Eurotrip
epimedica
franco
mesterescu

Recuperarea corecta dupa un AVC - sansa la o viata normala

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  "Insa, daca pacientul supravietuieste, exista preocuparea ca pe fondul restantului functional - deci ce a ramas intreg dupa un astfel de eveniment - sa se construiasca fie noi scheme de comportament, fie variante de utilizare a unor segmente ale corpului mai putin afectate", spune prof.dr. Cristian Popescu, seful Clinicii de Neurologie din cadrul Spitalului de Recuperare Iasi.

  Acesta subliniaza un lucru foarte important: recuperarea trebuie sa inceapa cit mai repede, daca se poate chiar din faza acuta. Adica imediat dupa ce pacientul a ajuns in spital, a fost diagnosticat si a inceput un tratament.

  Mersul - primul obiectiv major

  Intr-o prima etapa, principalul element de autonomie ce trebuie atins este mersul. Bolnavul care a trecut printr-un accident vascular cerebral si a ramas cu un deficit de tip hemipareza sau chiar hemiplegie, prin tehnici de recuperare, intr-un timp variabil - de la citeva saptamini la citeva luni - ar putea ajunge sa mearga. Asta ar insemna un mare ajutor pentru cei care se ocupa de ingrijirea acestuia atit in spital, cit si la domiciliu.

  „Avem o experienta destul de mare in acest domeniu si zicem ca atunci cind un bolnav ajunge sa mearga este un prim succes care concura la obtinerea unor rezultate bune in continuare. In sensul mobilizarii si a pacientului, pentru a capata noi deprinderi, dar si a medicului si a celor care il ingrijesc pentru a stimula si a facilita redobindirea unor miscari pierdute in urma acestui accident", precizeaza prof.dr. Popescu.

  In faza acuta bolnavul trebuie „miscat" de familie si personalul spitalului

  Tehnicile de recuperare debuteaza cu unele proceduri care se aplica chiar la pat si chiar din faza acuta a accidentului vascular. Asta pentru ca un bolnav imobilizat risca sa aiba apoi probleme la nivelul articulatiilor si la nivelul grupelor musculare care nu se mai pot contracta cu forta necesara. De asemenea, exista pericolul unor tulburari trofice, cel mai temute fiind escarele - ele apar la bolnavul care este imobilizat pentru o perioada mai lunga.

  Din acest motiv, procedurile de recuperare, mobilizarile „pasive" trebuie sa inceapa imediat, in faza acuta a bolii. Bolnavul nu se poate misca din pat si altcineva ii face miscari ale miinilor si picioarelor - miscari prin care sa pastreze gradul de miscare articulara cit mai aproape de normal.

  De asemenea, bolnavul trebuie intors la fiecare jumatate de ora. Asta in cazul in care in spital nu exista saltele antiescara. Astfel de saltele au puncte de sprijin variabile, iar aceste puncte fac ca presiunea sa alterneze si in felul asta nu exista o zona mai expusa la a produce escare.

  „Escarele sint foarte periculoase. Ele se pot complica cu infectie, adincirea, progresia lor. Din acest motiv, procedeele de recuperare trebuie incepute din faza acuta", subliniaza inca o data prof.dr. Cristian Dinu Popescu.

  Cind bolnavul incepe sa se „limpezeasca"

  Dupa faza acuta pot persista unele tulburari - cum ar fi tulburari de schema corporala la bolnavii cu hemiplegie stinga, stari confuzionale la bolnavii care au leziuni ale emisferului drept sau tulburari de vorbire cum ar fi afazia in grade foarte importante. Toate acestea sint mai clar conturate im faza postacuta, cind bolnavul incepe sa se „limpezeasca", cum se spune intr-un termen popular, sa realizeze ce s-a intimplat cu el.

   Faza post acuta este si zona in care bolnavul face asa-numita reactie catastrofa. Practic realizeaza ce i s-a intimplat si raporteaza la ceea ce a fost anterior. Depasirea acestei faze cu aparitia primelor miscari reprezinta o incitatie suplimentara pentru bolnav si pentru echipa de recuperare. In general cam la sfirsitul saptaminii a doua si a treia saptamina dupa accident, procedurile de recuperare se pot amplifica in sensul tentativei de a obtine pozitia in sezut, apoi in sezut cu picioarele atirnate la marginea patului, apoi ridicatul in picioare si primii pasi in apropierea patului si in jurul acestuia", subliniaza prof.dr. Popescu.

  Tot acum se testeaza in mod indirect si functia altor organe cum ar fi sistemul cardiac si toleranta la efort a inimii, apoi sistemul respirator - adaptabilitatea ritmului cardiac si respirator la minimum de efort.

  „Aceasta etapa este deosebit de dificila si uneori supusa unor complicatii nedorite. Poate aparea embolia pulmonara - daca nu s-au luat toate masurile si bolnavul mai are o tromboflebita si nu s-a dat medicatia necesara - embolia pulmonara poate aparea exact la debutul miscarilor", atentioneaza prof.dr. Popescu.

  Prima vizita la sala de gimnastica

  Din saptamina a 4-a sau a 5-a, bolnavul poate fi dus la sala de gimnastica unde se pot asigura proceduri de tip mai intensive. Acestea se pot asocia cu elemente de fizioterapie.

  Pot incepe miscari adaptate unui scop - incheierea si descheierea unui nasture, folosirea unei cani sau a unui pahar pentru a bea apa, pozitionarea in scaun - fie scaun cu rotile si transferat de pe pat pe scaun; fie transferat de pe scaun cu rotile pe un scaun obisnuit sau un fotoliu unde bolnavul poate sta o perioada mai lunga de timp. Toate acestea sint ca o etapa de adaptare spre ceea ce inseamna un om cit mai normal. Tot in aceasta perioada de 5-6 saptamini pot fi stimulate si unele elemente din sfera cognitiva, din sfera judecatii, a rationamentului.

  „Pot sa inceapa tentative de citit - pentru ca cititul inseamna un act extrem de complex pe linga varianta lui motorie - dirijarea golbilor oculari cu un anume scop - urmarirea rindurilor, dar si cu intelegerea a ceea ce se scrie. Se prefera chiar o scriere tip abecedar, cu litere de tipar si mai mari la inceput", explica prof.dr. Cristian Dinu Popescu.

  In aceasta faza in care scrisul si cititul devin posibile sint si alte faze care tin de memorie si trebuie stimulata memoria, judecata si rationamentul. Se utilizeaza niste tehnici care vizeaza forma, dimensiunea si culoarea: un cub mai mare sau mai mic, o piramida mai mare sau mai mica, o bila de o anumita culoare, de o anumita marime pe care bolnavul trebuie sa le puna in ordinea dictata - el reusind astfel sa inteleaga si sa execute unul din ordinele cele mai simple.

  Rezultatele recuperarii se pot observa cel mai bine la sfirsitul a doi ani

  In general, rezultatele recuperarii se pot observa cel mai bine la sfirsitul a doi ani. „Cam cu ce ramii la doi ani este maximul de recuperabilitate care se obtine. Dar in intervalul acesta de doi ani, primele 6 luni dupa AVC sint decisive. Noi consideram ca in primele sase luni bolnavul poate avea 2 sau chiar 3 internari. Astfel, ei sint urmariti din aproape in aproape. Stiind evolutia, il putem primi si mai des pentru a specula orice potential recuperabil", sustine prof. dr. Popescu.

  Mai trebuie adaugat, spune el, ceea ce medicina mai moderna a descoperit recent. „Exista o asa-zisa plasticitate cerebrala. Ceea ce inseamna burjonarea unor sinapse cu restabilirea unor circuite care pot fi foarte aproape de fostele circuite neuronale dinainte de suferinta cerebrala ce a fost provocata de accident vascular, traumatism, infectie sau o alta etiologie a unor boli cerebrale. Deci si creierul trebuie privit ca un organ care reactioneaza incercind sa repare cu fortele pe care le are.

  Acestea pot fi sustinute cu o medicatie care este activa in perioada recuperarii. Si aici se inscriu acele extracte proteice - extracte din proteine din creierul de porc - cerebrolyzin, extracte din plante medicinale cum ar fi tanakanul, dar si substante cu element vasoactiv, substante care actioneaza asupra troficitatii celulei nervoase - piramenul sau piracetamul", mai spune dr. Popescu.

  Tehnici de recuperare

  Exista nenumarate tehnici de recuperare. De exemplu, ajuta foarte mult mersul in apa, in bazinul de inot - bonavul executa mai usor miscarile in apa. Greutatea organismului este partial preluata de apa si atunci miscarea ca atare este mai usoara in apa. Sau mersul suspendat: printr-un sistem de hamuri bolnavul este tinut suspendat, astfel incit sa atinga pamintul, dar sa nu stea cu toata forta si sa exercite pe partea paralizata miscarile adaptate mersului.

  Dupa ce face miscari active, comandate de creier, atunci poti umbla la cresterea fortei. Sint tehnici la ora actuala care utilizeaza stimularea magnetica transcorticala: un cimp magnetic aplicat chiar pe scoarta cerebrala din zona paralizata. Astfel sint stimulati neuronii care au ramas intregi si care pot contribui la refacerea miscarii. Prin comanda de la nivel transcortical se obtine chiar o mica miscare la membrul superior sau inferior daca o parte din fibre au ramas integre. Sint si tehnici care contribuie la diminuarea spasticitatii - o anume intepeneala ce apare dupa un AVC la un anume membru. Interval: medicamente antispastice, toxina botulinica.

  „Exista si niste dispozitive pe care noi le utilizam in clinica, dispozitive de stimulare electrica si functionala. Noi urmarim sa recuperam mersul printr-o comanda electrica suplimentara, comanda care pune in miscare grupele musculare necesare efectuarii mersului si a unui pas. Dispozitivul, cit un telefon mobil, poate fi purtat la centura, e alimentat cu baterii si il folosim si pentru reeducarea miscarii la membrul superior. Este practicata o alta tehnica care poate fi utilizata si la domiciliu, dispozitivele costind in jur de 20 de milioane de lei", spune prof.dr. Popescu.

  In general, dupa ce bolnavul sta independent pe picioarele sale si merge, atunci se trece la elementele de finete: miscarea individuala a degetelor cu apucarea unor obiecte din ce in ce mai mici: de exemplu, bete de chibrit sau mutarea unor boabe de orez dintr-o cutie in alta. Aceste miscari trebuie reeducate.

  De asemenea, exista tehnici speciale de imbracare a unui astfel de bolnav, de schimbare a lui, o serie de exercitii ce trebuie continuate acasa. „Tocmai de aceea familia este foarte importanta. Ea poate invata astfel de tehnici in spital si apoi acasa ajuta bolnavul sa le continue", mentioneaza prof.dr. Popescu.

  Cind bolnavul nu merge la recuperare

  Un bolnav nu este intrat in sistemul de recuperare si sta o perioada de citeva luni acasa asteptind vindecarea spontana are foarte mult de pierdut. Prima data apare retractia tendonului Achilian - cel care contracta laba piciorului pentru a ne ridica pe virfuri. Acest tendon se retrage, se scurteaza pentru ca nu mai este utilizata articulatia.

  „Cind reincepe mersul, un tendon scurtat face ca articulatia genunchiului sa functioneze in unghiuri patologice si sa apara asa-numitul „genunchi recurbat" cu durere. Acesta induce o rarire a densitatii osoase a unor zone din osul femur - si poate aparea fractura de col femural, ceea ce complica si mai mult situatia", precizeaza prof.dr. Popescu.


  Comentarii Facebook

  Ultima ora

  editorial

   Uniunea Europeană după Bratislava (II)

  Lucian DÎRDALA

  Uniunea Europeană după Bratislava (II)

   În prima parte a acestui articol, publicată săptămâna trecută, am trecut în revistă câteva dintre motivele pentru care Consiliul European informal de la Bratislava, desfăşurat în ziua de 16 septembrie fără participarea Marii Britanii, nu putea reprezenta un punct de cotitură în plan instituţional. El a avut doar rolul de a deschide o perioadă de reflecţie care trebuie atent valorificată, dacă se doreşte ca în martie 2017, la Roma, festivităţile prilejuite de cea de a şaizecea aniversare a comunităţii să nu se transforme într-un eşec.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Doamna Wanda

  Nichita DANILOV

  Doamna Wanda

  Stând proţăpit în faţa doamnei Wanda, am vrut să rostesc dialogul lui Romeo, dar m-am oprit la timp. Nu sosise încă momentul potrivit să dau cu tifla! Sunt sigur că doamna Wanda avea o vagă idee despre ce înseamnă slăbiciunile lui Shakespeare. N-avea rost să-mi răcesc gura de pomană!

  Manipulări cu „ştiri alternative”

  Michael ASTNER

  Manipulări cu „ştiri alternative”

   Zilele trecute, un prieten a postat pe peretele unui prieten un link la un articol de pe www.alternativenews.ro: „Noaptea minţii: UE vrea ca România să-şi ARD| VIILE”. Măi să fie!

  Pelesh

  Briscan ZARA

  Pelesh

  Privind opulenţa aceea debordantă, centimetrii aceia umpluţi până la refuz cu artă, cu lemn, sticlă, metal, cu orice de valoare mai mare decât tot ce am eu şi voi avea vreodată în viaţă, m-a prins rău de la stomac şi un dor de comunism cum n-am simţit niciodată.

  pulspulspuls

  Iaca surprizele de pe listele leberale, aflate la negocieri!

  Iaca surprizele de pe listele leberale, aflate la negocieri!

  "Vom aduce sânge proaspăt la Iaşi pe listele de candidaturi de la parlamentarele din decembre" - cam aşa ceva ne-a spus alaltăieri madama Alinuţa, prezidenta pe ţară a leberalilor, care a vizitat filiala pentru a-i înscăuna pe noii şefi ai acesteia. 

  Caricatura zilei

  Proiect de țară

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Daniel Barbu, de la partidul lui Tariceanu (ALDE), a spus ca "meseria de politician este riscanta, mai riscanta decât (...)

  Intrebarea zilei

  Ce reproșuri aduceți autorităților locale?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.