Eurotrip
epimedica
franco
mineralia
franco
mesterescu

miercuri, 25.11.2015

Spondiloza cervicala: daca nu practicati constant miscari de gimnastica medicala, simptomele vor reaparea!

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  %GoogleAdSenseStire%

  Prof. dr. Rodica Chiriac, Clinica de Reumatologie din cadrul Spitalului de Recuperare Iasi: „Aparitia osteofitelor (n.r. - ciocuri pe coloana) este in legatura cu procesul de degradare a coloanei vertebrale. Avind o anumita rezistenta, coloana se degradeaza mai repede atunci cind este „folosita necorespunzator". Ce inseamna aceasta? In primul rind, coloana lucreaza in incarcare - sustine capul, bratele, ceea ce ducem sau ridicam cu bratele. La aceste greutati, pe care trebuie sa le sustina, se adauga miscarile permanente in care angajam coloana - toate miscarile, gesturile profesionale, gesturile de zi cu zi se realizeaza cu aceste angajari ale coloanei. Daca la aceste miscari realizate incorect se adauga pozitiii vicioase de stat pe scaun, la birou sau la volan degradarea coloanei este mai rapida. Din pacate nu sintem invatati de mici cum sa ne ridicam corect din pat, cum sa stam corect pe scaun, cum sa facem gestualitate corecta in timpul programului profesional. Toata aceasta utilizare intensiva si de multe ori incorecta consuma structurile articulare care se degradeaza. Si aceasta degradare face sa apara la marginea osului acele productii numite osteofite. Concomitent se degradeaza si cartilagiul care acopera osul articular. Pe zi ce trece, cartilagiul isi pierde proprietatile lui de lubrefiere si de facilitare a miscarii, ceea ce duce la degradarea intregii articulatii. Spondiloza este o afectiune degenerativa a coloanei „distribuita" pe intreaga coloana, de sus pina jos. Mai des apare insa in regiunea lombara (n.r. - in zona salelor) si in regiunea cervicala (n.r. - zona gitului). Cea care poate fi cauza ametelilor, vertijului este spondiloza cervicala.

  Ce trebuie facut in crize

  Tratamentul este de lunga durata si inseamna in primul rind efectuarea constanta a gimnasticii medicale. Medicamentele si fizioterapia ajuta doar atunci cind se acutizeaza simptomele. De exemplu, cind apar dureri se pot administra pentru o perioada antiinflamatoare, antalgice, decontracturante. Ameteala, vijiielile in urechi, pot fi si ele reduse prin administrarea unor medicamente pentru o perioada limitata de timp. De asemenea, procedeele fizioterapeutice remit simptomele zgomotoase, ametelile si durerile in interval de citeva saptamini. Procedeele de fizioterapie vor urmari decontractarea musculaturii cervicale prin ionizari, curenti dinamici, impachetari cu parafina, masaj. Si laseroterapia este indicata, durerea, inflamatia avind un foarte bun raspuns la terapia laser. De altfel, intreg aparatul locomotor raspunde foarte bine la tot ce inseamna fizioterapie. Dar, atentie, fizioterapia nu are valoare profilactica. Ajuta in etapele acute, cind simptomele sint zgomotoase si aduc pacientul la medic. Insa, pentru ca sa nu reapara sau pentru ca aceste crize sa fie cit mai rare este obligatorie practicarea constanta a gimnasticii medicale. Bineinteles, kinetoterapia se recomanda si in fazele acute. Dar, daca dupa fizioterapie si gimnastica s-au estompat simptomele - ameteli, dureri, vertij etc. - asta nu inseamna „sa ne culcam pe o ureche". Gimnastica este obligatoriu sa fie efectuata in continuare. Si asta inseamna ca trebuie practicata constant. Sint exercitii usoare care pot fi facute zilnic, acasa. Atentie insa: aceste exercitii trebuie efectuate acasa, abia dupa ce au fost invatate de la kinetoterapeuti".

  Miscarile de zi de zi nu trebuie confundate cu gimnastica medicala

  Kinetoterapia (n.r. - gimnastica medicala) nu numai ca ne scoate din suferinta in perioada acuta, dar, practicata constant, are rol profilactic. Adica simptomele suparatoare nu vor mai reaparea atit de des. Repet: miscarile de gimnastica medicala specifice afectiunilor coloanei, inclusiv spondilozei cervicale, trebuie invatate de la oameni specializati. Si, atentie: miscarile de zi de zi nu trebuie confundate cu gimnastica medicala. Toti facem miscare - mergem la serviciu, scriem, spalam vase, dam cu aspiratorul. Insa, de cele mai multe ori, acestea sint miscari de uzura, efectuate adesea vicios. Miscari care se fac repetat in mod prelungit reprezinta tot o uzura pentru coloana, articulatii, cartilagii. Niciodata nu o sa spalam o farfurie ducind mina de la nivel vertical pina la nivel inferior; de obicei, in miscarile zilnice folosim un unghi foarte mic pentru articulatie. Pentru ca acel cartilaj al articulatiei sa-si mentina fiabilitatea trebuie facuta miscarea ampla. De aceea este importanta gimnastica medicala zilnica. Este necesar a executa aceasta gimnastica zilnic, cel putin 10-15 minute, seara, la sfirsitul activitatii. Programul trebuie alcatuit de un specialist in kinetoterapie. Si vreau sa mai subliniez ceva: a merge la o sala de gimnastica, de fitness fara un consult medical, fara o indicatie medicala este de multe ori un abuz si poate face mai mult rau unei persoane cu afectiuni ale coloanei".

  Spondiloza cervicala se manifesta prin dureri, amorteli in miiini, pina la ameteli si caderi din picioare

  Spondiloza este forma de reumatism degenerativ produsa de uzura discurilor intervertebrale, insotita de reactii de reparare (osteofite) la nivelul corpilor vertebrali. Osteofitul este termenul stiintific pentru termenul popular cioc pe coloana. Aceasta expresie foarte plastica exprima insa adevarul - pe radiografie toate aceste productii osoase, legate de procesul de degenerare, de uzura a coloanei vertebrale, arata ca niste ciocuri. Pot fi mai mari, mai mici si uneori chiar foarte mari - peste un centimetru. Osteofitul este un proces de reparatie osoasa care apare in jurul discurilor sau cartilajelor si nu sta intotdeauna la baza suferintei dureroase din spondiloza. Suferinta in spondiloza cervicala este provocata de degradarea cartilagiului articulatiei si de afectarea discurilor intrevertebrale; doar in cazuri foarte rare simptomele neplacute pot fi cauzate de excrescentele osteofitice. Deseori pacientii sint speriati cind afla de existenta acestor „ciocuri de papagal". Insa, in urma discutiilor, pacientii realizeaza ca simptomele neplacute reapar fie in legatura cu modificarile meteorologice, fie dupa eforturi prelungite sau din cauza unor pozitii si miscari vicioase, fie din cauza unei expuneri la frig sau la curent.

  * Durerea
  Durerea are caracter mecanic si apare in special la oboseala, la statul mult in picioare. Durerea si disconfortul articular apar numai atunci cind scade tonusul muscular si apar pozitiile vicioase prin deplasari ale discului intervertebral.

  * Amorteli, furnicaturi
  Din coloana cervicala (n.r. - zona gitului) ies nervii pentru membrul superior, iar din coloana lombara (n.r. - zona salelor) ies nervii pentru membrul inferior. In consecinta, daca este vorba de o spondiloza cervicala vor exista simptome in zona bratelor - vor aparea amorteli si furnicaturi in miini, acestea fiind expresia suferintei nervilor coloanei. Cind un nerv este iritat sau compresat, asa cum se intimpla in cazul acestor procese degenerative, apar amortelile, furnicaturile, scaderea de forta musculara.

  * Ameteli
  Ametelile si pierderea echilibrului (n.r. - unii bolnavi nu se pot tine pe picioare) sint simptomele care „sperie" cel mai tare pacientii cu spondiloza cervicala. De ce apar acestea? Artera care iriga partea posterioara a creierului are traiectul prin coloana cervicala. Artera poate fi comprimata din cauza procesului de degenerare a coloanei si atunci nu mai ajunge suficient singe pentru a oxigena creierul. In consecinta, apar ametelile, vijiiala in ureche, caderile din picioare. Aceste simptome pot fi provocate sau accentuate de inclinarea sau rotirea brusca a capului. De altfel, marea majoritate a bolnavilor cu spondiloza cervicala se adreseaza medicului cind apar aceste probleme care ii sperie foarte tare.

  --------

  Gimnastica zilnica executata cu perseverenta si corectarea precoce a pozitiilor vicioase ale coloanei: acestea sint cele mai importante elemente de combatere a simptomelor neplacute ale spondilozei cervicale

  * Persoanele cu spondiloza cervicala trebuie sa se odihneasca fara a sprijini capul pe perne inalte, folosind doar un sul introdus sub ceafa.

  * Restabilirea functionalitatii musculaturii cervicale prin gimnastica si masaj indeparteaza simptomele neplacute din spondiloza. 

  * Pacientii trebuie sa execute zilnic miscari de gimnastica antagonica de extensie, flexie si rotatie a capului pina la disparitia durerilor musculare si nevralgice.

  * Aparitia spondilozei poate fi prevenita daca se combat zilnic cu perseverenta pozitiile vicioase ale coloanei, incepind din adolescenta.

  * Trebuie sa se evite pozitiile indelungate cu capul flexat (n.r. - inclinat). In cazul in care profesia impune o asemenea pozitie, este bine sa se execute periodic miscari de redresare fara a intrerupe activitatea profesionala

  * Tratamentele medicamentoase sint doar ajutatoare pentru combaterea simptomelor neplacute in fazele evolutive ale bolii.

  * Baza tratamentului profilactic si curativ o asigura gimnastica zilnica executata cu perseverenta si corectarea precoce a pozitiilor vicioase ale coloanei cervicale in timpul si la sfirsitul activitatii profesionale.


  Comentarii Facebook

  Ultima ora

  editorial

  Cine mai omoară pe cine

  Radu MEȘNIȚĂ

  Cine mai omoară pe cine

  Cea mai bună apărare e atacul, dar mai înainte trebuie găsită ţinta.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Oglinda comunismului ieşean (I)

  Florin CÎNTIC

  Oglinda comunismului ieşean (I)

  E un documentar excepţional, o mărturie cu valoare istorică în care Doru Tompea, fost preşedinte al Uniunii Asociaţiei Studenţilor Comunişti din România pentru întreg Centrul universitar Iaşi timp de trei mandate în perioada ceauşismului târziu, vorbeşte cu curaj şi sinceritate, fără fasoane şi cosmetizări despre o parte esenţială a biografiei sale publice şi despre o perioadă de restrişte în România aşa cum a fost ea trăită, la Iaşi, din interiorul puterii de atunci.

  O deşteptare cu cântec

  Radu PĂRPĂUȚĂ

  O deşteptare cu cântec

  Mă trezesc având gura ca o colivie de papagali necurăţată de o lună. Dar asta nu e totul. Răsucindu-mă în pat să văd cât e ceasul, simt în plex o lovitură buimăcitoare, cam de forţa unei stângi a lui Bute bubuite în runda a patra. Nu, blegule, care citeşti şi, gata, una-două vrei să găseşti scene de bumbăceală; nu e vorba aici de mutat fălci şi cafting live, nici măcar de o păruială mioritică. Vorbesc metaforic, dacă ştii cu ce se mănâncă chestia asta. Ori tu cumva, năvlegule, fugeai în parc la lecţia de română şi jucai barbut?

  Realitatea ca proiect ficţional

  Bogdan CREȚU

  Realitatea ca proiect ficţional

  Literatura înseamnă în primul şi în primul rând experiment permanent cu tine însuţi. De aceea, literatura nu e, nu are cum să fie „un mod agreabil de a fugi de realitate”; dimpotrivă: este modul cel mai crunt, cel mai exigent de a lua act de realitate. De a inventa realitatea, de a o institui. Cum? Devenind autentic.

  pulspulspuls

  Listă neagră: cine s-a fript la Iaşi cu gheneralul Izmană

  Listă neagră: cine s-a fript la Iaşi cu gheneralul Izmană

  Durere mare prin berourile a patru mari şi laţi parlamentosani ieşeni, de câteva zile încoace, stimaţi telespectatori. Şi asta mai ales după ce Izmană, gheneralul lor şef de la Bucale (căci despre aleşii uneperişti vorbim), a cam sfeclit-o şi la dosar, dar şi în politichie.

  Caricatura zilei

  Receptie anulata

   

  Editia PDF

  Intrebarea zilei

  Primaria propune ca masinile sa circule cu 10-20 km/ora prin Centru, in noul plan de trafic. Ce parere aveti?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.