Eurotrip agentie de turism
mesterescu

miercuri, 24.09.2014

Senzatia de balonare: un semnal al organismului care nu trebuie ignorat

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Digestia reprezinta o serie de reactii chimice, in care alimentele sint descompuse in componentele din care ne luam nutrientii si energia. Materialul care ramine dupa descompunere merge mai departe pe tractul intestinal pentru eliminare. O parte din aceste resturi sint gaze inodore in conditii normale, ele fiind purtate usor de intestin; acestea sint metanul, oxigenul, azotul.

    Trecerea acestor gaze, fara durere, este cunoscuta sub numele de flatulenta. Insa cind se produc alte gaze, la temperaturi si presiuni mai mari, rezultatul poate fi foarte neplacut. Gazele formate in acest caz sint niste compusi care contin sulf (mercaptani) si produc acea stare de disconfort, chiar dureroasa, cind abdomenul se baloneaza si devine dificil chiar sa ne imbracam.

    "Persoanele care au in mod curent aceasta problema sufera, probabil, de o intoleranta alimentara. Senzatia de balonare este un semnal al organismului care nu trebuie ignorat. Cauzele balonarii sint multiple: stresul, alimentatia dezordonata si de proasta calitate, afectiunile sistemului digestiv (colon spastic, ulcer duodenal etc)", arata prof.dr. Carol Stanciu, din cadrul Institutului de Gastroenterologie Iasi.

    Fara bauturi carbogazoase

    In primul rind, adauga prof.dr. Carol Stanciu, pentru a evita balonarile nu trebuie sa mai consumati bauturi carbogazoase (sucuri, apa minerala carbogazoasa etc). In al doilea rind, sa observati care din legume va baloneaza si sa le folositi numai fierte sau crude, dar sa luati in acelasi timp 2 tablete de Triferment.

    "Atentie la varza, mazare, fasole, care contin multa celuloza si necesita administrarea de Triferment obligatoriu. Este posibil ca o persoana cu astfel de probleme sa aiba si un colon spastic care cind este lenes, cind este prea vioi. Este bine ca in timpul meselor sa se observe care dintre alimente baloneaza si sa se incerce ulterior sa fie eliminate pe cit posibil din alimentatie. De asemenea, bauturile foarte reci nu sint bune pentru stomac, la fel si cele fierbinti", atentioneaza prof.dr. Carol Stanciu.

    Semnale de alarma

    Nu este necesar sa faceti analize complicate pentru a determina cind sinteti balonat si cind nu. Abdomenul este considerat normal atunci cind nu doare, cind, la pipait, este moale, suplu si elastic. Daca atunci cind il palpezi te doare, s-ar putea sa fii balonat (in cazul femeilor, abdomenul poate sa fie mai umflat si mai dureros si in perioada menstruatiei, aceasta fiind o situatie speciala).

    Un abdomen umflat poate aparea si in cazuri de constipatie, peritonita, colita, dizenterie, diaree, acumulare de gaze in abdomen sau revarsari de lichid. De asemenea, in urma bolilor de ficat, a indigestiei si a colitelor, poate aparea aceeasi problema. Daca stii sigur ca balonarea nu este provocata de mincatul prea repede sau alte probleme de ingerare, e bine sa te adresezi unui medic specialist.

    "Balonarea poate semnala prezenta unor afectiuni serioase ale tractului digestiv si daca nu cedeaza prin remedii simple, aplicate acasa, este necesar sa ne adresam medicului specialist pentru un examen complet", incheie prof.dr. Carol Stanciu.

    Cauze

    Alimentatia excesiva - atunci cind se consuma portii mari de alimente si se mai si combina macronutrientii (proteine, lipide, glucide) in mod necorespunzator, apare fenomenul de balonare.

    Intoleranta alimentara - intoleranta alimentara cea mai frecvent intilnita este cea la lactoza si la gluten. Intoleranta la anumite alimente poate fi stabilita doar prin teste specifice si deci trebuie sa ne adresam unui gastroenterolog.

    Aerofagia - inghitirea unor cantitati mari de aer poate cauza balonare. Lucruri simple cum ar fi vorbitul in timpul mesei, bautul lichidelor cu paiul, mestecarea gumei trebuie eliminate pentru a reduce incidenta balonarii.

    Sindromul de colon iritabil - acesta este adeseori asociat cu balonarea, insa evaluarea si tratamentul vor fi facute de catre un medic de specialitate.

    Constipatia - este una din cauzele cele mai frecvente ale balonarii. Pentru combaterea constipatiei trebuie crescuta cantitatea de fibre alimentare asimilate: fructe, legume, cereale neprelucrate etc. De asemenea, trebuie consumate opt pahare cu apa pe zi, deoarece in absenta fluidelor constipatia devine si mai severa.

    Alimente care pot cauza balonarea

    * Legumele uscate, cartoful si majoritatea tipurilor de fasole: in special cea uscata, mazarea, soia si nautul. 

    * Produsele lactate, laptele proaspat si brinza fermentata. 

    * Legumele proaspete: varza (alba, rosie si de Bruxelles), ridichile, ceapa, usturoiul, conopida, broccoli, castravetele, sparanghelul. 

    * Lichidele: bauturile carbogazoase dulci, suplimentele si concentratele lichide.

    * Fructele: prunele, caisele, merele, strugurii si unele citrice.

    * Alimentele bogate in grasimi, alimentele prajite, carnea nedegresata, sosurile grase, inghetata, produsele de panificatie de tip foietaj.


    Comentarii Facebook

    Ultima ora

    editorial

    Justiţie până la capăt

    Cătălin ONOFREI

    Justiţie până la capăt

    Oare cum o mai duc românii care aplaudau în extaz hoardele de mineri?

    Filmuletul zilei

    opinii

    Preţul literaturii sub comunism

    Bogdan CREȚU

    Preţul literaturii sub comunism

    Întrebarea cu adevărat frisonantă este următoarea: ar fi fost posibilă literatura română din timpul comunismului fără astfel de cedări?

    Ne-bune

    Stelian DUMISTRĂCEL

    Ne-bune

    Folosirea adjectivului bun şi a adverbului bine pare că a intrat, în limbajul publicistic, într-un soi de vârtej al absurdului, îndepărtându-se de sensul primar al cuvintelor respective. Poate n-ar trebui să mai amintim că bun înseamnă „care face bine, e milostiv; mulţumitor, plăcut, folositor”, iar bine „aşa cum îşi doreşte cineva”, „spre mulţumirea sa”, „spre satisfacerea, în folosul cuiva”.

    A citi, a scrie, a gafa

    Ghenadie NICU

    A citi, a scrie, a gafa

    Mă rog, s-ar zice, un semn de carte, o manufactură acolo, ce mare lucru. Păi, trebuie că e mare de vreme ce catalizează ardoarea lecturii şi îi restituie până şi celui hârşit starea aceea febrilă, când poţi da gata - împotriva tuturor necazurilor - câte o carte pe zi.

    Propunerea redactorului sef

    O nouă cultură urbană

    Toni HRITAC

    O nouă cultură urbană

    Lucruri nemaiîntâlnite se petrec în Iaşi. Pe un vârf de deal, la Rediu, a apărut un bloc de şase etaje.

    Caricatura zilei

    Remus Pricopie si vulpea

     

    Editia PDF

    Intrebarea zilei

    Cine este candidatul la prezidentiale ofiter sub acoperire?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.