intrerupt. Iar asta se intampla mai ales cu alimentele care sunt transportate pe distante foarte lungi pana ajung la sectia de "alimente proaspete" din supermarketuri.
    Daca sunt culese cand sunt complet coapte si sunt proaspete, fara indoiala ca sunt mai nutritive decat cele congelate. Insa, daca sunt culese prea devreme, sunt mai putin nutritive decat cele culese la timp si congelate imediat apoi.

    6. Sosul Worcestershire contine hamsii
    Acest sos, care a inceput sa devina cunoscut si in Romania in ultimul timp, este folosit in special la fripturi. Numai ca este destul de putin stiut faptul ca hamsiile sunt principalul ingredient din acest sos. Hamsiile sunt tinute in otet pana cand se dizolva complet, dupa care producatorii adauga si alte ingrediente printre care se numara melasa sau usturoi. (ziare.com)


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri